57. Alay Sancağı Ereğli’de

30.10.2014

Üniversitemiz Sosyal Organizasyon Bilgi İletişim Topluluğu (SOBİT), Bilgi Organizasyon ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu (BOSS), Ereğli Eğitim Fakültesi ve Ereğli Belediyesinin organizasyonuyla hazırlanan 57. Alay Sancağı Devir-Teslim Töreni Ereğli Belediyesi Kültür Merkezinde gerçekleştirildi.

2013'ten bu yana Üniversitemizde bulunan Sancağın Devir-Teslim Töreni, Saygı Duruşu ve İstiklâl Marşı’nın ardından Üniversitemiz Ereğli Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Pehlivan’ın açılış konuşmasıyla başladı. Pehlivan konuşmasında, Çanakkale Savaşı’nın, dünyanın gidişatını değiştiren en kanlı harplerden biri olduğunu belirtti.

Daha sonra söz alan Ereğli Belediye Başkan Yardımcısı Zuhal Savaş, Belediye Başkanı Özkan Özgüven'in törenin Ereğli'de yapılmasından duyduğu memnuniyeti ifade ederek Ermenek'te meydana gelen elim kaza nedeniyle Belediye Başkanının programa katılamadığını söyledi.

Törende söz alan Rektör Yardımcımız Prof. Dr.  Muhsin Kar ise o dönemde eğitimde yaşanılan zorluklara ve okullarını bırakıp savaşa giden onurlu öğrencilerden söz etti. Cumhuriyet’in ilanındaki birliğe ve beraberliğe vurgu yapan Kar, 57. Alay Sancağı’na Necmettin Erbakan Üniversitesi'nin ve Konya şehrinin ev sahipliği yapmasından dolayı çok memnun olduğunu söyledi.

Ereğli Kaymakamı Şakir Erden de konuşmasında öncelikle Necmettin Erbakan Üniversitesi’nin 4 yıllık bir üniversite olmasına rağmen çok hızlı büyümesinden memnun olduklarını belirtti. 57. Alay Sancağı’nın Devir-Teslim Töreninin önemine vurgu yapan Erden, yeni neslin geçmişini unutmaması gerektiğini, Türk milletinin birlik ve beraberliğinin tarihi geçmişinden geldiğini belirterek tarihimizin önemli günlerinin böyle törenler sayesinde daima yaşayacağını dile getirdi.

Konuşmaların tamamlanmasının ardından, Üniversitemiz Sosyal Organizasyon Bilgi İletişim Topluluğu Başkanı Esra Tekin konuşmasını yapıp Sancağı öptükten sonra 57. Alay Sancağını Bilgi, Organizasyon ve Sosyal Sorumluluk Topluluğu Başkanı Serkan Dinç’e teslim etti. Serkan Dinç de konuşmasını yaptıktan sonra Sancağı öperek teslim aldı.

Tören sonunda Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yakup Kaya verdiği konferansta; 57. Alay’ın Çanakkale Savaşı’nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkarmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915’te harekete geçen bir Alay olduğunu ifade etti. Ayrıca Atatürk’ün “Size taarruzu değil ölmeyi emrediyorum” sözünü Conkbayırı çıkarması esnasında kullandığına dikkat çekti.

Duygusal anların yaşandığı tören, katılımcıların sancak ile hatıra fotoğraf çektirmeleri ile sona erdi. Bir hafta süre ile Ereğli Eğitim Fakültesinde vatandaşların ziyaretine açılacak olan Sancağın 6 Kasım’da Seydişehir’de olması planlanıyor.

Paylaş