Turizm Fakültesi
15.07.2017

2017 – 2018 Akademik Yılında Fakültemizi Tercih Etmek İsteyen Öğrenciler İçin Önemli Bilgiler

Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi 2012-2013 Eğitim – Öğretim yılında öğrenci alımına başlamış genç bir fakültedir. İlk mezunlarını geçen yıl (2015-2016) veren bir fakülte olarak, genç olmasıyla birlikte, yaptığı faaliyetlerle alanında ve Konya şehrinde, hatta bölgede adını duyurmuş bir eğitim kurumu durumuna gelmiştir. İlk yılımızda Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümlerini açarak yoğun bir tempo ile başladığımız eğitim hayatımıza, 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Rekreasyon Yönetimi bölümünü de ekleyerek devam etmekteyiz. Son dönem öğrenci sayımız ise, 1200’ün üzerindedir. 

Fakültemiz geniş öğretim elemanı potansiyeli ile, hem akademik hem de sektörel yönde başarıyı hedeflemektedir. Öğrencilerimize mezun olduklarında iyi bir iş sahibi olmaları için gerekli donanımı sağlarken, bilimsel çalışmalar ve araştırmalar yaparak daha güncel ve faydalı bilgiyle öğrencilerimizi daha iyi yetiştirmeye çalışıyoruz. Geçen sene verdiğimiz ilk mezunlarımızın turizm sektöründe rol almaya başladıklarını ve ciddi kurumlarda iş bulduklarını memnuniyetle izlemekteyiz. Özellikle bölgenin turizm sektöründeki ilgili kamu ve özel sektör kurumları ile ciddi işbirlikleri yapmaktayız. Bu anlamda hem danışmanlık yapan hem de istihdama katkı sağlayan bir fakülte konumundayız.

İsterseniz bugüne kadar yaptığımız ve halen üzerinde çalıştığımız bu önemli faaliyetlerimiz ve eğitim-öğretim aktivitelerimiz hakkında kısaca bilgiler verelim;

Uygulamalı eğitim almak isteyen üniversite adaylarını fakültemizi tercih etmeye çağırıyoruz (Prof. Dr. Raif Parlakkaya – Necmettin Erbakan Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı)

Turizm Fakültesi öğrencilerinden isteyenler yaz stajlarını Almanya’da yapabiliyor. 2014–2015 Eğitim-Öğretim döneminde başlayan uygulamayla, fakültemizin Turizm İşletmeciliği, Turist Rehberliği ile Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri Almanya’nın çeşitli eyaletlerinde Turizm sektöründe yer alan kurum ve kuruluşlarında mesleki tecrübelerini ve dil becerilerini geliştirebilecekleri staj alanlarına yerleştiriliyor. Bu konuda Alman Federal İş Bulma Kurumu’na bağlı Yurtdışı İlişkiler ve İş Bulma Merkezi ile gerekli yazışmalar yapılarak, mutabakat sağlandı. Öğrencilerin staj süresince sigorta, konaklama ve yeme-içme giderleri işveren tarafından karşılanıyor, ayrıca 350 Euro net maaş ödeniyor. Stajyer öğrencilere bir kereye mahsus olmak üzere 150 Euro ulaşım gideri yardımı da yapılıyor. Şu ana kadar her yıl ortalama 20’den fazla öğrencimiz bu yurtdışı staj imkanından faydalanmış durumdadır.

Yine, ilk defa 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümüyle başlayan çalışmayla, teorik dersler yanında, otellerin şef aşçılarıyla beraber uygulamalı eğitimlerin yürütülmesi sağlanıyor. Öğrenciler; ilk iki yıl temel bilgileri aldıktan sonra, üçüncü dönem aldığı uygulamalı dersler ile birlikte, üçüncü sınıfta 'İş başında eğitim' dersi adı altında sektöre doğrudan dahil oluyorlar. Fakültemiz ve bölgedeki seçkin 4 ve 5 yıldızlı oteller ile yapılan protokollerle geliştirilen işbaşı eğitim çalışması, öğrencilere profesyonel şeflerden eğitim alma şansı yanında, teorik bilgileri uygulamaya dökme ve sektörü kısa sürede tanıma imkanı sunmaktadır. Bu uygulamanın, fakültemizdeki diğer bölümlerde de gerçekleştirilmesi için gerekli çalışmalar yapılmaktadır.

