Çanakkale Zaferi’nin 99. Yıl Dönümü Münasebetiyle, Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinde Konferans

19.03.2014

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Ortaöğretim Sosyal Alanlar Eğitimi bölümü Tarih Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nuri Köstüklü tarafından hazırlanan “Çanakkale Zaferi ve Şehitlerimiz” konulu  konferansa; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Prof. Dr. Muhsin Kar ile Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar ve Eğitim Fakültesi  Dekan Vekili  Doç. Dr. Mehmet Kırbıyık  katıldı.

Açılış konuşmasını yapan Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ; "Çanakkale’de şehitlerimiz  Türküyle, Çerkeziyle, Kürdüyle, Abazasıyla birlik olarak vücutlarını siper ettiler. Öyle ki bu hadise şu an içinde bulunduğumuz  dönem itibariyle de önem arz etmektedir. Bugün aynı ruh taşınmazsa başkaları da ellerini kollarını sallayarak güzel ülkemize girebilirler. Bu durumda yeniden bir Kurtuluş hareketi başlatmak gibi zor bir görevle karşı karşıya kalabiliriz. Bunun bilincinde olarak bir arada olmak için çaba sarfedilmesi gerekir. Birlikte hareket etme, kucaklaşma  adına düşmana karşı bir cephe oluşturarak daha müreffeh bir ülke oluşturma çabasında olmamız temennisiyle, konferansın başarılı geçmesini dilerim.” dedi.

Prof. Dr. Nuri Köstüklü konuşmasına; Coğrafyamızın vatan olmasında, vatan olarak kalmasında Çanakkale Zaferi’nin çok önemli bir yeri olduğunun ve bu olayın şu anda ve gelecekte bizlere mesajlar verdiğinin  altını çizerek başladı. Köstüklü: “İçinde bulunduğumuz son 200 yıl Türk tarihinde köklü değişikliklerin yapıldığı, çalkantıların yaşandığı Anadolu’da Türk-İslam siyasi hakimiyetini kırma amacını taşıyan bir dönemdir. Şark meselesi  yoğun bir şekilde bu zaman diliminde yer almış ve bugün dahi geçerliliğini sürdürmektedir. Bu sürenin tam ortasında bulunan Çanakkale Zaferi şer odaklarının bütün hesaplarını altüst eden mihenk taşı konumundadır. Öyle ki 1915 yılı öncesi yüzyılın ülkemize yönelik emperyalist hesaplarını bozmakla birlikte, 1915 sonrası günümüze kadar olan yüzyılın da aleyhimizdeki hesaplarını  boşa çıkaracak mesaj ve motivasyona sahiptir.” dedi.

Çanakkale Zaferi’nin dünya tarihi açısından önemine değinen Köstüklü; İngilizler ve Fransızların tarihlerinde görmedikleri bir yenilgi yaşadıklarını, bu zaferle o zamana kadar yenilmez bilinen İngilizlerin imajının sarsıldığını ve bu durumun sömürge altındaki ülkelerin hürriyet hareketlerini yüreklendirdiğinden bahsetti. “Çanakkale Zaferi dünya sömürgecilik tarihinde mazlumlar lehine bir dönüm noktasıdır. Bunun ilk meyvesi olarak Hindistan’daki hürriyet mücadeleleri giderek artmıştır.” dedi. 

Türk tarihi açısından önemine bakıldığında ise Çanakkale Zaferinin milli mücadele ruhunu ateşlediğini belirten Köstüklü, Türk milletinin kendine olan güveninin artmasında büyük rol oynadığını söyledi.

Köstüklü sözlerini ; İngiltere ve Fransa’da Çanakkale Muharebeleri üzerine yapılan yayınların Türkiye’de yapılan yayınlardan kat be kat fazladır  bunun sebebi kendilerine vurulan büyük darbedir. Bu darbe bugün dahi unutulmuş değildir. 200 yıllık hesaplaşmanın devam edeceğini ve 2015 yılında milli birliğimizi bozacak her türlü olayın siyasi yollardan uydurma belgelerle yapılacağını ve adı konan bir proje olan Şark Meselesi’nin günümüzde değişik versiyonlarıyla karşımıza çıkacağını söyledi. Bunlara karşı verilecek mukavemetin ancak; 1915 Çanakkale Zaferi’nin yeni nesil tarafından iyi anlaşılmasının gerektiğini ve bunun  doğru aktarılmasıyla mümkün olacağını belirterek sonlandırdı.

Konferansın sonunda Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek Prof. Dr. Nuri Köstüklü’ye plaket takdim etti.

Paylaş