Üniversitemiz Fen Bilgisi Öğretmenliği Öğrencileri Yangın Tatbikatı Yaptı

28.04.2014

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Fen Bilgisi Öğretmenliği 3. sınıf öğrencileri : Havvanur Gürbüz, Aslı İrem Doğan, Ayşe Şanlıoğlu ve Fadime Bayram, “Topluma Hizmet Uygulamaları” dersi kapsamında Yrd. Doç. Dr. Nuriye Koçak’ın danışmanlığında Erol Güngör konferans salonunda “Yangın ve Yangın Tatbikatı” konulu konferans düzenlediler.

Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığında görevli Eğitmen Yılmaz Nikbay’ın sunum yaptığı konferansa ; Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Dursun Yağız, Konya Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım , öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Öğrencilerin fakültelerindeki öğrencilerle yapmış oldukları yangın tüpleri ve acil çıkış kapılarının nerde olduğu ile ilgili kısa bir film izletisinden sonra İtfaiye Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım yaptığı konuşmada; Toplumu bilgilendirme açısından bir projeleri olduğunu bu kapsamda 5-6 yaş gurubu çocukları her yıl itfaiyeye getirdiklerini, araçlarına bindirdiklerini, su sıktırdıklarını  ve onlara itfaiyeciliği tanıtmaya çalıştıklarını söyleyerek bu projeyi Avrupa Birliği projesi yapma yolunda çalıştıklarını söyledi.

İtfaiyecilik mesleğinin önemine değinen Yıldırım; bir doktorun da hayat kurtardığını fakat itfaiyecinin her gün kendi hayatını riske atarak günde birkaç hayat kurtardığını söyledi. Konyadaki iş ortalamalarının günlük 5 ev, 5 araba olarak olağan olduğunu bu sayının üzerindekilerini iş olarak saydıklarını belirtti. İtfaiyecinin görevinin sadece yangın söndürmek olmadığını, trafik kazalarında, depremlerde ve su basmalarında da görev yaptıklarını söyledi. Türkiye’de yangın konusunda eğitimlerin yetersiz olduğunu ifade ederek eğitime önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi. Karşılaştıkları yangın vakalarının çoğunun  yanlış ve bilinçsiz davranışlardan kaynaklandığını söyleyerek öğrencilere yangını ve alınacak tedbirleri iyi öğrenmeleri konusunda uyardı.

Öğrencilerin yoğun ilgiyle dinledikleri konferansta sunum yapan Eğitmen Yılmaz Nikbay konuşmasında öncelikle ; depremde alınacak önlemlerden bahsederek anlık felaketlerde yapılan en büyük hatanın paniklemek olduğunu bu durumun doğru adımlar atılmasını engellediğini söyledi. Başımıza bir musibet gelmeden gereken önlemlerin alınması gerektiğini belirterek, bu konuda yaptıkları eğitimlere önem verdiklerini ifade ederken, “ Ağaç yaş iken eğilir bu yüzden eğitimleri küçük çocuklara yönelik yapmaya çalışıyoruz.” dedi.

Yangın esnasında yangının mahiyetinin önemli olduğunu mümkünse ilk müdahalenin yapılmasını ve bunun için eğitimin şart olduğunu söyledi. Müdahale edilemeyecek durumlarda mutlaka itfaiyeye haber verilmesi gerektiğini belirterek, itfaiyenin olay yerine ulaşma süresinin 6 dakika olduğunu bu sürenin Konyamızda 4.5 dakikaya kadar inebildiğini belirtti.

Konferansın sonunda Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Dursun Yağız tarafından , İtfaiye Müdahale Müdürü Mehmet Yıldırım ve Eğitmen Yılmaz Nikbay’a Teşekkür Belgesi sunuldu.

Programın sonunda bahçede yapılan yangın tatbikatı öğrenciler tarafından büyük ilgi gördü.

Paylaş