Üniversitemiz Trafik Güvenliği İş Birliği Protokolü Toplantısına Ev Sahipliği Yaptı

16.04.2015

YÖK ve Emniyet Genel Müdürlüğü arasında yapılan Trafik Güvenliği İş Birliği Protokolü kapsamında gerçekleştirilen toplantılardan altıncısı; Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Konferans Salonunda yapıldı.

Toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay, Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek, diğer üniversitelerden akademisyenler ve emniyet teşkilatından yetkililer katıldı.

Programda bir konuşma yapan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, bu toplantının Üniversitemizde yapılmış olmasından dolayı duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Trafik akışının daha iyi koşullara sahip olması için elbirliğiyle çalışmak gerektiğini vurgulayan Şeker, yapılacak toplantının bu sürece katkıda bulunacağını ifade ederken toplantının faydalı olmasını diledi.

YÖK Yürütme Kurulu üyesi Prof. Dr. Durmuş Günay ise konuşmasında trafik güvenliği alanında yapılan çalışmalar, bu alanda personel yetiştirme, alanda yapılan eğitimler hakkında bilgiler verdi. Trafik güvenliği toplantılarının altıncısının Üniversitemizde gerçekleştiğini söyleyen Günay konuşmasına şöyle devam etti: “Amacımız Protokolü tanıtmak, konuklardan görüş almak ve çalışmalarımızı geliştirmektir. Sorunlarınızı dinleyecek ve sizin görüşlerinizle de bir yol haritası çıkarmaya çalışacağız. Gerek okullardaki trafik ders saatlerinin az olması, gerek trafikte başarısız olmada yol durumunun etkileri, gerekse üniversite içinde trafik düzenlemesi gibi konularda notlarımızı alacağız. Mevcut durumun daha iyi olması için önerileriniz ve yapacağınız çalışmalar dikkate alınacaktır. Toplantının başarılı geçmesini diliyorum.”

Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan ise konuşmasına Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e organize edilen toplantı için teşekkür ederek başladı. Protokolün kapsamı ve amacıyla ilgili olarak: “Toplumda üniversitelerimizin de görev üstlenmesi gerekiyor. Hocalarımızın trafik açısından da topluma yön vermeleri lazım. Ülkemizde trafik güvenliği alanında yetişmiş eleman ihtiyacı var, herkes trafikten iyi anladığını düşünüyor ancak trafikten pek de anlamıyoruz. Bu anlamda personel ihtiyacımız üniversitelerimizden karşılanmalıdır. Üniversitelerle çalışmamızın amacı da daha iyi hizmet vermek içindir. Seçmeli derslerle veya üniversitelerde düzenlenen konferanslarda trafik konusu işlenebilir. Toplum trafik konusunda bu sayede bilinçlendirilebilir.” dedi.

Otobüs Kaptanlığı Sürücü Belgesini Okulundan Mezun Olanlara Vermeyi Düşünüyoruz

Gelen sorulara ve görüşlere de konuşmasında yer veren Avan; mevzuatla yapılabilecek olan değişikliklerde mutlak suretle ülkemizin ihtiyacının olduğunun ortaya konulması ve bunun da dillendirilmesi gerektiğini ifade etti. Gündemlerinde otobüs kaptanlığı bölümünden mezun olanlara sürücü belgesi verilmesi konusu olduğunu dile getiren Avan; mevzuat düzenlemesine gidilebilmesi hususunda gerek Milli Eğitim Bakanlığı, gerekse ilgili kurum ve kuruluşlarla bir çalışma yaptıklarının altını çizdi. Avan sözlerine şöyle devam etti: “Ticari araç, otobüs ya da ağır vasıta kullanabilecek olanların 26 yaşında olmaları gerekirken bu bölümden 20 yaşında mezun oluyorlar. Bu yaş sınırını aşmaya çalışıyoruz. Sizlerin de görüşlerini alarak bir çalışma yapabiliriz.”

Trafik kazalarında veri toplama konusuna da değinen Trafik Eğitim ve Araştırma Dairesi Başkanı Yusuf Avan; verileri toplarken ilk önce yaralıları, ölenleri tespit ettiklerini, 2013 yılında geliştirdikleri bir trafik kazası tespit tutanağıyla yaralıların tümünün T.C kimlik numaralarının kaydını öngörecek bir sistem oluşturduklarını söyledi.

Özel otomotiv sektöründen bir yetkili ise program kapsamında "Trafik Hayattır" isimli projeyi tanıttı. Firma yetkilisi sunumunda; projeyle on yıldır pek çok farkındalık çalışması yürüttüklerini, ilkokullarda ders verdiklerini, şirket olarak kamu spotları çektiklerini, toplumda trafikte saygı kültürünü oluşturmaya yönelik işler yaptıklarını ifade etti.

Toplantı uzun süreli soru cevap bölümünün ardından sona erdi.

 

Paylaş