Üniversitemizden “Madde Bağımlılığı ile Mücadele” Konusunda Anlamlı Adım

29.04.2015

Üniversitemiz, Konya Valiliğimizin almış olduğu İl Uyuşturucu Koordinasyon Kurul Kararları doğrultusunda bazı etkinlikler düzenledi. Öğrenci Topluluklarımız Etik Topluluğu ve Genç Yeşilay Topluluğu üyeleri Madde Bağımlılığı ile Mücadele konusunda farkındalık oluşturmak adına Üniversitemiz Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığının organizasyonuyla Akçeşme İlköğretim Okulunu ziyaret ettiler. Ziyarette Psikolog Mehmet Kavaklı öğrencileri bağımlılıkla mücadele konusunda bilgilendirdi.

Psikolog Mehmet Kavaklı ; Bağımlılık Nedir ? Bağımlılığın Zararları Nelerdir ? ve Teknolojiyi Nasıl Kullanmalıyız ? başlıklarıyla yaptığı konuşmasında ekran bağımlılığının belirtilerinin sürekli bilgisayar oynama isteğinin olması, oyunlarda aklının takılı kalması, kişinin, televizyon, tablet ve telefondan uzak kalamaması olduğunu ifade etti. Ekran bağımlılığının zararları hakkında bilgiler veren Kavaklı : “Öğrenci ders çalışamaz, uykusuz kalır, zamanın nasıl geçtiğini fark edemez, sosyalleşme problemleri yaşar, saldırgan davranışlar sergiler. En önemli zararı ise düşünme yeteneğinin zayıflamasıdır.” dedi.

Teknolojiyi Nasıl Doğru Kullanırız ?

Teknolojinin nasıl kullanılması gerektiği hususuna da değinen Kavaklı : “Kullanım sınırlandırılmalıdır. Kullanılacak olan teknolojik cihazların neden kullanılacağı belirlenmeli. Belirlenen nedenin dışında kullanılmamalı. Teknolojik cihazları kullanmadan önce hangi amaçla kullanılacağı belirlenmeli. Teknolojiyi kullanırken yapılacak işlerin belirlenmesi gerekiyor.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Ardından Etik Topluluğu ve Genç Yeşilay Topluluğu  üyeleri Zafer Camlı Köşk’te “ Madde Bağımlılığı ve Gençlik” konulu bir basın açıklaması düzenlediler. Üniversite olarak gençlerin maddenin esiri olmamaları için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini ifade eden öğrenciler aile ve okul temelli çalışmaların artırılarak medya kampanyalarının  daha  fazla yaygınlaştırılması gerektiğini ifade ettiler.

               MADDE BAĞIMLILIĞI VE GENÇLİK KONULU BASIN AÇIKLAMASI

Ölüm haberleriyle kamuoyunda yankı bulan ve mücadeleye rağmen kullanım oranları giderek artan  uyuşturucu maddeler ve madde bağımlılığı en can yakıcı sorun halini almıştır.

Gün geçmiyor ki, ülkemizin herhangi bir yerinden gözü yaşlı bir anne veya yüreği yanık bir baba Yeşilay’ı arayıp bağımlı yavrusu için yardım istemesin! Bağımlılıkla mücadele tek bir kurum veya merciinin işi değildir. Üniversite, kamu, özel sektör ve sivil toplum gibi birçok paydaşın çabalarını ortaya koyması gerekir.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Etik ve Genç Yeşilay Topluluklar'ı olarak bağımlılığın en can yakıcı sorun halini aldığı bu kapsamda problemli bölgelerde bulunan okullarımıza psikolog eşliğinde bir dizi ziyaret gerçekleştirerek farkındalık oluşturmaya çalışacağız.

Toplumda kangren haline gelmiş madde bağımlılığı konusunda Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörlüğümüz ve Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığımızla birlikte  gençlerimizin maddenin esiri olmaması için yoğun gayret göstermekteyiz.

Uyuşturucu madde kullanımının ülkemizde ve dünyada son zamanlarda giderek yaygınlık kazandığı yapılan araştırmaların gösterdiği bir gerçektir. Dünyada 180 milyon insan uyuşturucu kullanmakta ülkemizde ise en az bir kere kullananların oranı yüzde 2.7 şeklindedir. Bu artışın sebepleri ve bununla mücadele için yapılacaklar aslında hepimizin ortak meselesidir. Çünkü aynı hayatı, aynı ülkeyi, aynı sokakları paylaşıyoruz. Hepimiz aynı gemideyiz.

Tarihî ve kültürel kökleri hala canlı olan, mensup olduğu ahlakî değerleri bir şekilde korumayı başarmış bir Türkiye’nin, geleceği olan gençlerini de koruması elzemdir. Bizim hala gidilecek yolumuz, tükenmemiş umudumuz, gerçekleştirilecek ideallerimiz var…Bu noktada iki temel kurum baş rol oynamaktadır:

 Aile ve okul. Aile Eğitimi, Okul temelli çalışmalar, Tedavi, Sivil toplum kapasitesini geliştirme ve Medya kampanyaları bu hususta daha fazla yaygınlaştırılmalıdır.

Gençlerimizi yokluğa sürükleyen ve sosyal, bedensel, ruhsal tahribata yol açan madde bağımlılığına karşı bir kez daha 'Maddenin esiri olmadan, özgürce yaşayın' diyoruz.

Sayın basın mensuplarına ve Üniversitemiz yetkililerine teşekkür ediyoruz...

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ ETİK TOPLULUĞU - GENÇ YEŞİLAY TOPLULUĞU

Paylaş