Hz. Mevlana'nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri Başladı

08.12.2014

Hz. Mevlana’nın 741. Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri, Celaleddin-i Rumi ile Şems-i Tebrizi’nin buluştuğu Alaaddin Tepesi ile Mevlana Caddesinin birleştiği yerde “Kandil Uyandırma” töreniyle başladı. Merac’el Bahreyn (İki denizin buluşması) Kandili; Ulaştırma, Haberleşme ve Denizcilik Bakanı Lütfi Elvan’ın da katılımıyla dualar eşliğinde yakıldı.

Bakan Elvan, protokol üyeleri ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker vatandaşlarla beraber Genelkurmay Başkanlığı Askeri Müze Komutanlığı Mehteran Birliği eşliğinde Konya Valiliği önüne kadar "Sevgi ve Hoşgörü Yürüyüşü" gerçekleştirdiler.

Konya Valiliği önünde Türk Silahlı Kuvvetleri Mehteran Birliği’nin verdiği konserin ardından yürüyüş, Mevlana Müzesine kadar devam etti.

Müze gezisinin ardından, bir Mevlevi geleneği olan Gülbang duası Hz. Mevlana’nın sandukası başında yapıldı. Okunan duanın ardından Mevlana Dergâhı Semahanesi'nde Sema (Ayin-i Şerif) icra edildi. Mevlana Müzesine gelen ziyaretçiler tarafından Sema töreni ilgiyle izlenirken, buradaki etkinlik yine dua ile sona erdi.

Rektörümüzün de katıldığı akşamki etkinlikler kapsamında, Mevlana Kültür Merkezi Sema Salonu’nda Genel Sanat Yönetmenliğini Ahmet Özhan’ın yaptığı Türk Tasavvuf Müziği Konseri verildi. Ardından Genel Sanat Yönetmenliğini Yusuf Kayya’nın yaptığı Hammamizade İsmail Dede Efendi’nin Hüzzam Seması (Ayin-i Şerif) icra edildi.

Bu yılki Vuslat Yıldönümü Uluslararası Anma Etkinlikleri “Feyizler, safalar ziyade ola…” temasıyla düzenlenecek. 7-17 Aralık tarihleri arasında 11 gün süreyle devam edecek etkinliklerde; Türkçe ve İngilizce Mesnevi dersleri ile konferans, panel, çalıştay, tiyatro ve şiir dinletileri ile beraber 21 sema ayini gerçekleştirilecek.

Paylaş