II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu

16.09.2014

Orman ve Su İşleri Bakanlığı ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının birlikte düzenlediği II. Uluslararası Katılımlı Kuraklık ve Çölleşme Sempozyumu Hilton Garden Inn otelde 16 Eylül tarihinde yapılan açılışla başladı.

Sempozyuma; Vali Muammer Erol, Konya Milletvekili Mustafa Kabakçı,  Karatay Kaymakamı Mustafa Altıntaş, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın,  Büyük Şehir Belediye Başkan Vekili Mehmet Çalık, Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez, Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü (ÇEM) Hanifi Avcı, Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı, BM Çölleşme ile Mücadele ve BM Gıda ve Tarım Örgütü temsilcileri, 17 ülkeden 30 katılımcı, öğretim üyeleri ve basın mensupları katıldı.

Çölleşme ve kuraklıkta toprağın korunmasında arazide en aktif şekilde mücadele eden bir kurum olduklarını, Türkiye'de çölleşme deyince akla Konya ve Karapınar ilçesinin geldiğini belirterek sempozyumun burada yapılmasının manidar olduğunu söyleyen Orman Genel Müdürü İsmail Üzmez: “ Çölleşme, toprak ve iklim değişikliğinde bu toprağın korunmasında bütün kurumların elbirliği içinde çalışması gerekir. Bitki örtüsünün korunması ve çeşitliliğin arttırılması için 175 yıldır çalışmaları devam eden bir kurumuz. Bu anlamda her türlü faaliyetin içerisinde yer alıyoruz. Türkiye’nin %27 olan ormanlık alanlarını 2023 hedefi çerçevesinde %30’a çıkarmayı hedefliyoruz. Ormanların her türlü etkiden korunması için mücadele ediyoruz. Yaptığımız bu çalışmalarımıza katkı yapan herkese teşekkür ediyorum.” dedi.

Tüm dünyanın derdi olan bu soruna çözüm üretmeye gelen herkese teşekkür ederek konuşmasına başlayan Konya Milletvekili Mustafa Kabakcı sözlerini şöyle sürdürdü: “ İnsanlar dünyayı iki türlü algılıyorlar; dünya çocuklarımızın ve torunlarımızın emanetidir diyerek sahip çıkanlar ya da bir miras olarak görüp hovardaca kullananlar. Torunlarımızın emaneti olarak gördüğümüz dünyayı daha yeşil ve daha yaşanılabilir bir hale getirip torunlarımıza devretmeyi düşünüyoruz.”

İklim değişikliğinin kuraklık ve sıcaklık artışı olarak karşımıza çıktığını, ülkemizin de kuraklık anlamında etkileneceğini öte yandan sıcaklık artışlarının da olduğunu söyleyen Tarımsal Araştırmalar Genel Müdür Yardımcısı Ali Osman Sarı: “ Çevreyi korumazsanız sürdürülebilir bir tarım ve insanların yeterli ve dengeli beslenmesi mümkün olamaz. İşimiz zor; çünkü gıda üretimini tehdit eden başka etkenler de var. Yalnız ülkemizde değil dünyada da durum çok farklı değil. Köylerde insan kalmadı. 2050’de dünya nüfusunun %75’i şehirlere yerleşecek.” dedi. Ülkemizin son yıllarda ekonomik olarak bir sıçrama yaşadığını özellikle son 12 yılda Avrupa’da tarımda birinci ülke haline geldiğimizi söyleyen Ali Osman Sarı; Sadece biz nereye kadar her şeyi yapabiliriz ki. Bu yüzden TAGEM AR-GE, üniversiteler ve özel sektöre projeler veriyoruz. Bu projeleri maddi olarak destekliyoruz. TAGEM AR-GE ve alt yapının özel sektöre açılmasını önemli görüyoruz Her şeyi tek başımıza yapamayız.” diyerek konuşmasını sürdürdü.

Türkiye topraklarının %70’i çölleşmeye duyarlı, Toprağın verimi düşünce çölleşme de başlamıştır. Çöl olunca mı müdahale etmemiz gerekir? En başta daha sorunun başlangıcında müdahale etmemiz gerektiğine dikkat çeken ve çölleşmeyle mücadele konusunda 5 yıldır uluslararası eğitim verdiklerini vurgulayan Çölleşme ve Erozyonla Mücadele Genel Müdürü (ÇEM) Hanifi Avcı: “ Su kaynaklarını iyi bir şekilde kullanamazsak çölleşme ile mücadele de dezavantaja dönüşebiliyor. Ne zaman toprağı değil bitkiyi sulayan sistemlere geçersek, suyu verimli kullanırsak o zaman çölleşme ile mücadele etmiş oluruz. Çölleşme gıda güvenliği açısından da büyük bir tehlike arz ediyor. Özellikle kurak memleketlerde yaşayan insanlar göç ediyor. Bu da güvenliği tehlikeye atıyor." dedi

Açılış konuşmalarının ardından katılımcılara plaket takdim edildi. Sempozyum 16-18 eylül tarihleri arasında devam edecek.

‘Toprak ve su varsa hayat var’ sloganıyla öne çıkan Sempozyumda; Kuraklık, Çölleşme ve Etkileri, Erozyon ve Etkileri, İklim Değişikliği ve Doğal Kaynaklar, Arazi Yönetimi, Mera ve Mera Yönetimi, Toprak İşleme Yöntemleri, Sulama Sistemleri ve Su Kullanım Etkinliği, Ekoloji ve Biyo çeşitlilik, Kuraklık ve Çevre Sorunları, Doğal Kaynaklar Ekonomisi ve Kalkınma, Kuraklık ve Çölleşmenin Sosyo-Ekonomik Etkileri, UA ve CBS İle Yaklaşımlar, Modelleme, vb. konular ele alınacak.

Paylaş