Muhammed Büyükkaplan Hocaefendiyi Anma ve Tıp Öğrenci Yurdunun Açılışı

01.05.2014

İlim Yayma Cemiyeti Konya Şubesi tarafından Muhammed Büyükkaplan Hoca Efendiyi Anma ve adına yapılan Muhammed Büyükkaplan Tıp Öğrenci Yurdunun açılış töreni düzenlendi. Düzenlenen törene; Vali Muammer Erol, Artvin Milletvekili İsrafil Kışla, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ve Mehmet Emin Aydın ile Milli Eğitim Müdürü Mukadder Gürsoy katıldı.

Hafız İsmail Yaprakçı tarafından sözlerin en güzeli Allah kelamı olan Kur’an tilavetinin ardından İlahiyat Fakültesi Tefsir Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yusuf Işıcık, okunan ayetlerin mealini açıkladı. Açılış konuşmasını yapan İlim Yayma Cemiyeti Konya Şube Başkanı Mehmet İncili konuşmasında: İdrak etmiş olduğumuz üç ayların İslam âlemine hayırlı olmasını dileyerek bu mübarek ayların dünyada akan kan ve gözyaşının durmasına ve zulmün kalkmasına vesile olmasını temenni etti.

Konuşmasına; “Sevinç ve hüznü bir arada yaşıyoruz. Bundan beş sene önce kaybettiğimiz ve o günden beri eksikliğini hissettiğimiz Muhammed Büyükkaplan hocamızı anıyor, diğer taraftan hocamızın kıymetli evlatlarının büyük bir fedakârlık yaparak her detayıyla bizzat ilgilenerek Tıp camiasına kazandırdıkları şu an içinde bulunduğumuz yurdun açılışını yapıyoruz. Milli ve manevi değerleriyle vatanına ve milletine bağlı dindar gençlerimizin yetişmesi için bu yurtlara ihtiyacımız vardır. Açılışını yaptığımız bu yurt Tıp Fakültesinde okuyan öğrencilerimiz içindir. Tıp fakültesi diğer okullardan eğitim dönemlerinin farklılıkları sebebiyle kendine has yurtlara ihtiyaç duymaktadır. Yurdumuzun öğrencilerimize hayırlı olmasını diliyorum.” diyerek  devam etti.

İncili; Muhammed Büyükkaplan Hocayla çeyrek asırlık beraberlikleri olduğunu belirterek, şahsının ve gençlerin kendisinden istifade edebildiklerini söyledi. Hocanın sohbetine doyum olmadığını, az yiyip az uyuduğunu, konuştuğunda ise hikmetli konuştuğunu, mütevazı ve cömert kişiliğini anlattı. Engin cömertliğiyle müslümanların maddi manevi yardımlarına koştuğunu belirterek dini ve dünyevi her hususta bilgili olduğu için tam bir rehber olduğunu söyledi. Ticari faaliyetlerinin yoğunluğu sebebiyle yeteri kadar tanınamadığını belirtirken bundan sonra üniversitelerde onun adına yapılacak doktora tezleri ve bu tezlerin kitaplaştırılmasıyla tanınırlığının arttırılabileceğini söyledi.

Rektör yardımcımız Prof. Dr. Tahir Yüksek selamlama konuşmasında ; programın başında Muhammed Büyükkaplan hocanın sağlığından bahsedilerek aldığı nefesin yetmediği söylenildiğinde çok etkilendiğini kendisinin hocanın iki ciğerinden birini alınan karar gereği ameliyatla aldığından  bahsetti. Muhammed Büyükkaplan hocanın sert görünmesine rağmen yanına yaklaşıldığında fevkalade müşfik, sevecen ve yardım etme çabası had safhada olan bir kişiliğe sahip olduğunu belirtti. Necmettin Erbakan Üniversitesinin dört yıllık bir geçmişi olduğu fakat bünyesinde 30-50 yıllık fakülteler barındırdığını söyleyerek bu sene öğrenci sayısı 30.000’e ulaşması beklenen Tıp Fakültesi için bu yurdun büyük bir kazanım olduğunu belirtti: “Hayırsever ellerin uzanmasıyla İlahiyat Fakültemize İlahiyat Yurdu, Tıp Fakültemiz için ise Muhammed Büyükkaplan Tıp Öğrenci Yurdu camiamıza kazandırıldı. Muhammed Büyükkaplan Hocanın evlatlarına ve İlim Yayma Cemiyetine teşekkür ediyorum. Bu yurt var olduğu sürece hocanın sağlığında hizmet ediyormuş gibi hayır hanesine hayır yazılacaktır.” dedi. Üç ayların başlangıcında hayırlı bir vesileyle bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu ifade ederek konuşmasını sonlandırdı.

