Diş Hekimliği Fakültesi İlk Bilimsel Etkinliğini Gerçekleştirdi

29.05.2015

Diş Hekimliği Fakültesinin organize ettiği; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumundan (TÜBİTAK) Araştırma Destekleri Programları Başkanlığı (ARDEB) Sekreteri Prof. Dr. Mustafa Alişarlı, Ulusal Akademik Bağ ve Bilgi Merkezi (ULAKBİM) Müdür Yardımcısı Vekili Doç. Dr. Ömer Faruk Keser’in panelist olduğu “Ulusal Akademik ARGE Destekleri ve Fikrin Patente Dönüşüm Süreçleri” konulu Panel; Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi (SBBF) Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Panele; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Yağmur Şener, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Selman Türker, SBBF Dekanımız Prof. Dr. Abdulkadir Buluş ile akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Yağmur Şener açılış konuşmasına; “Ulusal Akademik ARGE Destekleri ve Fikrin Patente Dönüşüm Süreçleri” başlıklı toplantının fakültelerinin ilk bilimsel etkinliği olduğunu belirterek başladı. Şener: “Fikri patente dönüştüreceğiz ve patente dönüştürdüğümüz o fikirleri de zaman içerisinde ürüne dönüştüreceğiz. Olması gereken süreç budur, fakülte olarak bu konuda gayretle çalışacağız.” dedi.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek ise, her çalışmanın usulüne göre yapılması gerektiğine dikkat çekerek, bazı projelerin sırf yanlış yollar kullanıldığı için kabul görmediğinin altını çizdi. TÜBİTAK, ULAKBİM tarafından “ARGE Projesi nasıl hazırlanır?” konularında ciddi çalışmaların yapılmasıyla bu sorunların azaltıldığına vurgu yapan Yüksek konuşmasını şöyle sürdürdü: “BAP Koordinasyonluklarının da ciddi faydaları oldu. Projeler usulüne göre hazırlanınca sonuca da rahat ulaşılır. Araştırma alanında çalışma yapacaklar için de bu toplantının faydalı olacağını düşünüyorum. Umarım istifade edeceğimiz bir toplantı olur.”

Ödenen Burs Miktarları Artırıldı

Panelde Prof. Dr. Mustafa Alişarlı “Ulusal Akademik ARGE Destekleri” ve “Proje Hazırlama ve Yazılımında Dikkat Edilecek Hususlar” konularında sunum yaptı. Yıllara göre ARGE harcamaları, araştırmacı sayısı, araştırma grupları ve önlerine koydukları hedefleri detaylandıran Alişarlı; projelerin özgün değerlendirmelerden geçtiğini, ilk seferde reddedilmesinin normal olduğunu ve araştırmacıların vazgeçmemeleri gerektiğini ifade etti. TÜBİTAK tarafından ödenen burs miktarlarının da artırıldığını belirten Alişarlı; yüksek lisans öğrencilerinin 1500 TL’den 2200 TL’ye, doktora öğrencilerinin 1800 TL’den 2500TL’ye, doktora sonrasındakilerin ise 2250 TL’den 2850 TL’ye kadar burs miktarlarının artırıldığını ifade etti.

İdeal bir proje hazırlama süresinin 3-6 ay arasında olduğunu belirten Alişarlı,  projeler reddedilse bile ısrarla yeniden göndermeleri gerektiğini dinleyenlere tavsiye etti. Aynı projenin farklı destekleme kurumlarına verilemeyeceğini kaydeden Alişarlı bu konuların hassasiyetine dikkat edilirse emeklerin zayi olmayacağını da dile getirdi.

Doktora Yapma Sözüne 1500 TL Burs

Doç. Dr. Ömer Faruk Keser ise; “Bilim İnsanı Destekleme Daire Başkanlığı (BİDEB) Burs ve Destek Programı” konusunda bir sunum yaptı. Üstün yetenekli gençlerin genç yaşta keşfedilmesine destek olduklarını belirten Keser sözlerine şöyle devam etti: “Lisans, lisansüstü öğrencilerine ve doktora sonrası araştırmalara yönelik olarak; yurtdışı hareketliliğe yapılan destekleri ifade etmemizde yarar var. Otomotiv, makine ve imalat, bilgi ve teknoloji alanları bizim için önemli. Tam burs alanlar herhangi bir yerden geliri olmayanlar, kısmi burs alanlar ise bir yerden maaşı olanlardır. Eğer yüksek lisans yapan öğrenci TÜBİTAK’a burs başvurusunda bulunduysa ve ilgili şartları sağlamışsa aylık 1000 TL burs desteği alır. Şayet yüksek lisans yapan arkadaşlar doktora yapacağının sözünü verirse bursları 1500 TL olur. Buradaki amacımız doktora yapmaya teşviktir.”

Tanıtım yapmaya, bu desteklerin varlığından haberdar etmeye çalıştıklarını ifade eden Doç. Dr. Ömer Faruk Keser, proje çalışanların TÜBİTAK resmi sitesinden sürekli olarak kod numaralarını, önemli tarihleri takip etmelerinin gerekli olduğunun da altını çizdi.

Yapılan değerlendirmelerin ardından soru cevap bölümüne geçildi.

Panel; Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek’in Prof. Dr. Mustafa Alişarlı’ya, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın’ın ise Doç. Dr. Ömer Faruk Keser’e hediye takdiminin ardından sona erdi.

Paylaş