Üniversitemizde “Ermeni Meselesi ve Tarihi Gerçekler” Konulu Konferans Gerçekleştirildi

27.04.2015

Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Tarih Eğitimi Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nuri Köstüklü’nün “Ermeni Meselesi ve Tarihi Gerçekler” konulu konferansı AKEF Erol Güngör Konferans Salonunda gerçekleştirildi.

Programın açılış konuşmasını gerçekleştiren Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, her Nisan ayında farklı söylemlerin ortaya çıktığına dikkat çekti ve “Mevlana’nın söylediği üzere siz ne kadar gerçekten bahsederseniz bahsedin, karşı tarafın anladığı ve anlamak istediği kadar anlatabilirsiniz.” dedi.

Tarihten Ders Çıkarmalıyız

Rektör Şeker, Yugoslavya ve Rusya’nın dağılmasıyla beraber Ortadoğu’daki son dönemde yaşanan süreçlere bakınca bu bölgede yapılmakta olan her türlü operasyonun geçmişten bağlantılı olarak günümüze yansımaları olduğunun anlaşılacağını vurguladı.  Tarihten ders çıkarılması gerektiğini anlatan Şeker, “Bu konferans ders çıkarmamıza katkı sağlayacak.” dedi.

Yaptığı konuşmada Prof. Dr. Nuri Köstüklü ise, “Mart 1915’te Van’da büyük bir isyan çıktı. Pek çok Müslüman batıya göç ettirildi. Kalanlar, kadın çocuk demeden katledildi.” İfadelerini kullandı.

24 Nisan 1915’te İçişleri Bakanlığının Ermeni komitelerin kapanması ve elebaşlarının tutuklanması emrini verdiğini belirten Prof. Dr. Nuri Köstüklü, “Bıçak kemiğe dayanmıştı” dedi. Devletin kendi hukukunu ve devletlik hakkını korumak için tedbir almak mecburiyetinde kaldığını anlatan Köstüklü: “İşte 24 Nisan’da bütün Dünyada başlatılan yaygara, ‘bizim terör örgütlerimizi niçin kapattınız’ın hesabıdır.” dedi.

30 Mayıs 1915’te Sevk Ve İskan Kanunu çıktığını hatırlatan Köstüklü, “Kanunun  21. Maddesi uluslararası hukukta nasıl insan haklarının korunduğunun çok açık delilidir.” dedi. Köstüklü, ‘nakledilen ahaliye ait gayrimenkullerin tespiti’ maddesinin altını çizdi ve “Osmanlı katletmek istese bu tespite neden ihtiyaç duysun.” dedi. 

Türklerin Kaybı 1 Milyon Kişi

Prof. Dr. Nuri Köstüklü “Ermeniler’in sevk sırasında tabiat şartları, hastalık vs. sebeplerle 40 bin civarında kaybının olduğunu görüyoruz. Bütün savaş döneminde Osmanlı devletine karşı itilaf devletleri safında savaşanlarla ölenlerin toplamı 200 bin ama Türklerin kaybı bir milyon kişi civarındadır.” dedi. 

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in, Köstüklü’ye teşekkür plaketi vermesinin ardından program sona erdi.

 

 

Paylaş