Diyanet TV Programı “Genç İlahiyat” Üniversitemiz İlahiyat Öğrencileriyle Buluştu

22.03.2014

İlahiyat ve İlahiyatçının misyonunu yansıtmak ve sesini duyurmak amacıyla düzenlenen ve genç İlahiyatçıların buluşma platformu olan  “Genç  İlahiyat”  TV programı bu kez Üniversitemiz İlahiyat öğrencileri ile tasavvuf alanında önemli çalışmalar yapmış olan Doç. Dr. Ekrem Demirli’yi bir araya getirdi. Ünlü ses sanatçısı Mustafa Cihat’ın moderatörlüğünde, Konevi Kültür Merkezinde gerçekleşen programa; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Saim Arıtan, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, öğretim görevlileri ve öğrenciler katıldı.

Program öncesi Mustafa Cihat, konser vererek hocalarımız ve öğrencilerimize coşkulu anlar yaşattı.

Program, Doç. Dr. Ekrem Demirli’nin Mustafa Cihat’ın ve öğrencilerin kendisine yönelttiği soruları cevaplandırmasıyla devam etti.

Metafizik düşünce ve tasavvuf geleneği üzerine konuşulan programda Doç. Dr. Ekrem Demirli şunları söyledi: “Doğu dinlerinde kast sistemi vardır; fakat İslam dini kast sistemini kesinlikle kabul etmiyor. Örneğin; İslam bir Habeşliden Bilal-i Habeşi, âmâdan Ümmü Mektum’u, bir İranlıdan Selman-ı Farisi’yi çıkardı. Allah insana şah damarından yakınsa bütün insanlar Allah’ın kuludur. Tasavvuf insanın tek güce indirgenmesine karşıdır. Yani tasavvuf denge üzerine kuruludur ve insanı bir bütün olarak ele alır. Mesela sadece gözümüzü temel alarak insanı sadece gözden ibaret kabul edip diğer organları görmezden gelmez. İnsan; göz, kulak, el ve diğer bütün azalarıyla bir bütünlük teşkil eder.”

Vahdet-i Vücut konusunda da konuşan Demirli: “İslam sadece camideki adama konuşan bir din değil. Bütün insanlığa hitap eden bir dindir. Eğer varlık varsa yaratan da vardır. Kendi varlığımızdan bir kuşku duymuyorsak Allah’ın varlığından da kuşku duymamamız gerekir. Hıristiyanlıktaki zahitlik geleneği kadını uzaklaştırıp yok sayarak gelişti. Fakat bunun yolu kadından kaçmak değildir. Hatta bizde de bazı tarikat ehli, evlenmeyip toplumdan uzaklaşarak Allah’a daha da yakınlaşacakları yanılgısına düşmüştür. Fakat evlenmiş, aile kurmuş ve hayatın içinde yaşayan bir Peygamber varken ve bu yaşayışın insan fıtratına uymaması nedeniyle kısa sürede bu yoldan dönülmüştür. Tasavvuf, kadın ve erkeği barıştırarak Allah’a beraber gidilebileceğini gösterdi.” açıklamalarında bulundu.

Üniversitemiz hocalarının ve öğrencilerinin hem eğlendiği hem de bilgilendiği "Genç İlahiyat"  Programı 28 Mart 2014’te Diyanet TV’de izleyicileriyle buluşacak.

Paylaş