Özel Bireylere Çok Özel Proje “DOSD Meram”

02.08.2023

Meram Belediyesi, Üniversitemiz ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram, gerçekleştirilen lansman programı ile kamuoyuna tanıtıldı. Türkiye’de belediye, üniversite, milli eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle oluşturulmuş ilk ve tek merkez olan DOSD Meram’ın lansman programı Konya’nın siyaset, STK, medya ve iş dünyasını buluşturdu.

Meram Belediyesi, Üniversitemiz ve Konya İl Milli Eğitim Müdürlüğü iş birliği ile hayata geçirilen Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD Meram’ın ayrıntıları düzenlenen tanıtım programı ile kamuoyuyla paylaşıldı.

“Merkez Bu Modeliyle Türkiye’de Bir İlk ve Tek Olacak”
Projeye öncülük eden Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş yaptığı konuşmada, kadim şehir Konya’da DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin hayatına dokunmak için yola çıktıklarını ifade etti. Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi DOSD’un belediye, üniversite, milli eğitim ve sivil toplum kuruluşlarının iş birliğiyle oluşturulmuş ve eğitim modeliyle de Türkiye’deki ilk ve tek merkez olacağını kaydeden Başkan Kavuş, “DOSD Meram ile Down Sendromlu bireylerin yaşama katılımlarını ve hayatın içindeki rolleri üstlenebilmelerini sağlamayı hedefliyoruz. Bunun için kurduğumuz DOSD Meram ile down sendromlu özel bireylerin; fiziksel, zihinsel, duyusal ve sosyal gelişimlerini, bireysel özelliklerinin izin verdiği sınırlar içerisinde en üst noktaya çıkarmayı amaçlıyoruz” diye konuştu.



Başkan Mustafa Kavuş, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Merkezimizde 6 bireysel eğitim sınıfı ve 2 grup eğitim sınıfı olacak. Bireysel sınıflarımızda haftada 240 saat eğitim, grup sınıflarımızda ise haftada 192 saat eğitim imkanı sağlanacak ve binamızda; spor atölyemiz, fizik tedavi merkezimiz ile konaklama alanlarımız yer alacak. Down Sendromlu bireylerimize kapalı ve açık alanlarda sunacağımız uygulamalı eğitimlerimiz sayesinde bu özel çocuklarımızın dil ve motor becerilerini kıymetli uzmanlarımızın özgün programlarıyla geliştirmeyi hedefliyoruz.”

“Bu Proje, Hem Maddi Hem Manevi Yönü Olan Özel Bir Projedir”
Konuşmasına “Tarihi noktada önemli bir günü müşahade ediyoruz” diyerek başlayan derneğin kurucu üyelerinden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu da, Konya belediyelerinin sosyal projeleri ile Türkiye'de ses getiren başarılara imza attığına vurgu yaptı.



Başta Konya Büyükşehir Belediyesi olmak üzere merkez üç ilçenin pek çok sosyal alanda boşluk doldurduğunu kaydeden Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, “Karatay Belediyemizin Alzheimer Merkezi ve Selçuklu Belediyemizin SOBE hizmetlerinden sonra Meram Belediyesinin de başlattığı projeye destek vermiş olmaktan büyük mutluluk duyuyoruz. Üniversiteler sadece bilim üretilen bir merkez değil o bilimi sosyal hayata aktarma kanallarını açan önemli kuruluşlardır. Biz, bu noktada elimizden gelen bütün imkanları seferber ediyoruz. DOSD Projesi de sadece maddi boyutu olan değil manevi boyutu da olan bir projedir. Projeye rehberlik eden Meram Belediyesine ve diğer paydaşlara teşekkür ediyor, projenin hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum” şeklinde konuştu.

“DOSD’la, Dostluğu Somut Bir Şekilde Yanımızda Hissettik”    
Down sendromlu bireyler ve aileleri adına konuşma yapan Konya Down Sendromluları Derneği Başkanı Hakkı Kutlu ise, merkezin her türlü ihtiyaca yanıt vermeye hazır bir tesis olarak planlandığına dikkat çekerek, “Down sendromlu çocuklar ve aileleri olarak bu merkezle birlikte dostluğu somut bir şekilde yanımızda hissettik” dedi.  
DOSD’un startının 1,5 yıl önce verildiğinin altını çizen Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, bu çatının down sendromlu çocuklara, bireylere ve onların fedakar ailelerine en güzel şekilde hizmet vermek için hazırlandığını kaydetti.  



