Değirmencilik-Un Sektöründe Üniversite Sanayi İş Birliği İçin Önemli Protokol

08.06.2015

Ülkemizin en önemli sektörlerinden olan Konya sanayisinin ise lokomotifi durumunda bulunan değirmencilik sektörü için çok önemli bir adım atıldı. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu, yeterli bilgi ve beceriye sahip nitelikli teknik elemanların,  Üniversite ve Sanayi İşbirliği Bünyesinde yetiştirilmesi amacı ile Üniversitemizde Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi (Değirmencilik) programı açılıyor.  Bu kapsamda Üniversitemiz ile KTB-KSO-KTO-TUSAF VE OAUSD arasında ortak bir protokol imzalandı.

Ülkenin ve Şehrin Taleplerine Uygun Öğrenci Yetiştiriyoruz

Protokolde Üniversitemiz adına konuşan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, 2 senelik bir çalışmanın ardından programın faaliyete geçtiğini bu konuda sektör temsilcilerinin talepleri olduğunu, programın bu alandaki ihtiyacı karşılayacağını belirtti. Ülkenin ve şehrin talebine yönelik nitelikli insan gücü oluşturma görevini üstlendiklerini söyleyen Şeker, Konya gibi bir bölgede böyle bir programın açılıyor olmasının önemli olduğunu kaydederek paydaşlara teşekkür etti.

2014 Yılında Ülkemizde 2 Milyon 200 BinTon Un İhracatı Yapıldı

Konya Ticaret Borsası (KTB) adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Çevik ise üniversite ve sanayi iş birliğinde çok önemli bir adımın atıldığını söyledi. Türkiye’de yedi yüz un fabrikası olduğunu, ülkenin kurulu kapasitesinin 40 milyon ton civarında olmasına rağmen; fiili kapasitesinin 13 milyon ton olduğunu belirten Çevik, Konya'daki un sanayisinin yılda bir milyon altı yüz bin ton un üreterek Türkiye un üretiminin % 15 ini karşıladığını ifade etti. Çelik, dünyada ülkeler arasında 10 milyon ton civarında un ticareti yapıldığını da belirtti. 2014 yılında ülkemizde 2 milyon 200 bin ton un ihracatı yapıldığını hatırlatan Çevik, Konya’nın değirmencilik alanında; un fabrikaları ve dağirmencilik makine sanayisi ile öncü olduğunu bu anlamda programın bu sektöre yetişmiş teknik eleman temini konusunda hayli katkı sağlayacağını belirtti ve Konya için hayırlı olmasını diledi.

Bu alanda çalıştırılacak yetişmiş teknik elemana büyük ihtiyaç duyulduğunun da altını çizen Çevik, açılacak programla birlikte bu sorunun da çözülecek olmasından camia olarak memnuniyet duyacaklarını ve bu konuda her zaman üniversiteye destek olacaklarını belirtti.

Konya Ticaret Odası (KTO) adına konuşan Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Öztürk de bu çapta bir girişimin Türkiye için hayırlı olacağını bu programdan yetişen kişilerin ülke için var olan açığı kapatacağını söyledi. Üniversitemize özel sektörle işbirliği yaptığı için teşekkür eden Öztürk: “Program sanayi için iyi olabileceği gibi genç kardeşlerimizin de hayata başlarken ellerinde iyi bir iş imkânı sağlayacak.” dedi.

Konya Sanayi Odası (KSO) adına bir konuşma yapan Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Veli Tekelioğlu ise bu örnekle ve teşebbüsle hocaların sanayicilere, sanayicilerin de hocalara güvenini artıracağını ve iyi eğitimli kişilerle basamak atlayabileceklerini belirtti.

Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği (OAUSD) adına Yönetim Kurulu Başkanı Rıfat Hekimoğlu da programı un sanayisinin içinde olanlar olarak önemsediklerini, yeni açılacak olan bu programın hayırlara vesile olacağını umduklarını belirtti.

Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) Yönetim Kurulu Başkan Vekili Selçuk Aydınalp ise: “Türkiye dünya un ticaretinin yüzde 25’ini elinde tutuyor. Un ve Unlu Mamuller makine ihracatı yapan sanayicilerimiz de dünyanın pek çok ülkesine ihracat yapıyor. Burada makine montajları ve un sanayinde ara eleman noktasında sıkıntı çekiliyor. İnşallah atılan bu adımla büyük katkı sağlanacağını düşünüyorum.” ifadelerini kullandı.

