Üniversitemizde Kooperatifçilik Eğitimleri Başlıyor

17.04.2023
Sürekli Eğitim UAM (KONSEM)

Üniversitemiz Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezinde (KONSEM) sertifikalı kooperatifçilik eğitimleri başlıyor. Konya’da ilk defa verilecek kooperatifçilik eğitimlerine talep yoğun...

14 Ocak 2022 tarihinde Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile birlikte kooperatifçilik eğitimleri zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda esnaf ve sanatkârlar kredi ve kefalet, tarım satış, tarım kredi ve pancar ekicileri kooperatifleri, inşaat ruhsatı alınmış ve ortak sayısı 50 veya daha fazla olan yapı, turizm geliştirme ve gayrimenkul işletme konularında faaliyet gösteren kooperatifler, ortak sayısı 50 veya daha fazla olan taşıma konularında faaliyet gösteren kooperatifler, faaliyet konusuna bakılmaksızın 20 milyon Türk lirası ve üstü net satış hasılatı olan kooperatifler, faaliyet konusuna bakılmaksızın 1.000 ve daha fazla ortağı bulunan kooperatiflerin ve üst kuruluşlarının yönetim ve denetim kurulu asıl ve yedek üyelerinin ilgili yönetmelikte belirtilen kooperatifler ile ilgili eğitimi alması gerekiyor. Konya’da ise bu alanda ilk çalışmayı Üniversitemiz Sürekli Eğitim, Uygulama ve Araştırma Merkezi (KONSEM) başlattı. KONSEM bünyesinde talebe göre online ya da yüz yüze sertifikalı kooperatifçilik eğitimleri düzenleniyor. Kooperatifçilik eğitimlerine sadece Konya’dan değil Türkiye’nin her yerimdeki kooperatifler katılım sağlayabilir.

Kooperatifçilik Yerel Kalkınma İçin Önemli 
Kooperatifçilik dersleri hakkında bilgi veren Üniversitemiz Uygulamalı Bilimler Fakültesi Muhasebe ve Finans Bölümü’nden Dr. Ebru Özer Topaloğlu, “Kooperatifçilik hem Türkiye’de hem dünyada en önemli örgütsel formlardan bir tanesi. Kooperatifler hem yerel kalkınma için çok önemli hem de kooperatiflerle birlikte insanlar iş birliği ve güven duygusu ile birlikte hareket edebiliyor. Tabii ki burada kooperatifçiliğin mantığını da bilmek çok önemli. Bu nedenle de Resmî Gazete’de 14 Ocak 2022 tarihinde kooperatifçilik eğitimi ile ilgili bir yönetmelik yayınlandı. Bu eğitim programını da esnaf ve kefalet birlikleri, inşat yapı kooperatifleri, taşıma kooperatiflerini dahil olmak üzere ülkemizdeki bütün kooperatiflerin alması zorunlu hale getirildi Bu kapsamda kooperatiflerde ve ortak olan kuruluşlarda yönetim ve denetim kademesindeki tüm asil ve yedek üyeler için bir eğitim programı verilmesi amaçlandı” dedi.



