Üniversitemiz Kampüs Alanında Yenilenebilir Enerji Sistemi

13.02.2013

Üniversitemiz kampus alanında rüzgâr ve güneş enerjisi birlikte kullanılarak elektrik üretimi elde ediliyor.

Kampus alanındaki ışıklandırmaların yenilenebilir enerji sistemlerinden elde edilen enerjiyle yapıldığını kaydeden Üniversitemiz Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yağcı;“Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erel’in koordinatörlüğünde yürüttüğümüz bu projede Hibrid sistemi ile yenilenebilir elektrik enerjisi üretiliyor. Bu elektrik enerjisi ile kampus alanındaki 8 adet aydınlatma direği hava karardığında devreye girerek kampus alanının aydınlatılmasını sağlıyor. Burada ciddi bir yenilenebilir enerji potansiyeli var. Yakın bir zamanda kampüs alanımızın bir kısmının belki de tamamının elektrik ihtiyacını buraya ilave edeceğimiz panellerden karşılayacağız. Ayrıca bu sistem, Elektrik–Elektronik Mühendisliği, Enerji Sistemleri Mühendisliği lisans ve lisansüstü öğrencilerinin bir uygulama laboratuvarı da olacaktır.” dedi.

Saatte 5200 Watt Elektrik Enerjisi Üretilebilecek

Sistemle ilgili bilgiler de veren Yağcı şunları söyledi: “Meteorolojik şartlar uygun olduğu takdirde rüzgâr ve güneş sisteminden saatte maksimum 5200 Watt (5,2 kW) elektrik enerjisi üretilebilecek. Kurulan elektrik enerjisi üretim sisteminde 3200 Watt’lık bir rüzgar türbini ve 2000 Watt’lık güneş panelleri (pilleri) kullanıldı. Güneş panellerininde 1000Watlık kısmı sabit olarak kuruldu ve Konya için 33 derecelik sabit açıyla monte edildi.  Güneş panellerinin diğer 1000 Watt’lık kısmı ise güneş ışığına göre hem yatay hem de dikey doğrultuda hareket mekanizmasına sahip. Bu mekanizma vasıtasıyla sistem, güneş ışığını takip etmekte ve sabit güneş panellerinin ürettiği elektriğe göre daha fazla elektrik üretmektedir.  Hem rüzgâr türbininden hem de güneş panellerinden üretilen elektrik enerjisi akümülatör grubunu şarj etmektedir. Bu sistemde 12 Voltluk 100 amper-saatlik bakım gerektirmeyen 10 adet jel akümülatör kullanılmıştır. Akümülatörlerden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi bir inverter vasıtasıyla alternatif akıma çevrilerek çevre aydınlatmasında kullanılan lambaların elektrik enerjisini sağlamaktadır. Çevre aydınlatmasında kullandığımız 8 aydınlatma direğine bağlı her biri 45 Watt olan 16 adet LED tipi lamba kullanılmıştır. Dolayısıyla üretilen elektrik enerjisi gece saatlerinde aydınlatma lambalarında tüketilmektedir. Ayrıca sisteme bağlanan bir bilgisayar aracılığıyla üretilen elektrik enerjisi 10’ar dakikalık aralıklarla kaydedilmektedir. Kaydedilen verilerle rüzgâr, sabit güneş sistemi ve hareketli güneş sistemi ayrı ayrı izlenebilmekte ve çeşitli değerlendirmelerin yapılabilmesine imkân vermektedir. Bu kayıtlar bir modem vasıtasıyla uzaktaki diğer bilgisayarlardan da takip edilebilmektedir.”

Sistemi yerinde inceleyerek proje hakkında bilgi alan Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Meram Belediye Başkanı Dr. Serdar Kalaycı, yenilenebilir enerji kaynaklarının gelecekte daha büyük önem kazanacağını vurguladılar.

Paylaş