Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı İnce Minare Müzesinde De Konferans Verdi

09.05.2015

İnce Minare Hadis Dersleri kapsamında Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı “Hz. Peygamber Örneğinde Meslekler İçin Genel ve Özel Fıkhın Önemi” konulu dersini verdi. İnce Minareli Medresedeki programa Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, AKEF Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, İlahiyat Fakültesi Dekan Yardımcımız Prof. Dr. Fikret Karapınar, akademisyenler ve dinleyiciler katıldı.

Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı konuşmasına böylesi samimi bir ortama davet edildiği için teşekkür ederek başladı. Hadis derslerine daha önce de katıldığını belirten Kavakçı, hadis içeren eserlerin çok kalın, büyük kitaplar olduğunu bununla ilgilenecek olanların büyük adamlar olması gerektiğinin altını çizdi. ‘Allah kime hayır dilerse ona fıkıh ilmini verir’ diyen Kavakçı, bu hadiste olduğu gibi sünnet kavramına önem vermek gerektiğini söylerken şöyle devam etti: “Fıkıh Peygamber Efendimizin sünnetinden, teferruat mevcut, kitaptan alınmış, hayata uygulanabilecek ahkâmı içine alan bir ilim dalıdır. Herkes hadisi anlayamaz, herkes muhtelif ayetleri yan yana getirip anlayamaz ancak fıkıh küçüğü var uzunu var, kısası var yani. Genel fıkhı herkesin bilmesi lazım, bir de hususi fıkıh o mesleğinle ilgili, helal lokma, haram lokmayla ilgili, onun ahkâmı işte, onun ahkâmı da var. İnsan hareketi ya haramdır ya caizdir ya değildir, yani insan hareketleriyle fıkhın dışına çıkması mümkün değil bu özel fıkıh meselesidir.”

Fıkıh Olmazsa Ömrümüz Heba Olur

Müslümanım deyip de işini iyi yaptığını iddia eden bazı insanların ömürlerini fıkıhsız geçirerek heba ettiklerini dile getiren Kavakçı, İslami kaideleri bilmediğimiz için yaptığımız işlerin sevabının yok olduğu belirtti. Her bir meslek için bu kaidenin geçerli olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Rüşvetle, yalanla bu işler olmaz. Günahınızın affedileceğini düşünüverirsiniz. Yanlışlar yanlışları getirir her işte ticarette, inşaatta, alımda satımda özel fıkha dikkat edeceksiniz. Ömrümüzün büyük bir kısmını alan günlük meşgalelerimizde, her hareketin farzı, mekruhu, batılı var, izahları var. Bilmek gerekiyor bilebildiğimiz kadar ki işimiz sevaplı olsun.”

Hz. Ömer’in ‘Pazar fıkhını bilmeyen pazarımıza gelmesin’ sözünü hatırlatan Kavakçı bu sözün bir şaheser olduğunu belirterek: “Ne kelam ne kelam, o kelam bu kelam, bugünkü ticaretimize bugünkü pazarımıza uygulamamız lazım. Aldatmanın olmaması lazım. Ölçmek, tartmak bunlar için de bilmek gerek. Alırken az gösterip, satarken parasını çok gösteriyorsun. Aldatma var ise işte esas mesele o. Dikkat edilecek, önem verilecek bu konulara.” ifadelerini kullandı.

Özel fıkhın kitap olarak yazılmadığını, ehemmiyet verilmediğini dile getiren Kavakçı, bu konular üzerinde durulması gerektiğini bunun ihmal edilecek bir şey olmadığını da sözlerine ekledi.

Program sonunda dinleyicilerin sorularını yanıtlayan Prof. Dr. Yusuf Ziya Kavakçı, katılımcılara ve kendisini davet edenlere de teşekkür ederek sözlerini bitirdi. 

Paylaş