“Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu” nun 3' üncüsü Kütahya’da Düzenlendi

12.05.2014

Dumlupınar Üniversitesi Evliya Çelebi Yerleşkesi Fen-Edebiyat Fakültesi konferans salonunda “Uluslararası Batı Anadolu Beylikleri Tarih, Kültür ve Medeniyeti Sempozyumu”nun  3'üncüsü düzenlendi. “Germiyanoğulları Beyliği” alt başlığıyla, Dumlupınar Üniversitesi, Ege Üniversitesi, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi ve Dokuz Eylül Üniversitesi tarafından düzenlenen sempozyuma Kütahya Valisi Şerif Yılmaz, Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Ahmet Karaaslan, konuk Rektörler ; Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Naci Gündoğan, Kütahya Belediye Başkanı Kamil Saraçoğlu, Hava Er Eğitim Tugay Komutanı Tuğgeneral Celal Başoğlu, Dokuz Eylül Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Halit Köse ile  öğretim elemanları ve sempozyum üyeleri katıldı.

Sempozyumun ev sahipliğini yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Karaaslan açılış konuşmasında ; “Şehrimizin tarihinin inceleme konusu yapıldığı bu toplantı 3 gün sürecek. Bu süre içerisinde  çinilerin , çeşmelerin, çınarların, kuruluş ve kurtuluşun şehri olarak tanımladığımız şehrimizi daha yakından tanımak, dolayısıyla daha çok sevmek için çok daha fazla gerekçelerimiz olduğunu hep beraber göreceğiz . Yaşanan şehir esasen bizim kimliğimiz, bizden bir parça, bizi temsil eden ve bizi biz yapan en önemli değerdir. Şehirleri tanımadan kültürler ve medeniyetler tanınamaz. Eğer yeni yetişen gençler kendi kökleri olan Anadolu Beylerbeyliğine 400 yıl başkentlik yapan bu şehrin kültürel kimliğini bilmeden bu şehirden ayrılırlarsa doğrusu eğitimlerini tam anlamıyla tamamlamış sayılmazlar. Beylikler dönemi esasen çok fazla bilinen bir dönem değil. Eğer biraz kendimizi eleştirmek gerekirse kültürümüzle, tarihimizle ilgili çok ayrıntılı bilgilere sahip değiliz. Çok kısa özet bilgilerden oluşan bir tarih anlayışına sahibiz. Tarihi sevdirmek, yaşadığımız şehri sevmek ve giderek kendi kültür ve medeniyetimizin, dünya medeniyetler ailesi içerisindeki gücünü ve önemini kavramak için kodlarını çözmek zorundayız. Germiyanoğulları Beyliğiyle ilgili 3 gün boyunca bilim insanları tartışacak.” dedi.

Düzenleme kurulu üyesi Dokuz Eylül Üniversitesi Öğretim Üyesi Mehmet Şeker, Batı Anadolu Beylikleri kültür ve tarihini konu alan sempozyum hakkında bilgi vererek, “Sempozyumla hem Kütahya tarihine hem de Germiyanoğulları Beyliği tarihine ışık tutacağız. Bize ev sahipliği yapan Dumlupınar Üniversitesi Rektörlüğüne teşekkür ediyorum.” dedi.

 

 

Paylaş