1.Ulusal Değerler Eğitimi Kongresi Başladı

31.10.2013

Üniversitemiz tarafından düzenlenen, Gençlik ve Spor Bakanlığının desteklediği,  31 Ekim Perşembe günü Konya Dedeman Otelde yapılan 1.Ulusal Değerler Eğitimi Kongresi açılışına; ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ali Demir, MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf Büyük, Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan, Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdulkadir Mahmutoğlu, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Birol Akgün, Prof. Dr. Tahir Yüksek, Üniversitemiz Genel Sekreteri Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, çok sayıda  akademisyen ve öğrenciler katıldı.

Program saygı duruşu ve istiklal marşının söylenmesi ile başladı. İstikal marşının ardından protokol konuşmalarına geçildi. Protokol konuşmalarında ilk olarak söz alan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Neleri kaybedip nelerden uzaklaştırıldığımızı görebilmek için bu kongreyi düzenliyoruz. Hızlı bir gelişimin olduğu, bilişim teknolojilerinin hızla geliştiği, insanların giderek bencilleştiği, kendi dünyasına kapandığı, anti sosyalleştiği, yalnızlaştığı bir dünya oluştu. Batı toplumu sanayi devrimi ile bu süreci bizden önce yaşadı. Biz ise bu süreci biraz öteledik. Bizim aşırı özgüvenimiz, kültürel, manevi geçmişimiz bizi rehavete sürükledi. Her birimizin ailelerinde yaşadığı farklı dozdaki sorunlar “Değerler Kongresinin” olması gerektiğini ortaya çıkardı. Benzer projelerin Türkiye’de çoğalacağını düşünüyorum. Bence değerler eğitimi anne karnında başlanmalı.Helal kazançla beslenen çocuklarımız değerlere sahip çıkıp yaşatabilir. Dünyaya sözü geçen bir Türkiye için “Değerler Eğitiminin” gerekli olduğunu düşünüyorum.”dedi.

Gençlik ve Spor Bakanlığı Eğitim, Kültür ve Araştırma Genel Müdürü Abdulkadir Mahmutoğlu: “Aklın ve bilimin ışığında yürüyeceğiz. Nerede gençler ve üniversiteler var ise orda olmak istiyoruz. Kendi dünyamızda büyük keşifler bulabiliriz fakat bunu paylaşmadıkça bir faydası olmaz. Devletin, üniversitelerin ve kamu kurumlarının işbirliği yapmasını sağlamalıyız. Gençlikle ilgili her türlü desteği ve katkıyı vermeye hazırız” dedi.

Kredi ve Yurtlar Kurumu Genel Müdürü Recep Kaymakcan: “Türkiye’de değerler  eğitimiyle ilgili yapılan bütün programlara katılmış biri olarak bu kongrenin düzenlemesiyle birlikte  değerler eğitimine ilginin artmasından büyük mutluluk duyuyorum. Emeği geçen herkese teşekkürlerimi sunuyorum.”diye konuştu.

MEB Müsteşar Yardımcısı Yusuf  Büyük: “Eğitimin temel işlevi içinde bulunduğu toplumun değerlerini aktarmaktır. Değerler sevgi ve saygı içerisinde bir arada yaşamak için yapılan sözleşmelerdir.Bilimin her alanda hızla geliştiği dünyamızda bu değerlerin gelecek nesillere aktarılması çok önemli.”dedi.

Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay: “Konya ilimizde Selçuklular döneminden beri kültürel, manevi ve sosyal değerler oluşturulmaktadır. Üzerimize düşen ise üzeri küllenen değerlerimizi gün yüzüne çıkarmaktır. Şehirlerimizi çok iyi inşa edebiliriz, ekonomiyi geliştirebiliriz ama içinde yaşayan insanlar değerlerini yitirmiş iseler bu hiçbir anlam ifade etmez.”dedi.

Protokol konuşmalarında son olarak söz alan ÖSYM Başkanı Pof. Dr. Ali Demir: “Bu tür kongreler bizi biz yapan değerleri ortaya çıkarmak açısından önemli. Değerler sadece kişilerin hayatını değil; ülkemizi, kurumları ve sosyal hayatı düzenleyerek birlikte yaşamaya  dayanak oluşturur. Değerler; bir toplumda bireyler, kurumlar ve toplum arası ilişkilerin canlı tutulması demektir. Misyon ve temel değerleri belirlememizin en önemli gerekçesi temel aktiviteleri gerçekleştirmek değil herkesin hak ettiğini almasıdır. Kurumlarda değer belirleyerek duvara asmak yeterli değildir. Bunları  projeye dönüştürmeliyiz. Var olan kültür değerlerini geliştirmek ve daha iyilerini getirmek şüphesiz kolay olmayacaktır. Bu kongre ile değerlerin tanımlanması, sahip çıkılması ve yaşatılmasına katkı sağlanacaktır.” dedi.

Protokol konuşmalarının ardından misafirlere, akademisyen ve öğrencilerden oluşan bir topluluk tarafından müzik dinletisi sunuldu.

31 Ekim- 2 Kasım 2013 tarihlerinde devam edecek olan  Kongre de müzik dinletisinin ardından panelistlere plaket takdim edildi. Program daha sonra ilk panelle devam etti. 

Program sırasında TRT Haber kanalı, Değerler Eğitimi hakkında Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'le bir röportaj gerçekleştirdi.

Paylaş