Üniversitemizde Yuvarlak Masa Toplantıları Devam Ediyor

29.04.2015

Üniversitemizde düzenlenen yuvarlak masa toplantıları kapsamında Öğretim Görevlisi Ayşe Yaşar Ümütlü, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesinde “Herbert Spencer’ın Adalet ve Sosyal Evrim Teorisi” konusunu anlattı.Toplantıya İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcımız Doç. Dr. Fikret Karapınar,İl Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy ve Yüksek Lisans öğrencileri katıldı.

Ümütlü, 19. yüzyıl İngiliz Filozofu Herbert Spencer’ın doğa yasalarıyla bağlı adalet ilkelerinin, ancak bir sosyal evrimle gerçekleşeceğine dayanan liberal adalet anlayışını değerlendirirken dönemin din, toplum ve politik anlayışı ile geliştirilen fakirlik yasalarını ve bu yasaları doğuran Sanayi devrimi koşullarını anlattı. Bu bağlamda Spencer’ın devlet eli ile gerçekleştirilen çarpık yardımseverlik anlayışını desteklememesinin nedenlerini ortaya koyarak, sadece gönüllü kişi ve kuruluşlar ile yardımseverliği onayladığını anlatan Ümütlü, Spencer’ın sosyal darvinist olarak itham edilmesinin arka planını netleştirdi. Ümütlü, sosyal evrim teorisi içindeki “En uygun olanın kurtulması” argümanını hangi ilkeler ile temellendirildiğine dair örnekler verdi.

Toplantıda bu anlayışın Kapitalist ülkelerin çıkara dayalı pragmatist etik anlayışını güçlendirip güçlendirmediği tartışıldı. Spencer’ın bilindiğinin aksine “diğerkamlık” anlayışının da adalet anlayışı ve ahlak anlayışında oldukça önemli argümanlarından biri olduğunu ifade eden Ümütlü, Spencer’ın aslında evrende içkin ve zorunlu ilkelere aykırı yasalar çıkarılmasının adaletsizliğe hizmet ettiğini savunduğunu belirtti.

Program, Ögr. Gör. Ayşe Yaşar Ümütlü’nün dinleyicilerin sorularını cevaplandırmasının ardından sona erdi. 

Paylaş