Ardından kürsüye gelen Artvin Ak Parti Milletvekili, İlim Yayma Cemiyeti  Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kışla; “Bugünlere gelmemizin müsebbibi olan kurumların başında gelen İlim Yayma Cemiyeti çatısı altındaki hizmet kervanında bulunan kardeşlerimize şükranlarımı sunarım. Kardeşlerimizin diniyle imanıyla hep uğraştılar, ama Cenab-ı Hak bizimle beraberdi. On iki on beş yıl önce ilköğretimden mezun çocuklarımızı yazın Kur’an kursuna bile göndermiyorduk. Başörtüsünde çekilen eziyetler, İmam Hatip’in kapatılması gibi olaylar yaşadık. Şu anda eski Türkiye’de hayal edemeyeceğimiz şeyler gerçek oldu. Gelecek nesilleri kurtaracak olanlar bizleriz. Gençlerimizi yetiştirmede ciddi bir sorumluluğumuz olup bu noktada üzerimize çok görevler düşmektedir. Dinini imanını kurtardığımız bir kişi gelecekte onbin, yüzbin kişi demektir. Muhammed Büyükkaplan hocamıza Allah’tan rahmet diliyor, evlatlarına bu yurdu yaptıkları için teşekkür ediyorum. Bu yurdu yapanların amel defterleri hiç kapanmayacaktır.” dedi.

Konuklara Muhammed Büyükkaplan’ın hayat hikâyesi konulu kısa bir film izletisinin ardından oğlu İsmail Büyükkaplan’ın okuduğu şiirle salonda duygulu anlar yaşandı.

İlahiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Muhittin Okumuşlar; Hoca Efendi ile geçen bir hatırasını anlattıktan sonra: “Öyle bir dönem yaşıyoruz ki Rabbimiz bize büyük imkânlar sundu. Çok zor günler yaşadık. Bu imkânları şu anda bizler yönetiyoruz. Yönetirken asla ben dememeliyiz. Müşterek kararlar vermeliyiz.  Ben insanı bozguna götürür. İnsanlar arasında bir hüküm verme durumu olduğunda Allah bize adaletle karar vermemiz gerektiğini söylüyor. Allah’ın istediği gibi adaletli davranmalıyız. İstişare yapmalıyız. Bu şekilde çalışırsak ümmetin geleceği de daha hayırlı olacaktır. Kullanamadığımız imkânlar bugüne kadar hep elimizden alındı. Bugün elimizde olan imkânları kullanmazsak bunun hesabını veremeyiz. İslam’daki âlim ve halk arasındaki iletişimin önemli olduğunu unutmamalıyız. Âlim peşinden gidilen değil beraber peygamberin peşinden gidilen kimsedir. Peşinden gidilecek tek bir kişi vardır; O da Peygamberimiz Muhammed (S.A.V.)’dir.  Muhammed Büyükkaplan hocamız da Allah’ın tevhidini söyleyip kardeşlerini yanına alarak Peygamberimizin arkasından giden biri olmuştur.” dedi.

Oğlu Mustafa Büyükkaplan katılanlara teşekkür ederken yurdun yapımında emeği geçenlere ayrı ayrı teşekkür etti.  “Yurdumuzda hekimler ve hocalar sahip oldukları inancın bilincini mesleki bilgileriyle harmanlayıp sağlık hizmetini sunmak üzere yetişecekler.” dedi.

Program ; Artvin Ak Parti Milletvekili, İlim Yayma Cemiyeti  Genel Başkan Yardımcısı İsrafil Kışla ve Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in, Mustafa-İsmail Büyükkaplan kardeşlere hediye takdimi ve İsmail Ketenci Hocaefendinin hatim duasını okumasıyla sona erdi.

 

Paylaş