Konya Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Sorunlar ve Çözüm Yolları Paneli Gerçekleştirildi

17.04.2015

Üniversitemiz Turizm Fakültesi tarafından “Konya Turizminin Dünü, Bugünü ve Geleceği, Sorunlar ve Çözüm Yolları” konulu bir panel düzenlendi. AKEF Erol Güngör Konferans salonundaki Panele; Konya Dedeman Genel Müdürü Recep Altınok, TÜRSAB Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yanar, Farmatur İşletmecisi Semih Altan panelist olarak katıldı.

Panele; Rektör Yardımcılarımız Prof. Dr. Tahir Yüksek ile Prof. Dr. Mehmet Emin Aydın, Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Raif Parlakkaya, AKEF Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, Turizm Fakültesi Dekan Yardımcımız Yrd. Doç. Dr. Yasin Bilim, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Turizm Fakültesinin 1. ve 2. Sınıf Öğrencilerine Talibiz

Panelistlerin kısa özgeçmişlerinin okunmasının ardından Araştırmacı-Yazar Dr. Nevin Halıcı’nın oturum başkanlığını yaptığı panelde ilk olarak konuşan TÜRSAB Bölge Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Yanar; Konya turizminde yetişmiş eleman eksikliğinden kaynaklanan sıkıntılara değindi. Yanar: “Seyahat acentası olarak Konya’da bir kişinin bile başvurmadığı eleman ihtiyacı ilanlarına, İstanbul’da 200 kişiden başvuru aldıklarını söyledi. Eğitim düzeninin değişmesiyle birlikte elemana oldukça ihtiyaçları olduğunu belirten Yanar; Turizm Fakültesinin 1. ve 2. sınıfta okuyan öğrencilere talip olduklarını ve onları eğitim sürecinin paralelinde yetiştirebileceklerinin altını çizdi.

Dedeman Genel Müdürü Recep Altınok ise konuşmasının başında; otel olarak çalışanlarla birlikte çok güzel bir işin içerisinde olduklarını, şehre ev sahipliği yaptıklarını ve Konya’nın marka değerine katkı sağladıklarını, şehri uluslararası arenada temsil ettiklerini söyledi. Altınok: “ Turizm barışın olduğu yerde yeşeren evrensel bir sektördür. Sizler evrensel bir işin okulunda okumaktasınız. Bölümünüzle gurur duymalısınız. Turizm her geçen yıl büyüyen ülkemizin cari açığına ciddi anlamda katkı sağlayan vazgeçilmez sektörlerden bir tanesi.” dedi.

2016 Yılında 5 Otel Daha Açılmış Olacak

Konya turizmini yapılan oteller açısından değerlendiren Altınok; Hilton Konya olarak açılan otelin Rixos ile devam ettiğini o dönemde tek 5 yıldızlı otel olduğunu, ama günümüze baktığımızda hali hazırda 5 tane 4 ve 5 yıldızlı otel inşaatının sürdüğünü, ulusal hem de uluslararası markaların Konya’ya gelmeye devam ettiğini, 2016 yılının sonunda 5 tane daha otelin açılmış olacağını belirtti. Konya’daki turizm potansiyeline vurgu yapan Altınok; Dedeman, Anemon gibi marka otellerin burayı tercih etmesi ve yeni açılacak otellerin fazla olmasının gelecekte gençler için iş imkânı olacağının da altını çizdi.

Farmatur işletmecisi Semih Altan ise yaptığı konuşmada; turizm seyahat acentası ve rehberlik konusunda açıklamalarda bulundu. Seyahat acentalarının tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sık sık yer, ad ve patron değiştirdiğini, kapatıldığını belirten Altan; dünyanın en iyi tur operatörlerinin bile hazin sonla karşılaştığını bunun en büyük sebebinin, turu hazırlayan ve sorumluluğu yüklenen ile satanın aynı kefeye konulduğunu, ayrım yapmaksızın kanun önünde eşit hale getirilmesi olduğunun altını çizdi.

Rehber Nasıl Anlatırsa Türkiye ve Türkler Öyle Bilinirler

Rehberlik mesleğine de değinen Altan: “ Rehberin en önemli özelliği bilgi, beceri tutum ve davranışlarıyla ülkemize gelen turistlere ya da yurt dışına gönderdiğimiz turistlere en yakın kişi olmasıdır. Yurt dışından gelen bir turist için Türkü temsil eden kişi o rehberdir. Türk onun için odur. Rehber nasıl anlatırsa Türkiye ve Türkler öyle bilinirler. O yüzden bu mesleğin de sorumluluğu oldukça fazladır. Türkiye’de 2012 yılı verilerine göre 15 bini aşkın profesyonel rehberimiz var. Bunların % 34 ‘ü bayan. Rehberlik güç isteyen özveri isteyen bir meslektir. Bu noktada bayan rehber oranının çok olması da ayrıca sevindirici.”  şeklinde açıklamalarda bulundu.

Soru cevap kısmının ardından Panelin sonunda panelistlere katılımlarından ötürü plaket takdim edildi.

Paylaş