İŞKUR Stajyer Öğrencilere Destek Verecek

İmzalanan protokol törenine davetli olarak katılan Konya Çalışma ve İş Kurumu İl Müdür Yardımcısı Muzaffer Akgün de İŞKUR olarak bu bölümde okuyan öğrencilerin iş yerlerinde staj yaparken harçlıklarını ve sigorta ödemelerini yapacaklarının altını çizdi. Bunun işveren ve çalışan açısından yardımcı bir etken olduğunu söyleyen Akgün programın hayırlı olmasını temenni etti.

İmzalanan protokol çerçevesinde; öğrenimi ve stajlarını tamamlayan başarılı öğrenciler protokole dâhil olan kurumlarda staj sonrası çalışmaya başlayacak.

 

Necmettin Erbakan Üniversitesi- Konya Sanayisi İşbirliği Protokolünden Detaylar

Türkiye ve Konya sanayisi için önemli atılım:

Ülkemizin en önemli sektörlerinden olan Konya sanayisinin ise lokomotif sektörü durumunda bulunan değirmencilik sektöründe çok önemli bir adım atılıyor. Özel sektörün ihtiyaç duyduğu, yeterli bilgi ve beceriye sahip nitelikli teknik elemanların,  Üniversite ve Sanayi İşbirliği Bünyesinde yetiştirilmesi amacı ile Necmettin Erbakan Üniversitesinde Un ve Unlu Mamuller Teknolojisi (Değirmencilik) programı açılıyor.  Bu kapsamda bugün, Necmettin Erbakan Üniversitesi ile KTB-KSO-KTO-TUSAF VE OAUSD arasında ortak bir protokol imzalanıyor.

Sanayici ihtiyaç duyduğu personeli akademik ortamda kendisi yetiştirecek:

İmzalanan protokol çerçevesinde, yeni açılacak program bünyesinde; Konya Ticaret Borsası öncülüğünde sektörün ileri gelen sanayi kuruluşları, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası, Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu ve Orta Anadolu Un Sanayicileri Derneği temsilciler ile Necmettin Erbakan Üniversitesi akademisyenlerinin bulunduğu bir danışma kurulu oluşturulacak. Bu kurul tarafından yön verilecek eğitim sistemi ile sektör talep ettiği nitelikte personele kavuşacak. Ülke ve Konya sanayisinin önemli sorunlarından biri daha çözülmüş olacaktır.

Eğitim tahıl ambarı olan Konya'da gerçekleştirilecek:

Seydişehir MYO Gıda İşleme Bölümü bünyesinde 2 yıllık olarak açılacak program; Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü altyapısı ve değirmencilik sanayi imkânlarının en iyi şekilde değerlendirilmesi adına eğitim ve öğretim Konya'da gerçekleştirecek. Staj ve Mesleki uygulamalar tüm Türkiye çapında yürütülecektir.

Seçkin öğretim kadrosu:

Sektörün ihtiyaç duyduğu nitelikte personeli yetiştirmek için Necmettin Erbakan Üniversitesi tarafından çok güçlü, deneyimli ve seçkin bir kadro Değirmencilik Programında görevlendirildi. Ayrıca ilgili program; sektörün duayeni Prof. Dr. Adem Elgün ile Prof. Dr. Selman Türker başta olmak üzere Necmettin Erbakan Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri tarafından desteklenecektir.

Öğrenciler için mükemmel imkânlar:

30 kişilik kontenjanı bulunan programın öğrencilerini mükemmel imkânlar ve ayrıcalıklar bekliyor. Öğrenciler staj ve mesleki uygulama süreleri boyunca asgari ücretin altında olmayacak şekilde maaş alacaklar.  Buna ilaveten öğrenim süreleri boyunca başarılı öğrencilere ayrıca burs verilecek.

İş garantisi:

İmzalanan protokol çerçevesinde; öğrenimi ve stajlarını tamamlayan başarılı öğrenciler protokole dahil olan kurumlarda staj sonrası çalışmaya başlayacaklardır.

 

Paylaş