2000 Yılında Çalınan Eserler Yeniden Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesinde

06.07.2015

Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesi’nden 2000 yılında çalınan eserlerden 2’si daha, 15 yıl aradan sonra titiz bir çalışma neticesinde kitaplar kütüphaneye tekrar konuldu. Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun da Cuma günü Konya ziyareti esnasında Yusuf Ağa Kütüphanesini ziyaret ederek bu iki eseri incelediği öğrenildi.

Yusuf Ağa Yazma Eser Kütüphanesinde 2000 yılında ortaya çıkarılan hırsızlık olayında 103 adet el yazması ve 7 adet Arap harfli matbu eserin çalındığı tespit edilmişti. Bu eserlerden 2’sinin Utrecht Üniversitesi Doktora Öğrencisi Hüseyin Şen tarafından, Pennsylvania Üniversitesi Yazma ve Nadir Eser Kütüphanesi Lawrence J. Schoenberg koleksiyonunda bulunduğunun Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun eşi Sare Davutoğlu ve Kütüphane yetkililerine eposta yoluyla bildirilmesinin ardından yapılan çalışmalar sonuç verdi.

Önemli El Yazmalarını Geri Kazandık

Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı ve Uluslararası Rumi Medeniyetler Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Bilal Kuşpınar da, yapılan çalışma neticesinde Selçuklu Medeniyetimizin bilim ve kültür hazinelerinden olan, çok önemli el yazmaların tekrar ait olduğu topraklara kazandırılmasının son derece sevindirici olduğunu belirtti. Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Kuşpınar, kitaplarla ilgili şu bilgileri verdi: 

Kitâb Lubâb el-İşârât ve't-Tenbîhât:  İki tane önemli ve Selçuklu dönemine ait eserlerden biri, Kitâb Lubâb el-İşârât ve't-Tenbîhât (İşaretelerin ve Tenbihlerin Özleri) başlıklı olup, meşhur İslam âlimi ve kelamcısı İmam Fahreddin Muhammed İbn Umar er-Râzî'nin (ö. 606H/1209M), yine meşhur İslam filozofu İbn-i Sina'nın Kitâb el-İşârât ve't-Tenbîhât eserine yazmış olduğu özet mahiyetindeki önemli bir el yazma eserdir.

Bu eser üç bölümden oluşmaktadır: Birinci bölüm Mantık, ikincisi Tabiat ve üçüncüsü ise İlahiyat yani Metafizik konusunu işlemektedir. Fahreddin Razi'nin bu bağlamda diğer bir eseri de, İbn-i Sina'nın aynı eserine yaptığı, Şerh Kitâb el-İşârât ve't-Tenbîhât adlı eseridir. Razi'nin, Lübab'ını büyük Şerh'inden sonra yazdığı bilinmektedir. Eserin tahkikli baskısı, Razi'nin büyük Şerhiyle birlikte, M. Şihâbi tarafından 1960'daTehran Üniversitesi yayınları arasında yer almaktadır. Ancak bu eser üzerinde fazla çalışma yapılmamıştır.

Miftâhu'l-Ulûm:  Diğer ikinci el yazma eser ise, Ebû Ya'kûb es-Sekkâkî'nin (ö. 626H/1229M) Arap dili, grameri ve belağatına dair yazdığı, Miftâhu'l-Ulûm (İlimlerin Anahtarı) başlıklı eseridir. . Bu eser tahkikli olarak bir kaç defa basılmıştır. Bu eser de girişten sonra üç bölüm üzerine kaleme alınmıştır. Birinci bölümde, Arap dili morfolojisi, harfleri mahreçler, kelimelerin oluşumu ve sarfa dair konular işlenmiş; ikinci bölümde, Arap grameri yani nahve dair bilgiler olup, Arap dilinin ilkeleri ve kuralları açıklanmıştır. Üçüncü bölümde ise, Arap dilinin semantiği ve retoriği, beyan ilmi, teşbih, mecaz ve kinaye vb. konular ayrıntılı şekilde mantıksal tarifler, kıyaslar ve çıkarımlar şeklinde ortaya konmuştur.

Paylaş