Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü

Hakkımızda

Havacılık ve Uzay Mühendisliği

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, 2011 senesinde kurulmuştur. 

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü, sivil ve askeri kuruluşlarda, dünya çevresinde yörüngeye konacak insanlı ve insansız hava-uzay araçlarını ve bunları yörüngeye koyacak roketleri tasarlayan, görev ve yol planlarını  hesaplayan, sürekli kontrol ederek, görevlerini yerine getirmelerini sağlayan mühendisler yetiştirmeyi hedefler.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümünün amacı, dünya çevresindeki hava-uzaydan ekonomik, bilimsel, teknolojik amaçlı hizmet ve ürün sağlamaktır.Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü’nün çalışma alanı havacılık, uzay ve uydu teknolojileridir.

Misyon
• Çağdaş yöntemler ve tekniklerle yapılan eğitimlerle Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında Türkiye’nin Milli Uzay Programı planları çerçevesinde araştırmacı, girişimci, uzmanlaşmış, etik değerlere saygılı ve kaliteli mühendisler yetiştirmek
• Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında akademik çalışmalara katkıda bulunarak bilgiyi üretime dönüştürmek ve ülkemizin uzay ve uydu sistemleri alanında öncü ve yenilikçi projelere imza atmasını sağlamak,
• Uluslararası düzeyde araştırma ve geliştirme projeleri yürütmeye yönelik olan lisansüstü programlar vasıtasıyla bilim insanları ve akademisyenler yetiştirmek…

Vizyon
• Havacılık ve Uzay Mühendisliği misyonları doğrultusunda bilimsel ve teknolojik açıdan uluslararası ölçütlerde yürütülen eğitimler ve araştırmalarla, yenilikçi projeler ve kaliteli mühendisler yetiştiren, kültürü ve kimliği güçlü bir kurum olmaktır.

Havacılık ve Uzay Mühendisliğinin önemi ve bu alandaki teknolojilere ilgi tüm dünyada her geçen gün artmaktadır. Bu durum ülkemizin de hızla gelişen bu teknoloji konusundaki gelişmeleri takip etmek, uygulamak ve uyarlamak zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu bağlamda uzay ve uydu teknolojisini takip etmek amacıyla problem çözmeye çeşitli yaklaşımlar getirebilen, meraklı, sayısal düşünen bireyler yetiştirme misyonunu gerçekleştirmeyi hedeflemekteyiz. Bu misyonun bir parçası olarak, üniversitemiz bünyesinde Havacılık ve Uzay Mühendisliğini faaliyete geçirmiş bulunmaktayız. Bölümümüzün temel ilkesi, ülkemizin ihtiyacı olan Havacılık ve Uzay Mühendisliği alanında uzman, mühendis ve bilim insanlarından oluşan nitelikli insan gücünü ve Ar-Ge personelini ülkemize kazandırmaktır.

 

“ Azim, inanç ve milli teknoloji hamleleriyle gökyüzüne ve ötesine hükmederek geleceği inşa edeceğiz...”

 

Bölümümüzde, uzay ve uydu teknolojileri, iletişim, savunma, navigasyon, uzay araçları itki ve kontrol sistemleri, meteorolojik gözlem teknikleri ve özellikle uydu elektronikleri ve haberleşmesi gibi alanlarda öğrencilerimize yetkinlik kazandırılması amaçlanmaktadır. Bu bağlamda, her türlü amaca hizmet eden uzay araçlarının ve uyduların tasarımına, fırlatma ve yörünge planlamasına ve elektronik haberleşme sistem geliştirmelerine ülkemiz adına katkıda bulunmayı hedeflemekteyiz. Havacılık ve Uzay Mühendisliğinde roketler, uzay mekikleri, sondalar, yapay uydular, gezegen - uydu haberleşmesi gibi sistemlerin geliştirilmesine yönelik teknoloji alt başlıkları ise şu şekilde sayılabilmektedir :

 

• Uzay Elektronikleri ve Haberleşme Sistemleri Teknolojileri

• Uydu Üretim Teknolojileri

• Uydu İletişim Teknolojileri

• Uzay Aracı Fırlatma ve Yer Kontrol Teknolojileri

• Uzay Araçları İtki Sistemleri Teknolojileri

• Uzay Araçları Kontrol Sistemleri Teknolojileri

• Uzay Araçları İnşaat Teknolojileri

• Uzay Araçları Yönlendirme ve Kontrol Teknolojileri

• Uydu Algılama ve Meteorolojik Gözlem Teknolojileri

• Uzay ve Karasal Uzay Teknolojisi

• Uzay Operasyonları Yönetimi ve Bilgi Sistemleri Teknolojileri

 

Havacılık ve Uzay Mühendisleri Çalışma Alanları

Havacılık ve Uzay Mühendisleri mezun olduktan sonra ise,

Havacılık-uzay alanındaki kuruluşlarda,

Ar-ge ve ileri teknoloji geliştirme şirketlerinde,

Bilişim ve haberleşme şirketlerinde ,

Robotik - Mekatronik alanında faaliyet gösteren kuruluşlarda,

Kara ve Hava Kuvvetlerinde ana bakım üstlerinde,

Stratejik Araştırma ve Geliştirme Departmanlarında çalışma imkanı elde edebileceklerdir.

 

Mezunlarımızın çalışabileceği kurumlar,
 

TÜRKSAT

Tübitak-Uzay Teknolojileri Araştırma Enstitüsü

Tübitak-SAGE

Tubitak-Mam

TAI (Türk Havacılık ve Uzay Sanayii)

TEI (TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş.)

Aselsan

Roketsan

Havelsan