SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı Başarıyla Tamamlandı

01.03.2024

Üniversitemiz ve Özbekistan Alfraganus Üniversitesi iş birliğinde, Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi öncülüğünde “Ortak Geçmiş Ortak Gelecek” temasıyla gerçekleştirilen Özbekistan ve Türkiye tarafından yaklaşık 40 öğrencinin katıldığı “SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı” verimli bir programla tamamlandı.

Üniversitemizin ev sahipliğinde gerçekleştirilen programda 2 haftalık kamp süresince, Üniversitemizin akademisyenleri tarafından Özbek misafirlere ve onlara eşlik eden öğrencilerimize “İktisadın Temel İlkeleri”, “Konya Değerleri ve Mevlana”, “Geçmişten Günümüze Türk Dünyası”, “Türk-İslam Düşüncesi”, “Bilim Tarihi”, “Selçuklu Başkenti Konya: Tarihi Misyonu”, “Türk Dili ve Etkinliği”, “Dijital Medya Okuryazarlığı” ile “Küreselleşme ve Sosyal Bilimlerdeki Dönüşüm” konularında eğitimler verildi. Sadece akademik olarak bir gelişim ve etkileşimi hedeflemeyen SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı, geleceği de ortak inşa etme gayretinin bir tezahürü olarak kültürel etkileşim ve uluslararası iş birliğinin de en güzel örneklerinden biri oldu. Bu kapsamda, etkinlik boyunca öğleden sonraları ve hafta sonları Konya ve çevresinde yer alan tarihi ve turistik yerler gezilerek, çeşitli ziyaretler gerçekleştirildi.



Konya Ticaret Odası Teknoloji ve Eğitim Kampüsü (KTOTEK) içerisinde 2019 yılında faaliyete geçirilen Konya Model Fabrika’ya yapılan ziyarette KTOTEK Genel Müdürü Seyfi Suna tarafından, misafir öğrencilere yalın dönüşüm, dijital dönüşüm, kalite ve ürün geliştirme konularında bilgilendirme yapıldı.

Konya Bilim Merkezi’ne yapılan ziyaret esnasında ise Konya Bilim Merkezi Akademi Sorumlusu Emre Arslanbek, merkezin kuruluşu ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi. Ayrıca planetaryumda evrendeki yerimizin, Samanyolu’nun, diğer bilimsel gerçekliklerin ve gök cisimlerinin aynı anda gösterilmesi de öğrencilerde büyük heyecan yarattı.



Misafir Öğrencilere Konya’nın Kadim Tarihi Anlatıldı

Üniversitemiz Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hacer Kara tarafından Konya tarihi hakkında verilen eğitimin ardından şehir gezisi ve tarihi yerlerin ziyaretleri de Doç. Dr. Hacer Kara rehberliğinde gerçekleştirildi. Öğrenciler, Konya ve tarihi hakkında almış oldukları tarihi eğitimin izini sürerek ortak kültürel mirası sahada deneyimlemiş oldular. Dünyanın en eski yerleşim yerlerinden biri olan ve UNESCO tarafından Dünya Miras Listesi’ne dahil edilen Çatalhöyük Neolitik Antik Kenti’ne yapılan ziyaretle öğrenciler kadim şehir Konya’nın 9 bin yıllık kültür mirasını yakından öğrenme fırsatı buldu. 



Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi iş birliği ile toplumsal sorun ve ihtiyaçlara kültürel yapı ile uyumlu, sürdürülebilir ve uygulanabilir çözümler sunmak için kurulan Sosyal İnovasyon Ajansı (SİA) ziyaretinde ise SİA Ar-Ge ve Proje Birim Sorumlusu Emre Avcı, bilimsel araştırma ve veri odaklı, karar alıcılara ve saha profesyonellerine katkı sağlayacak kılavuz hazırlama süreçleri hakkında bilgiler verdi.

Ardından gerçekleştirilen Kapsül Teknoloji Platformu ziyaretinde ise Genel Müdür Emre Genç tarafından inovasyon ve teknoloji odaklı Milli Teknoloji Hamlesi hakkında misafirlere bilgiler verildi.

Üniversitemiz Barista Atölyesi’nde Kendi Kahvelerini Yaptılar

Üniversitemiz Turizm Fakültesi Barista Atölyesine gerçekleştirilen ziyarette “Kahve Sosyolojisi Dersi” ve “Butik Barista Eğitimi” ile öğrenciler kahvenin tarihi ve aroması ile ilgili ufuk açıcı bilgiler elde ettiler. Aynı zamanda kahve yapımı ile ilgili bir barista deneyimi yaşama imkanı buldular. Tüm bu etkinlikler sayesinde hem öğrencilerimizin hem de Özbekistan’dan gelen öğrencilerin vizyonlarına küresel bir perspektif kazandırma ve kardeşlik ilişkilerini her alanda derinleştirerek uluslararası düzeyde etkin bir iş birliği ile rekabetçi birer birey olmalarını sağlayacak ciddi kazanımlar da elde edilmiş oldu.



“SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı” programının kapanış etkinliğinde konuşan Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Şahbaz, dost ve kardeş ülke Özbekistan’dan gelen misafirleri ağırlamanın kendileri için bir gurur ve onur vesikasını olduğunu söyledi.

“İki Ülke Arasındaki Akademik ve Bilimsel İş Birliğinin Artmasına Katkılar Sunacak”

Bu tür çalışmaların üniversiteler, akademisyenler ve en önemlisi de her iki ülkenin insanları arasında önemli bir köprü olduğunu ifade eden Prof. Dr. Ahmet Şahbaz, “Her iki ülkenin öğrencileri de kamp programından çokça istifade etti. SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı’na benzer etkinlikler iki ülke arasındaki akademik ve bilimsel iş birliğinin artmasına da olumlu katkılar sunacak. 15 gün boyunca akademik ve kültürel olarak dolu dolu geçen SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı’nın düzenlenmesinde her türlü desteği veren başta Rektörümüz Sayın Prof. Dr. Cem Zorlu olmak üzere Üniversitemizin ilgili tüm birim ve yetkililerine, Konya Büyükşehir Belediyesi’ne ve ilgili diğer kurumlara, Düzenleme Kurulu Başkanı Prof. Dr. Zekeriya Mızırak’a, programın hayata geçirilmesine öncülük eden Prof. Dr. Birol Mercan’a, özveriyle ve üstün gayretle emek veren Üniversitemiz Siyasal Bilgiler Fakültesi öğretim üyelerine, program kapsamında ders veren tüm öğretim üyelerine, kampın düzenlenmesine katkı sunan ve destek veren herkese teşekkür ederim “dedi.



“Özbekistan’da Ağırlamaktan Büyük Memnuniyet Duyarız”

Özbekistan heyetinin Sorumlu Hocası Nurbek Allabergenov ise, kampta verilen eğitim ve hizmetlerden, gerçekleştirilen akademik ve kültürel faaliyetlerden çok büyük memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “SIRCON2024 Uluslararası Kış Kampı’na benzer programları Özbekistan’da yapmaktan ve Türkiye’den özellikle de Necmettin Erbakan Üniversitesi’nden gelecek araştırmacıları ve öğrencileri ağırlamaktan büyük memnuniyet duyarız. Bizi 15 gün boyunca kendi memleketimizde, evimizde gibi hissettiren, unutulmaz anılarla birlikte Özbekistan’a dönmemizde emeği olan herkese sonsuz şükran ve teşekkürlerimi iletiyorum” diye konuştu.


Paylaş