Yazar Yusuf Kaplan’dan Yeni Medeniyet Tasavvuru Konulu Konferans

09.05.2014

Üniversitemiz; Genç Gönüllüler Topluluğu ve Medeniyet Gençliği Topluluğunun ortaklaşa düzenlediği konferansta Akademisyen ve Yazar Yusuf Kaplan'ı ağırladı. Ahmet Keleşoğu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonunda yapılan Yeni Medeniyet Tasavvuru konulu konferansa; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker,  öğretim üyeleri, topluluk üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Konferans öncesi Genç Gönüllüler Başkanı Semih Üre selamlama konuşmasında Topluluklarının amacının ne olduğunu belirterek: " 70 yaşında nice gençler, 18 yaşında nice yaşlılar var. Genç gönüller, Afrikaya uzanan bir el, Mavi Marmarada bir gönüllü... Hislerin nefsanileştiği yalnızlaşan bir dünyada gönüllere köprüler kurabilmek demek. Sen değilsen kim? Şimdi değil de ne zaman?" şeklinde konuşmasını sürdürdü. Ardından Medeniyet Gençliği Topluluğu Başkanı Melih Edip  Büyükcan ise Sezai Karakoç'un Ağustos Böceği şiirini okudu.

Selamlama konuşmalarından sonra kürsüye çıkarak, Yeni Medeniyet Tasavvuru konulu konferans veren Yusuf Kaplan şunları söyledi:  "Bu dünyaya söyleyecek bir sözünüz yoksa bu dünyada yaşamıyorsunuz, başkalarının dünyasında yaşıyorsunuz demektir. Kendimizi küçük görmemize gerek yok. Yaklaşık 200 yıldır tarih sahnesinden ve bu dünyadan çekilmiş başkasının dünyasında yaşıyor, başkalarının sözlerini tüketiyoruz. Hangi kültüre, çağa göre yaşıyoruz? Bu çağ bizim kurduğumuz bir çağ değil. Dünyaya söylenecek tek bir söz var, o sözü söyleyecek yalnız biz varız; fakat bizim de sesimiz çıkmıyor. Bir toplum kendine güvenini kaybettiğinde o toplum düşer. Ayağa kalkabilmesi için de kendine gelmesi gerekir. Bugünü anlayabilmek için tarihi, seferber etmemiz lazım. Söylediğiniz söz bütün insanlara, çağlara seslenmiyorsa ya söylediğiniz sözde ya da durduğunuz yerde bir sorun var demektir. Fakat söylediğimiz sözde bir yanlışlık yok, bu anlamda inancımız tam. Bizim durduğumuz yerde bir sorun var. İnsanın ufku daraldı. ABD ve Avrupa'da kültür üretiliyor ve dünyaya sunuluyor. Buna çağ körleşmesi diyoruz. Anlam anlamını kaybetmiş; değer değersizleşmiştir.Çağ körleşmesinin iki önemli nedeni var; bütün insanlığın batıya mahkum edilmesi ve bütün insanlığın kendinden (kültürü ve dilinden) mahrumiyetidir. Aslolan kişinin kendisi olması lazım. İnsan 'Ben'i aşabilirse kendine ulaşabilir; ama bireylerin böyle bir derdi yok. Çağ körleşmesi bütün insanlığı batıya  mahkum etti ve kendinden mahrum etti. Dilimiz yoksa medeniyetimiz de yoktur. Dil aklın ve kalbin aynasıdır. Biz dilimizi yitirdik dolayısıyla medeniyetimizi de kaybettik. Eğitim meselesini önemsiyorum. Eğitim, medya ve kültürde devrim yapılması gerekiyor."

Konferans, Kaplan'ın katılımcıların sorularını cevaplamasının ardından Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in Kaplan’a plaket takdimiyle son buldu.

Paylaş