Üniversitemizde “Mahallemizin Sakinleri Sokak Hayvanlarının Sorunları” Konulu Program Düzenlendi

29.04.2015

Üniversitemiz AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitim Anabilim Dalının Hizmet Uygulamaları Dersi kapsamında “Mahallemizin Sakinleri Sokak Hayvanlarının Sorunları” konulu program gerçekleştirildi.

Programa Vali Yardımcısı Erol Özkan, İl Müftü Yardımcısı Yusuf Arıkan, Üniversitemiz AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, Meram Belediyesi Başkan Yardımcısı Ali Keniş, misafirler ve öğrenciler katıldı.

AKEF Dekanı Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık yaptığı konuşmasında, hayvanların beslenme konusunda yalnız olduklarını bu konuda duyarlılık geliştirmek gerektiğini hayvanların da bir can taşıdıklarını hatırlattı. Geçmişimizde ve kültürümüzde karıncayı dahi incitmemek gerektiğine dair anekdotlar olduğunu hatırlatan Kırbıyık, bu program kapsamında çalışmalar yürüten hocalara ayrıca öğrencilere bu tarz faaliyetlere dâhil oldukları için teşekkür etti.

Ülkemizde Kedi Köpek Besleyen Aile Oranı Yüzde 5

Programın açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Nurhan Ünüsan, programın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederken sokak hayvanlarının sorunlarına ve bu konuda gösterilmesi gereken hassasiyetlere dikkat çekti. Hayvan sevgisinin bireylere, çocuk yaşta aşılanacağını söyleyen Ünüsan, bireylere doğru şekilde eğitim verilirse hayvanlara zarar verilmesinin de önüne geçileceğini belirtti. Kendisinin hayvanları olduğunu ve onları ailesi olarak gördüğünü ifade eden Ünüsan, kendisinin kuşlarla, balıklarla, kedilerle büyüdüğünü onların da bu dünyada büyük bir yere sahip olduklarının altını çizdi.

Sokak hayvanlarına yönelik projeleri sürdüreceklerini belirten Ünüsan şunları kaydetti: “Günümüzde terk edilmiş, hakları ihlal edilmiş, kötü muameleye uğramış ve sokaklarda yaşamakta olan hayvanların yasalarla belirlen haklarını korumak, uygun olmayan durumlardan kurtarmak, tedavilerini gerçekleştirmek, hayvanlar konusunda belirli bir duyarlılığa sahip olmak tüm bireyler için bir görevdir. Bu görevi yerine getirmek için buradayız.”

Ülkemizde kedi köpek besleyen aile oranının yüzde 5, Amerika Birleşik Devletlerinde yüzde 95 ve Avrupa ülkelerinde ise bu oranın yüzde 60 civarında olduğunu belirten Ünüsan, çocuklara da hayvan sevgisinin aşılanmasıyla bu rakamların artırılabileceğini ifade etti.

İl Müftü Yardımcısı Yusuf Arıkan ise dinimizin hayvanlara verdiği öneme değinerek, Peygamber Efendimizin bu konudaki hassasiyetlerini dile getirdi. Efendimizin hayvanları aç ve susuz bırakılmamasını özellikle sahabeye öğütlediğini söyleyen Arıkan şöyle devam etti: “Bu programların amacı bir bilinç sağlamaktır. Hayvanlar bize emanettir, bu emanete nasıl muamele edeceğimiz önemlidir. Onlara karşı sorumluluğumuz var yaz aylarına doğru geliyoruz, belediye ne yaptı diye sormak yerine mahallemdeki çocuk ne yaptı diye endişe etmeliyim. Aç susuz kalmış bir hayvana karşı ne yapmalıyım sorusunu sormalıyız. Biz birbirimize emanetiz, bize emanet edilenlere karşı sorumluluklarımızı bir kez daha bu program vesilesiyle hatırlamış olalım.”

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi. 

Paylaş