Rektör Şeker’den Kan Bağışı

22.10.2013

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün kan bağışının önemine dikkat çekmek için Tıp Fakültesi Hastanesi’nde kan bağışında bulundu.

Kan’ın acil değil sürekli bir ihtiyaç olduğunu ifade eden Rektör Prof Dr Muzaffer Şeker, Kan üretilemeyen bir dokudur ve halen tek kaynağı sağlıklı bağışçılardır. Her yıl binlerce insan, bir kaza ya da hastalık sonucunda kan bulamadığı için hayatını kaybediyor. Buna karşılık yapılan araştırmalar, yaklaşık 72 milyon insanın yaşadığı Türkiye’de yıllık kan bağış oranının, nüfusun yüzde 1′i kadar olduğunu gösteriyor. Oysaki kan bağışı, kan bekleyen binlerce insanın hayatını kurtarmanın yanı sıra, bağış yapan kişinin sağlığını da olumlu yönde etkiliyor diye konuştu.  Prof. Dr. Muzaffer Şeker, kan verme hakkında farkındalık oluşturmak istediklerini belirterek bütün sağlıklı insanları kan vermeye davet etti.

Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Birol Akgün de kan bağışında bulunduktan sonra kan bağışının önemine ve faydasına değindi. Akgün,Kan vermenin birçok faydası vardır. Kan bağışı; kemik iliğinin yağlanmasını önleyip, kan yapımı canlı tutar. Verilen kanın yerine, anında vücuttan genç hücreler dolaşımına katıldığı için, bağışçı daha dinç ve canlı olur. Kandaki yüksek yağ oranı düşer. Kalp krizi ihtimalini yüzde 90 azaltır. Kan bağışlayan kişide baş ağrısı, stres, yüksek tansiyon, yorgunluk gibi rahatsızlıkların giderilmesinde çok büyük katkısı olur. Kan bağışçısı her kan verdiğinde: AIDS, Hepatit B, Hepatit C, Sifiliz Kan grubu taramasından ücretsiz olarak yararlanmış olur. Bütün bunların yanında bir kişinin hayatının kurtulmasını sağlamanın paha biçilemez olduğunu düşünüyorum dedi.

 

Paylaş