İleri Hesaplama ve Veri Analizi Laboratuvarı Törenle Açıldı

10.11.2014

Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi bünyesinde kurulan “İleri Hesaplama ve Veri Analizi Laboratuvarı”nın resmi açılışı Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde gerçekleşti. Açılış törenine; Konya İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın ve Prof. Dr. Tahir Yüksek, Fakülte Dekanları, Daire Başkanları, Öğretim Üyeleri ile öğrenciler katıldı.

Törenin açılış konuşmasını yapan Bilgi İşlem Daire Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ali Osman Çıbıkdiken: “Bundan 50 yıl önce ülkelerin gelişmişlik düzeyleri üretmiş oldukları demir, çelik ve diğer madenlerin miktarıyla ölçülürken artık ülkeler hesaplama güçleri ve kapasiteleri ile yarışır durumdalar. Türkiye de bu yarışın içinde ve farkındalıkları ön planda tutmak amacını taşıyan üniversitemiz de bu yatırımı gerçekleştirdi. Sağlık Bakanlığının katkılarıyla maliyeti yaklaşık 2 milyon TL’yi bulan bu laboratuvar bilimsel araştırmacılar için çok önemlidir. Ayrıca bu laboratuvar, Konya ve çevresindeki tüm kamu kuruluşlarının Ar-Ge çalışmalarına da katkı sağlayacak." dedi.

Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ali Tor ise;  İleri Hesaplama ve Veri Analizi Laboratuvarı’nın açılmasında emeği geçen herkese teşekkür etti. Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in vermiş olduğu desteğin önemine dikkat çekerek laboratuvarın hayırlı olması temennisinde bulundu.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker de konuşmasında: “Dünyada daha hızlı, daha kapasiteli ve daha çok bilgiyi toplayabilen ve bu bilgileri değerlendirebilen ülkelerden biriyiz. Bu yapıyı oluşturmamızda bize çok ciddi anlamda desteği olan Sağlık Bakanlığı yetkililerine özellikle teşekkür etmek istiyorum. Öğretim üyelerimiz ve lisansüstü öğrencilerimizin yapacakları çalışmalar ve faaliyetlerle geri dönüşümlerini layıkıyla yapacaklarını düşünüyorum. Bu şekilde teşekkür etmiş olacaklar.” dedi. Bu çalışmanın alanında bir ilk adım olduğunu ve arkasının geleceğini ifade eden Şeker, bu yolla Konya’nın girişimcilik alanında ciddi bir mesafe kat ettiğini ve akademisyenlerimizin değerli çalışmalarıyla dünya literatürüne adlarını yazdıracaklarını belirterek katılımcılara teşekkür etti.

Laboratuvar Konya’da Tek

Kurulan laboratuvar sayesinde mühendislik, tıp ve sosyal branşlarda veri analizi ve bilimsel hesaplama çalışmalarının hızlı biçimde yapılması mümkün olabilecek. Konya ve çevresindeki kamu ve özel sektör kuruluşlarının AR-GE ve bilimsel faaliyetlerinde kullanılmak üzere kurulan laboratuvar, açık kaynak kodlu paket programların yanı sıra kullanıcıların kendi geliştirdikleri yüksek performanslı hesaplama gerektiren programları için alt yapı imkânı da sağlayacak. 512 core işlem gücü, 512 GB hafıza ve 48 TB disk alanı teknik özelliklerine sahip laboratuvar, kuruluşu ve altyapısı ile Konya'da bir ilki gerçekleştirdi.

Laboratuvarın Değeri 2 Milyon TL

Tamamen açık kaynak kodlu yazılımlarla çalışan laboratuvarın, Üniversitemiz ve Sağlık Bakanlığı ile yapılan protokol çerçevesinde yaklaşık 2 milyon TL’lik hibe ile kurulduğu bildirildi. Konya ve çevresindeki üniversiteler ile sanayinin ihtiyaç duyabileceği hesaplamaların yapılabileceği laboratuvardan faydalanmak isteyen kullanıcılar laboratuvar web sitesine (www.konya.edu.tr/acdal) erişerek başvuru yapabilecek. Kullanıcılar sisteme yapacakları başvuruların ardından istedikleri paketlerin yüklenmesi ve talep ettikleri işlemci, hafıza ve disk alanlarına göre çalışmalarını da yürütebilecek.

Paylaş