Dünya Literatürüne Geçen Bebek Tıp Fakültesi Hastanemizde Dünyaya Geldi

28.11.2014

Dünya tarihinde ilk kez anne karnındayken karaciğerlerinde bulunan iki milimetre çapındaki damardan 11 kez kan nakli gerçekleştirilen ikizlerden Meryem bebek doğup yaşayan tek bebek oldu.

Üniversitemiz Tıp Fakültesinde anne karnında takip edilen ikiz bebeklerin kansızlık sorunu yaşadıkları tespit edildi. Kan seviyeleri yaşamaları için yeterli olmayan, vücutlarında kansızlığa bağlı su toplaması tespit edilen bebeklerin her an kaybedilme ihtimaline karşı erken tedaviye başlanarak 17 haftalıkken kan nakli yapılmaya başlandı.

İkiz bebeklerin anne karnında takibini gerçekleştiren Üniversitemiz Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar; Tıbbi olarak hamileliğin 18'inci haftasından sonra kan verilmesi gerekirken bebekler için risk almak zorunda kaldıklarına dikkati çekerek; 17 haftalık olan bebeklere çok küçük olduğu için karaciğer damarından 15 ve 20 cc kan verdiklerini belirtti.

Prof. Dr. Ali Acar: "Normal kan uyuşmazlığı olan bebeklerde bir kez kan verildiğinde 2-3 hafta kan vermeye gerek duyulmazken bu bebeklerde 3-4 günde bir kan vermek zorunda kaldık. Bu, sıra dışı bir durumdu. Kan hücreleri beklenmedik şekilde hızlı yıkılıyordu. Daha sonra kan verme miktarlarını 30 ve 40 cc'ye kadar çıkarttık. Bebekleri kaybetmemek için aynı anda kan verme yerine üç gün ya da bir hafta arayla nakli gerçekleştirdik. Operasyonla, bebeklerin anne karnında ölmesinin önüne geçtik. Bebeklerin kansızlığı o kadar ileri derecedeydi ki çok sık kan vermek zorunda kaldık. Bebeklerin ikisi de dünyaya geldi ancak birini kaybettik. Diğer bebeğimizin sağlık durumu iyiye gidiyor. Dünya tıp literatüründe yaptığımız araştırmada Meryem bebek, dünyada tek. Anne karnında 11 kez kan verilip yaşayan başka bir bebek yok." şeklinde açıklamalarda bulundu.

Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak Meryem bebeğe ‘Hoş geldin’ diyor; Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Acar’ı ve Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Servisini tebrik ediyoruz.

Paylaş