Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü

Laboratuvarlarımız

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü Laboratuvarları

Elektronik ve Haberleşme Laboratuvarı: Laboratuvarımız Fakülte binamızın 7. katında bulunan 712 numaralı laboratuvardır. Yaklaşık 100 metre kare alan içinde kurulan laboratuvar aynı anda 6 farklı grup uygulama çalışmalarını yapabilecek şekilde düzenlenmiştir.
Analog Elektronik dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Analog Elektronik Eğitim Setleriyle, Diyot uygulamaları, Tranzistör uygulamaları, JFET uygulamaları, İşlemsel Yükselteçler Uygulama Modülleriyle Op-Amp uygulama deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Sayısal Elektronik dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Sayısal Elektronik Eğitim Setleriyle, İkili Sayılar, Kodlamalar, Sayısal Kapılar, Flip Floplar, Sayıcılar, Toplayıcılar ve Çıkartma Devreleri, MUX-DEMUX uygulama deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Devre Analizi Dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan boardlar vasıtasıyla DC ve AC uygulamalar için Temel Devre Elemanları tanıma, Seri, Paralel, Karışık Devre Çözümleri, Devre Çözüm Teoremleri Yöntemleri deneyleri, Kaynak Dönüşüm deneyleri, Maksimum Güç Teorem deneyleri, İş Güç Enerji uygulama deneyleri RL-RC-RLC deney uygulama gerçekleştirilebilmektedir.
Haberleşme Tekniği dersi kapsamında Laboratuvarımızda bulunan Analog - Dijital Haberleşme Eğitim Setleri ile Sinüs Osilatörler ve RF Filtreler deneyleri, AM Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, FM Modülü ve Demodülasyon deneyleri, ADC ve DAC deneyleri, ASK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, FSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, PSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri, QPSK Modülasyon ve Demodülasyon deneyleri gerçekleştirilebilmektedir.
Ayrıca Fakültemiz öğrencilerinden oluşan Ulusal ve Uluslararası yarışmalara hazırlanan takımlarımıza da destek verip Model Uydu, İHA, VTOL ve Roket takımlarımızın Elektrik, Elektronik ve Haberleşme AR-GE ve Tasarım çalışmalarında Laboratuvarımızda destek verilmektedir.





RF Laboratuvarı: 70 numaralı RF Laboratuvarında RF ölçümlerinden elektronik-aviyonik test ve ölçümlerine kadar birçok ölçüm yapılabilmektedir. Elektronik bölümde devre tasarımından gömülü sistem yazılımlarına kadar geniş bir yelpazede hizmet vermektedir. Ayrıca IHA ve roket tasarımları yapılarak uygulamaları gerçekleştirilmektedir. Mekanik tasarım ve üretimlerin yanında aviyonik sistem tasarımlar ve uygulamaları da yapılmaktadır. 
Laboratuvarda RF ölçümlerini yapabilmek için Network Analayzer bulunmaktadır. RF sinyalleri ile ilgili gelişmiş ölçümler yapılabilmektedir. S11, S21 parametreleri SWR, frekans ölçümü gibi birçok ölçüm yapılabilmektedir. Ayrıca elektronik ile alakalı osiloskop LCR metre ve multimetreler ile elektronik ölçümler yapılabilmektedir.  Ayrıca devre baskı yöntemleri ile devre tasarımı gerçekleştirilmektedir. Bununla beraber gömülü sistem yazılımı ile ilgili birçok proje yürütülmektedir. 
Laboratuvarda ayrıca IHA tasarımı ve üretimi yapılmaktadır.  Ayrıca roket yarışmaları için roket tasarım ve üretimi gerçekleştirilmektedir. IHA ve roket üretimlerinin mekanik akasmaları için köpük parçalarının kesimi için 4 eksenli CNC köpük kesme makinesi bulunmaktadır. Ayrıca kompozit malzemelerden cam elyaf ve karbon elyaf yöntemleri ile parçalar üretilebilmektedir. Üretim yaparken gerekli olan ara parçalar için laboratuvarda 3D yazıcılar bulunmakta ve aktif olarak kullanılmaktadır. 







Uydu Tasarım ve Geliştirme Laboratuvarı: Uydu Tasarım ve Geliştirme Laboratuvarı, Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü bünyesinde, 2021 yılından kurulan ve faaliyetlerini sürdüren, hava ve uzay araçları alt sistemleri tasarım ve geliştirme konularında proje tabanlı çalışmalar gerçekleştiren araştırma laboratuvarıdır. Güncel akademik çalışmaları ve havacılık ve uzay sektöründeki şirketlerin AR-GE problemlerini yakından takip ederek çözümler sunmanın yanında proje çalışma kültürünü kazanmış kalifiye ve yetenekli insan kaynağı yetiştirmek laboratuvarımızın ana amaçlarındandır.

Çalışma Konu Başlıkları
  1. Hava ve Uzay araçları için MIL (Model In The Loop) ve HIL (Hardware In the Loop) testlerinin yapılması ve kontrol algoritmalarının geliştirilmesi
A.Tamamlanmış Projeler
  • Sabit kanatlı ve döner kanatlı hava araçlarının MIL testlerinin yapılması ve ikili (cooperative flight) uçuş için yörünge planlaması ve takibi için waypoint navigasyon algoritmalarının geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Sabit kanatlı bir uçağın MIL ve HIL testlerinin yapılması ve LQR ve PID kontrolcü performanslarının kıyaslanması (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Hava araçlarında kullanılan MEMS tabanlı düşük bütçeli IMU (Inertial Measurement Unit) sensörü için Sensör Füzyon ve Kalman filtresi algoritmalarının geliştirilmesi ve gerçek zamanlı testlerinin yapılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
B.Devam Eden Projeler
  • Uydu Yönelim Kontrolü İçin Reaksiyon Tekeri Test Düzeneğinin Geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  • Bir savaş uçağının iniş takımlarının modellenmesi ve uçağın iniş ve kalkış performansının incelenmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  1. Hava ve Uzay araçları için test düzeneklerinin tasarlanması ve üretilmesi
    1. Tamamlanmış Projeler
      • Hava ve Uzay araçlarının yönelme açılarının gerçek zamanlı kontrolü için jiroskopik test düzeneği tasarlanması ve üretilmesi.
B.Devam Eden Projeler
  • Uydu Yönelim Kontrolü İçin Reaksiyon Tekeri Test Düzeneğinin Geliştirilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  • Düşük maliyetli lazer sensörlerinden, 3D pozisyon belirleme test düzeneğinin tasarlanması ve üretilmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi)
  • Bluetooth Beacon teknolojisi kullanılarak, ROS (Robot Operating System) tabanlı çoklu uçuş çalışmaları için pozisyon belirleme test düzeneğinin üretilmesi ve uçuş testlerinin yapılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  1. Uçuş Mekaniği ve Aerodinamik
A.Tamamlanmış Projeler
  • Ducted fan ile çevrelenmiş bir pervanenin itki performansının farklı parametrelere bağlı olarak deneysel araştırılması (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
B.Devam Eden Projeler
  • Sabit kanatlı bir uçak için boylamasına hareket dinamiklerine bağlı olarak yatay kuyruk kritik yüklerin detaylı olarak incelenmesi (TÜBİTAK 2209 A Projesi).
  •