Konya'da İlk Kooperatifçilik Eğitimi 
Konya’da ilk defa sertifikalı kooperatifçilik eğitimlerini vereceklerini kaydeden Dr. Topaloğlu, şunları söyledi: “Üniversitemiz olarak KONSEM olarak Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü’nün de onay vermesiyle kooperatifçilik eğitimi vermeye yetkili kuruluş olduk. Konya’da kooperatifçilik eğitimi vermeye başlayacağız. Derslerimiz online ve yüz yüze olacak. Online derslerimiz yaz dönemi de devam edecek. Bu sertifikanın alınması kooperatifler için zorunlu hale getirildi. Eğer siz bir kooperatifin denetim veya yönetim kurulunda üyeyseniz bu sertifikayı mutlaka almak zorundasınız. Kooperatiflerin yoğun bir ilgisi var. Biz de eğitimi KONSEM üzerinden yapacağız. Bu eğitimi verirken de kadromuzu kooperatifçilik alanında bilgi sahibi olan yetkin hocalarımızdan oluşturduk. Bu dersler 30 saat temel ve 10 saat destekleyici konular olmak üzere toplam 40 saat olacaktır. Kooperatifçilik kavramı ve önemi konusuyla başlayacak eğitimde kooperatifçilik mevzuatı ile ilgili derslerin yanı sıra kooperatifçilikte girişimcilik, pazarlama ve e-ticaret gibi konulardan oluşacak. Güncel konular üzerinden bir eğitim verilecek. Bu eğitimi alanlar eğitimlerden sonra sertifikalarını alacaklar. Bu sertifikaların 8 yıl geçerliliği olacak. 8 yıl sonra bunları yenilemeleri gerekiyor. Kooperatifçilik eğitimlerine katılmalarını bekliyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 200 kişi eğitimler için başvuruda bulundu. Bu başvuruların daha da artmasını bekliyoruz. Online eğitimde de yeterli ve gerekli altyapıya sahibiz. 6 hocamız ders verecek. Derslerin bir kısmını ben vereceğim. Doç. Dr. Ceyhun Can Özcan, Doç. Dr. Oktay Dündar, Dr. Öğr. Üyesi. Dr. Mustafa İyibildiren, Dr. Öğretim Üyesi Metin Yıldırım ve Dr. Öğretim Üyesi Selman Bayrakcı da kooperatifçilik konusunda eğitimler verecek.”



Ekonomik Kalkınma İçin Çok Önemli
Konya dışından da online kooperatifçilik derslerine başvuru olduğunu kaydeden Dr. Topaloğlu, “Türkiye’nin dört bir yanından kooperatiflerimizin de eğitimlere katılmalarını bekliyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu’nun da büyük desteğiyle birlikte üniversitemizde kooperatifçiliğe büyük önem veriliyor. Şu anda kooperatifçilik ile ilgili farklı çalışmalarımız mevcut ve bu çalışmaları uygulamaya da geçirmek istiyoruz. Kooperatifçilik konusunda çalışmalarımız sürüyor. Kooperatifçilik tarımsal üretim konusunda da oldukça önemli. Ayrıca son zamanlarda devletin desteği ve yönlendirmesiyle kadın kooperatiflerimiz de önemli yapılara dönüşmeye başladı. Bu durum ülkemiz açısından önemli bir gelişmedir. Kooperatiflerin güçlü ve etkin bir forma dönüşmesi ülkemizin ekonomik kalkınmasına da önemli katkılar sağlayacaktır. Konya’da Konya Pancar Ekicileri Kooperatifi, Huğlu Av Tüfekleri Kooperatifi başarılı ve köklü kooperatiflerimiz bulunmaktadır. Kooperatifçilik bizim bölgemizin aslında çok da yabancı olmadığı bir yapıdır. Bu eğitimlerle birlikte insanlarımız kooperatifçilikle ilgili daha fazla bilgi sahibi olacak ve kooperatifçiliğin temel mantığı oturacak. İnsanlarımız üretiyor ama bunu nasıl pazarlayacağını, nasıl başka pazarlara ulaşacağını bilmiyor. Gelişen teknoloji ile ortaya çıkan çok büyük fırsatlar var fakat elektronik ticaret, pazarlama gibi konularda insanlarımızın bilgisi yeterli olamayabiliyor. Sunduğumuz destekleyici eğitimlerle kooperatiflerin bu konularda da gelişmesine katkı sağlanması amaçlanmaktayız. Kooperatifçilikte önemli olan bir arada olmak ve bir arada üretmektir. Necmettin Erbakan Üniversitesi olarak verdiğimiz eğitimler ve yaptığımız çalışmalarla bu birlikteliğin ortaya çıkaracağı gücü büyütmeyi amaç ediniyoruz. Bu yönüyle çalışmalarımız ülkemizdeki istihdama ve üretimi de katkı sağlamayı hedeflemektedir. KONSEM üzerinden sağladığımız eğitimlerimize de katılmak isteyen herkesi bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Merhaba Gazetesi'ne ve İbrahim Büyükeken'e teşekkür ederiz.
Paylaş