“DOSD, Down Sendromlu Bireyleri Hayata En Güzel Şekilde Hazırlayacak”           
Projenin paydaşlarından ve derneğin kurucu üyelerinden Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit de konuşmasında, milli eğitim camiası olarak engelli bireylerin eğitimleri noktasında sosyal bir duyarlılık gösterdiklerinin altını çizdi. Tüm adımlarını da bu bilinçle attıklarını ifade eden İl Milli Eğitim Müdürü Yiğit konuşmasını şöyle sürdürdü; “Özel durumları olan tüm bireylerimizin karşılaştığı sorunlar sadece onları ve ailelerini değil toplumun her kesimini yakinen ilgilendirmektedir. Bu sorunlara çözüm getirmeye çalışırken her sağlıklı insanın da bir engelli adayı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Destek Merkezi profesyonel anlamda eğitim hizmeti vererek onların hayata en iyi şekilde hazırlanmalarına ve etkin bir rol üstlenmelerine katkı sunacak.”

Dezavantajlı çocuklara ve bireylere sahip çıkılması, üst seviyede ihtiyaçlarının karşılanması ve istedikleri programların hazırlanmasının kendilerini hem sevindirdiğini hem de duygulandırdığını belirten Meram Kaymakamı Ali Murat Kayhan da DOSD Projesinin bu yönüyle ulvi bir proje olduğunu söyledi.

Konya Büyükşehir ve ilçe belediyeleri olarak şehri geliştirmek için büyük çaba ve gayret sarfettiklerini belirterek sözlerine başlayan derneğin kurucu üyelerinden Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, bu çerçevede ‘Konya Modeli Belediyecilik’ anlayışının artık tüm dünyanın kabul ettiği bir slogan haline geldiğinin altını çizdi. 



“Konya'nın En Anlamlı ve En Güzel Markalarından Biri Olacak”
İlçe belediyelerinin spesifik alanlarda Türkiye’ye örnek olacak işler yapmasının önemine değinen Altay, “DOSD da şehrin yeni markalarından biri olacak. İnşallah bu merkez de çocuklarımız ve aileleri için önemli imkan sağlayacak. Aileleri bir araya getirerek sorunlarını konuşmaya ve birbirlerinin çözüm önerilerini dinleme fırsatı verecek. İnşallah bu merkez, bizi cennette karşılayacak bir müjde olacaktır. Sebep olan herkese sonsuz şükranlarımı iletiyorum” şeklinde konuştu. 

Konya’nın pek çok konuda olduğu gibi dezavantajlı gruplar ve engelli bireyler için yaptıklarıyla da Türkiye’ye örnek olduğunu belirten derneğin kurucu üyelerinden AK Parti Konya Milletvekili Orhan Erdem, “Bambaşka bir hizmet anlayışıyla insanlara hizmet eden bir şehrin mensuplarıyız. İşte Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi de Türkiye’ye örnek teşkil edecek bir adım olacaktır” ifadelerini kullandı. 

Konuşmaların ardından Down Sendromlular Yaşam Destek Merkezi’nin kurumlar arası protokolü Meram Belediye Başkanı Mustafa Kavuş, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, Konya İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit ve Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu tarafından imzalandı.



Programın sonunda down sendromlu özel bireylerle birlikte sahneye çıkan protokol üyeleri hatıra fotoğrafı çekilirken o anlar renkli görüntülere sahne oldu.

Siyaset, STK, medya ve iş dünyasını buluşturan lansman programına AK Parti Konya Milletvekilleri Orhan Erdem, Selman Özboyacı, Latif Selvi, Mustafa Hakan Özer, Yeniden Refah Partisi Konya Milletvekili Ali Yüksel, Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya İl Jandarma Komutanı  Tümg. Şakir Uslu, Hava Savunma Tugay Komutanı Tuğg. Yusuf Diker, Meram Kaymakamı Ali Murat Kayhan, Rektörümüz Prof. Dr. Cem Zorlu, KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fevzi Rifat Ortaç, Konya Teknik Üniversitesi Rektörü Osman Nuri Çelik, AK Parti Konya İl Başkanı Hasan Angı, MHP Konya İl Başkanı Remzi Karaaslan, Konya İl Emniyet Müdürü Engin Dinç, İl Milli Eğitim Müdürü Murat Yiğit, Selçuklu Belediye Başkanı Ahmet Pekyatırmacı, Karatay Belediye Başkanı Hasan Kılca, AK Parti ve MHP Meram İlçe Başkanları, İl İlçe Gençlik ve Kadın Kolları Başkanları ile teşkilat mesnupları, Meram Down Sendromlu Bireyler Yaşam Derneği Başkanı Mehmet Munlafalıoğlu, kamu kurum ve kuruluşlarının il müdürleri, belediye meclis üyeleri, STK Başkanları, down sendromlu bireyler ve aileleri katıldı.


 
Paylaş