Üniversiteler Birbirine Bağlanıyor

25.04.2015

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından Konya’da düzenlenen toplantıda konuşan Başbakan Ahmet Davutoğlu; Konya Metrosu inşaatının gelecek yıl başlarında start alacağını söyledi. Metro güzergahı ile ilgili olarak da Başbakan Davutoğlu: “Güzergah öyle düzenlendi ki 5 üniversite birbirine bağlanıyor, hastaneler birbirine bağlanıyor.” şeklinde açıklama yaptı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker'in de davetli olarak katıldığı Konya Metrosu Projesi tanıtım toplantısında Başbakan Davuoğlu’nun verdiği bilgilere göre; 3 aşamalı toplamda 45 km’lik metro hatlarının 2020 yılında tamamlanması hedefleniyor. Konya Metrosu’nun projelendirilen hatları için gelecek yılın ilk aylarında kazma vurulacak. Metronun ilk etabının 2018’deki Şeb-i Arus törenleri sırasında hizmete açılması hedefleniyor. Günlük toplamda 750 bin yolcu taşıması hedeflenen proje ile 2030 yılı projeksiyonunda 1 milyon yolcu taşınması öngörülüyor.

Davutoğlu; yaklaşık 3 milyar liraya mal olacak projenin bugüne kadar Konya’ya yapılmış gelmiş geçmiş en büyük yatırım olduğunun altını çizdi.

Yüksek Hızlı Tren entegrasyonuyla Konya’yı dünyaya bağlayacak olan Konya Metrosu etaplar halinde yapılacak.

İlk etap trafik yoğunluğu ve ulaşım ihtiyacının en fazla olduğu Gar-Meram Belediyesi Yeni Binası-Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Yerleşkesi arasında olacak.

Metro daha sonra şehrin farklı noktalarına da uzanacak. Büyükşehir Belediyesinin raylı sistem bağlantılarıyla şehrin en uç noktalarına hızlı ve etkin ulaşım hizmetinin önü açılacak. Bununla birlikte projeye ek olarak Organize Sanayi Bölgesi 19,5 km’lik banliyö bağlantısının kurulması planlandı.

Şehir içindeki demiryolu hattı iyileştirilerek organize sanayi bölgelerine bağlanacak ve şehir içi banliyö treni olarak kullanılacak. İleride yapımı gerçekleştirilecek olan çevre demiryolu projesine bağlanacak. Sanayilerin yükünü alacak bu banliyö hattı ile şehir içi trafiğinin de önemli ölçüde rahatlaması bekleniyor. Projede 23,4 km’lik 1. Etap Metro Hattı Kampüs-Alaaddin-Gar-Meram-Beyhekim bağlantı güzergâhından oluşuyor.

12,2 km’lik 2. Etap Doğu Ring Metro Hattı Fetih caddesi güzergâhında Karatay bölgesini kapsıyor.

Metro Hattı Tıp Fakültesi ve Köyceğiz Yerleşkesinden Geçecek

8.4 km’lik 3. Etap Metro Hattı ise Necmettin Erbakan Üniversitesi-Çevre Yolu caddesi-Yeni YHT Gar metro hattıyla Meram’a uzanıyor.

Şehri bir uçtan diğer uca bağlayacak olan Metronun Kampüs-Meram Belediyesi güzergâhını 34 dakikada; Yeni YHT Garı-Necmettin Erbakan Üniversitesi güzergâhını 13,5 dakikada; Yeni YHT Garı-Meram Belediyesi güzergâhını 19,5 dakikada kat etmesi hesaplanıyor.

Paylaş