Uygulamalı eğitimlerden bahsedildiğinde, Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümünün Uygulama Mutfağı ve Servis Atölyesi, Konya’da bu alandaki en gelişmiş uygulamalı eğitim alanlarından birisi olduğu söylenebilir. Bu mutfak ve servis atölyesinde sadece Gastronomi bölümü öğrencilerine değil, Turizm İşletmeciliği ve Turizm Rehberliği bölümü öğrencilerine ilgili derslerinde uygulamalı eğitim verilmektedir. Fakültemizin en genç üyesi olan Rekreasyon Yönetimi Bölümünün fiziksel aktiviteleri için tasarlanmış,  fakültemiz binası içinde yer alan Spor ve Antrenman Salonu, uygulamalı derslerde yoğun şekilde kullanılmaktadır.

Öğrencilerimizin daha iyi yetiştirilmesi için uygulamalı eğitimlerle birlikte, her bölüm için yıl içinde yapılan birçok aktivite ve etkinlik bulunmaktadır. Turizm Rehberliği bölümü öğrencileri için eğitim gezileri, Turizm İşletmeciliği bölümü öğrencileri için otel ziyaretleri bu aktivitelere önemli örneklerdir. Bu bağlamda fakültemiz bünyesindeki öğrenci topluluklarının aktif çalışmaları sonucu, birçok panel, söyleşi ve seminer etkinliği de düzenlenmektedir.

İlginizi çekebileceğimizi düşündüğümüz diğer bir alan da, lisansüstü eğitim imkanlarımızdır. Fakültemizin Turizm İşletmeciliği, Gastronomi ve Mutfak Sanatları, Rekreasyon Yönetimi bölümlerinin anabilim dallarında Yüksek Lisans programları, Turizm İşlemeciliği anabilim dalında Doktora programı bulunmaktadır.

Yurt içi çalışmaları yanında, fakültemiz ERASMUS programı kapsamında yurt dışına öğrenci göndermektedir. Portekiz, Macaristan, Polonya ve Romanya’da toplam 5 üniversite ile öğrenim anlaşmamız bulunmaktadır. Halen devam eden çalışmalarımızla bu anlaşmaları farklı ülkelerle yaygınlaştırmaya çalışmaktayız. Erasmus programı yanında, FARABİ ve MEVLANA programlarıyla hem yurtiçinde hem yurtdışında anlaşmalı üniversitelere öğrenciler göndermekteyiz.

Öne çıkardığımız bu faaliyetlerimize ek olarak, fakültemizin adını duyuran önemli etkinlikleri de gururla sizlerle paylaşmak isteriz;

  • Fakültemizin adı ile özdeşleşmeye başlayan ilkini 2013 yılında yaptığımız ve geleneksel hale gelen Yöresel Yemek Yarışması, Üniversitemiz ve Yerel yöneticilerin himayesinde fakültemizce düzenlenmektedir.
  • 2013 yılında Uluslararası İnanç Turizmi ve Hoşgörü Konferansını ilk yılımızda başarı ile organize ederken, yine aynı alanda İngiltere’de bulunan meslektaşlarımızla 2016 yılında 8. Uluslararası İnanç Turizmi ve Hac Konferansı gerçekleştirilmiştir.
  • Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden seçilen öğrencilerimiz her yıl ulusal ve uluslararası yemek yarışmalarına katılmaktadırlar. Rektörlüğümüz desteği ile de, bu  yarışmalarda önemli derecelere imza atmış durumdayız. Son dönemdeki başarılarımızı ilgili linkten inceleyebilirsiniz - https://konya.edu.tr/turizm/haber/1191/turizm-fakultesi-gastronomi-ve-mutfak-sanatlari-bolumu-ogrencileri-odul-almaya-devam-ediyor

Sayın adaylar, fakültemizle ilgili bu temel bilgiler umarız kafalarınızdaki soru işaretleri için önemli ipuçları olmuştur. Ancak, daha ayrıntılı bilgiler almak için fakültemiz web sayfasındaki iletişim bilgilerini kullanarak doğrudan bizlere ulaşabilirsiniz. https://konya.edu.tr/turizm/sayfa/160

Fakültemizde sizleri ağırlamak bizleri onurlandıracaktır. Yapacağınız tercihler şimdiden hayırlı olsun!

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ TURİZM FAKÜLTESİ DEKANLIĞI