Devlet Sanatçısı Ahmet Özhan’dan Kur’an Musikisi, Tilavet Musikisi, Entelektüellik ve Estetik Konulu Sohbet

13.12.2013

Necmettin Erbakan Üniversitesi İlahiyat Fakültemiz’de 12.12.2013’te Devlet Sanatçısı  Ahmet Özhan tarafından  “  Kur’an Musikisi, Tilavet Musikisi, Entelektüellik ve Estetik ” konulu sohbet verildi. Sohbete; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, öğretim elemanları ve İlahiyat öğrencileri katıldı.

Ahmet Özhan sohbet sırasında şunları belirtti: “Okumak, sadece kitap okumakla sınırlı bir kavram değil. Çünkü Cebrail (as), Peygamber’imize (sav) oku emriyle geldiği zaman üzeri yazılı olan hiç bir şey vermedi. Okumak; Bir seyir, bir anlam çıkarma, olanı idrak etmektir. Güzel sanatlar içerisinde yer alan estetikler ancak ve ancak şirkten arınmış nazarlarla ve beyinlerle algılanabilir.Aksi takdirde kıymet ifade etmez. Peygamber Efendimiz (sav) şöyle buyuruyor;  ‘Ben artık ümmetimin puta tapmasından endişe duymam, ancak gizli şirke düşme  konusunda kaygılarım var.’ Çünkü gizli şirk kara gecede kara taşın üstündeki kara karınca kadar kendini belli ettirmeden hayatımızda var olabilecek bir mesele. Varlığın hakikatini bilmeliyiz ki entelektüel okumayı hayatımıza taşıyabilelim.

Hz. Mevlana oğlu Sultan Veled’ e verdiği öğütte şöyle der; “Günün bir anında Hak’tan gayrı hiçbir şey düşünmemeye çalış buna muvaffak olduğunda bunu iki ana çıkar ve bunda da muvaffak olursan üç ana çıkar, yani öyle bir hale gel ki vücudunun bütün algı araçları Hak’tan gayrı hiçbir şeyle ilgilenmesin, gaflete düşmesin.” Bu zaten yaratılışın temel prensibi, biz de bunun için varız.

Kur’an ve sünnetin haricinde bir gerçeklik tek başına endişesiz bir şekilde kabul edilemez. Bizler, bir objeye mana atfederken beynimizdeki ön kabullenmelerimizle ve veri tabanı şartlanmalarıyla kabul ederiz. Benim tavsiyem beyninizdeki veri tabanınızı mutlaka ve mutlaka Kur’an ve sünnete yatırın. Uyuyorsa devam edin uymuyorsa annenizden, babanızdan, arkadaşınızdan, hocanızdan da görseniz itibar etmeyin.”

Programın sonunda Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker tarafından, sanatçı Ahmet Özhan’a çiçek takdim edildi ve hatıra fotoğrafı çekildi.

Paylaş