1. Uluslararası Konya Sempozyumu Başladı

13.11.2014

Bilim ve Danışma Kurulunda Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Seydişehir Ahmet Cengiz Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selman Türker, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcısı Prof. Dr. Hayri Erten ve Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hülya Küçük, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Murat Çemrek; Düzenleme Kurulunda Üniversitemiz Güzel Sanatlar Fakültesi Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ali Fuat Baysal’ın yer alarak Üniversitemizin paydaşı olduğu Medeniyet-Şehir-Üniversite konulu 1.Uluslararası Konya Sempozyumu başladı.

Programa, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in yanı sıra; Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Kültür ve Turizm Bakanı Müsteşarı Prof. Dr. Haluk Dursun, YÖK Başkan Vekili Şaban Çalış, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Yasin Aktay, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Başkanı Prof. Dr. Derya Örs, Konya Vali Yardımcısı Mehmet Ünal, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Sebahattin Zaim Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Bulut, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr Abdusselam Uluçam, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Karatay Belediye Başkanı Mehmet Hançerli, KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu, Konya Sivil Toplum Kuruluşları İcra Heyeti Başkanı Latif Selvi, çok sayıda akademisyen ve öğrenci katıldı.

Üniversiteler Medeniyetin İnşası İçin Çok Önemli

Açılış konuşmalarında tüm Üniversiteleri temsilen konuşma yapması talebiyle kürsüye çağrılan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker: “Medeniyet olup olmadığı tartışılan birçok süreç de medeniyet başlığı altında tanımlanmakta; ama hepimiz biliyoruz ki medeniyet denince medeniyetin dayandığı köken ve değerler ağırlık kazanmaktadır. Medeniyeti medeniyet yapan değerlerin öğretildiği, oluşturulduğu ve toplum içerisinde yaygınlaştırılmasının sağlandığı en önemli kurumlar eğitim kurumlarıdır. Üniversiteler de eğitim kurumları olarak medeniyetin inşasında çok önemli bir yer tutuyor. Medeniyeti inşa eden sadece üniversiteler değil ama, medeniyete yönelik insan gücünü, insan kaynağını yetiştirecek olan üniversiteler köşe taşıdır. Bu anlamda Konyamız, Selçuklu döneminde bağrında bulundurduğu medreseleriyle ve sonraki süreçlerde yükseköğretim kurumlarıyla medeniyet şehri olma yolunda elinden gelen çabayı sarf etmiştir. Ayrıca bu medeniyetin başka topluluklara da aktarılması yönünde de gayret sarf etmiştir. İnşallah bu sorumluluğu bizler de gelecek kuşaklara aktarabiliriz. Bunun için yapılması gerekenler, öğretim üyeleri tarafından hassasiyetle takip edilmekte ve bir program çerçevesi içerisinde yürütülmektedir.” şeklinde görüşlerini ifade etti. Konuşmasının sonunda Şeker; Sempozyumun başarılı geçmesini dileyip, emeği geçenlere teşekkür etti.

 

Protokol konuşmalarının ardından Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi eski Rektörü Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen’in başkanlığını yaptığı açılış paneline Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Batman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdüsselam Uluçam, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, KOP Başkanı Prof. Dr. Mehmet Babaoğlu ve S.Ü. Öğretim Üyesi Doç. Dr. Metin Aksoy panelist olarak katıldı.

Biz Üniversite Olarak İnsanlığa Yararlı Güzel İnsanlar Yetiştirmek İstiyoruz

Rektörümüz panelde yaptığı konuşmasında:  “Osmanlı, çöküş dönemlerinde bile eğitim alanında yaptığı güzel işlerden bizlere miras bırakabilmişken, biz neden bunu başarmayalım? Özellikle üniversite olarak, Prof. Dr. Sabahattin Zaim hocamızın dediği gibi güzel insanlar yetiştirmemiz gerekiyor, insanlığa yararlı güzel insanlar. Biz üniversite olarak bunu kendimize düstur edindik.Topluma ve ülkemize güzel insanlar yetiştirmek ve edindiğimiz bilgi ve tecrübeleri gelecek nesillere aktarmak  istiyoruz.” görüşlerini ifade etti.

Medeniyete Değerler Yön Verir

Medeniyet kavramı hakkında konuşmasını sürdüren Şeker: “Medeniyet paylaşmak demek, sabretmek demek, yaşatmak ve yaratılan için elde ne varsa onu geliştirmek ve korumak demek. Fakat günümüzde maalesef tüketmeye ve yok etmeye yönelik bir medeniyet anlayışı var. Medeniyet dediğimiz zaman insanı, kültürü mahalleyi, okulları, şehri her türlü canlıyı nasıl koruduğumuz ve onlara nasıl baktığımız önemli. Değerlerimiz medeniyetimize yön verir. Değerlerimizi yeniden gözden geçirmeli ve zihinlerimizi arındırmalıyız. Konya’da okuyor olmasına rağmen İnce Minareli Medreseyi, Karatay Medresesini, Sırçalı Medreseyi görmemiş, Mevlana’yı merak etmemiş öğrencilerimiz var. İlim irfan sahibi hoca ve öğrenci ilişkisini yeniden gözden geçirmemiz ve aldığımız eğitimleri ve değerlerimizi gelecek nesillere aktarabilme yönünde çalışmamız gerekiyor.” şeklinde tespitlerde bulundu.

Sempozyumun açılış panelinden sonra davetliler Geleneksel Konya Kıyafetleri ve El Sanatları Sergisinin açılışına katıldılar.

13-15 Kasım tarihleri arasında devam edecek Sempozyumda Türkiye ile beraber; Amerika Birleşik Devletleri, Portekiz, Mısır, Makedonya, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri olmak üzere toplam 7 ülkeden alanında uzman 85 bilim insanı sunum yapacak. Sempozyumda, geçmişte olduğu gibi gelecekte de bir medeniyet merkezi olmayı hedefleyen Konya’nın içinde yeşerdiği medeniyeti ve bu medeniyetin en önemli göstergelerinden olan üniversiteler ile şehrin tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişimler tüm yönleriyle ele alınacak.

Sempozyumun 13 Kasımdaki Programına Buradan Ulaşabilirsiniz

Sempozyumun 14 Kasımdaki Programına Buradan Ulaşabilirsiniz

Sempozyumun 15 Kasımdaki Programına Buradan Ulaşabilirsiniz

Paylaş