Üniversitemiz, Çalışmalarıyla Tarihi Gün Yüzüne Çıkarıyor

21.11.2023
Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi

Üniversitemiz ve Kapadokya Bölge Araştırma Merkezi paydaşlığında, Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) bağlamında,  ‘Akontisma Kalesi ve Çevresinin Kültürel Envanter Çalışması’ projesinin çalışmaları Yunanistan Kavala’da gerçekleştirildi.

Projede, kale ve çevresinin temizliğinin yanı sıra, Akontisma Kalesi hinterlandında yer alan Osmanlı döneminde Çırpıntı Çiftliği ismiyle bilinen köy alanında incelemeler gerçekleştirildi. Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Dr. Öğr. Üyesi İlker Mete Mimiroğlu’nun yürütücüsü olduğu projede, ekip üyesi Arş. Gör. Cahit Karakök ve Üniversitemiz Sanat Tarihi Bölümü öğrencilerinin yer aldığı çalışma başarıyla tamamlandı.



Akontisma Kalesi ve Çırpıntı Çiftliği
Kalenin tarihsel dönem içerisinde Roma, Bizans ve Osmanlı İmparatorluğu için çok önemli bir alan olarak değerlendirildiğini ifade eden Dr. Öğr. Üyesi İlker Mete Mimiroğlu, “Akontisma Kalesi, Yunanistan’ın Kavala bölgesinde, Nea Karvali’nin kuzey doğusunda yer alan bir kaledir. Bu bölge Antik Dönemde Ksanthi bölgesinde yer almaktaydı.  Osmanlı Devleti döneminde ise Akontisma bölgesinde, Çırpıntı Çiftliği isimli bir köy ve karakol kurulmuştur. 1. Dünya Savaşı'nda İngiliz donanması tarafından bombalanan köy, günümüzde restore edilerek otel olarak kullanılmakta. Ekip olarak bu bölgede köy evleri, türbe, mezarlık ve Mevlevihane olduğu düşünülen yapıda inceleme ve belgeleme çalışması gerçekleştirdik. Bu bağlamda bölgenin, hem Hristiyanlık hem de Müslümanlık tarihi ve kültürü açısından öneminin ortaya çıkarılmasına en büyük katkı sağlayacak olan kalenin çevresinde temizlik çalışmaları ve günümüzde otel olarak kullanılan Çırpıntı Çiftliği Köyü’nde incelemelerde bulunduk. Bölge hakkında bilgi verebilecek unsurları fotoğrafladık ve belgelendirdik” dedi.

Paylaş