Konya 2. İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı Açıldı

09.05.2014

İŞKUR İl Müdürlüğü’nün önderliğinde Konya Valiliği, Konya Büyükşehir Belediyesi, Necmettin Erbakan Üniversitesi, Konya Sanayi Odası, Konya Ticaret Odası , Konya Ticaret Borsası ve Konya ve Sanatkarlar Odasının desteği ile düzenlenen “Konya 2.İnsan Kaynakları ve İstihdam Fuarı” açıldı. Mevlana Kültür Merkezinde düzenlenen fuara Vali Muammer Erol, Rektör Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez, Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak, Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Lokman Ceylan, Karatay Kaymakamı  Mustafa Altıntaş, Selçuklu Kaymakamı Sabit Kaya, Konya Sanayi Odası Başkanı Memiş Kütükçü, SMMO Başkanı İsmail Turan ve diğer protokol üyeleri katıldı.

Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Lokman Ceylan açılış konuşmasında : “Bu fuarı düzenlerken kendimize hedefler koyduk. Hedeflerden birincisi dünya genelinde özellikle son zamanlarda Ayrupada yüksek değerlere ulaşan şehrimizde ise Türkiye ortalamasının altında yer alan işsizliği daha aşağı değerlere düşürmenin yanı sıra işverenlerin de işgücü ihtiyacının karşılanmasıdır. Bu fuarda şehrimizin öncü firmalarını biraraya getirdik. Bu sayede iş arayan vatandaşlarımız kısa zamanda bir çok firma ile görüşme fırsatı yakalamış olacaklar. İşverenler de istihdam edecekleri kişileri daha yakından tanıyabilecekler. 2. hedefimiz ise, işgücü üyelerinin aktif üyeleri olan kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteleri, meslek örgütlerini ve sanayiyi biraya getirerek üniversiteden mezun olacak gençlere de staj yapabilme ve iş imkanı bulma şansı vermek istiyoruz.” dedi.

Fuarda konuşma yapan Rektörümüz Muzaffer Şeker: “Türkiye mesleki eğitimde maalesef çuvalladı. Mesleki eğitimi beceremedik. Bunun yeniden mutlaka planlanması ve ülkenin şartlarını baz alarak dünya ile rekabet edecek insan gücümüzü nasıl formatlayacağımız hususunu konuşmamız, tartışmamız gerekiyor. YÖK ve Milli Eğitim Bakanlığının yanı sıra ilgili paydaşların bu konuda uzun zamandan beri süren çalışmalarının söz konusu. Buna artık bir nokta koyulup işleme geçilmesi gerekiyor.” diyerek, bu durumlarla ilgili 28 Şubat sürecinde meslek liselerine yönelik uygulamalar öne sürüldüğünü fakat aynı sıkıntıların süreçten önce de var olduğunu belirtti.  Rektörümüz konuşmasını şöyle sürdürdü: “ Dünyayı iyi tanımamız ve anlamamız gerekir. dünya hızla gelişiyor,  değişiyor ve müthiş bir rekabet söz konusu. Nitelikli insan yetiştirmemiz gerekiyor, bunun için de Milli Eğitimin tüm katmanlarında ilkokul düzeyinden başlayarak mesleki eğitime yönelik yönlendirmelerin yapılması şart. Herkesin askerlik çağına gelen çocukları için iş kaygısı yaşıyor. Devletten kadrolu iş isteyen devlete sırtını dayamak isteyen sırf bu yüzden işsiz gezen gençlerimiz var. Fakat bu şekilde istihdam modelleri artık dünyada kalmadı. Çin’de bile devlet elemanını sözleşmeli olarak istihdam ediyor. Bu istihdam şeklinin maliyet politikalarına ve verimliliğe yansımaları olmaktadır. İş ahlakı çerçevesinde ise aldığı işin hakkını vererek, sorumluluğunu yüklenerek, kurumunda nitelikli insan olmayı kazanacak bireyler yetiştirmemiz gerekiyor. Maalesef arkadaşlarımızın “ mesaiden nasıl çalabiliriz, iş veren ne kadar az görev verebilir ve ben daha yüksek bir mevkide nasıl çalışabilirim” kurgularından dolayı   toplumumuz çözülme noktası yaşanıyor. Çalışmadan müreffeh olamayız. Ülke olarak başımız dik bir şekilde bu dünyada yaşamak istiyorsak emek sarf etmeden, çalışmadan kolay kazanarak lüks yaşamanın yalnızca filmlerde olabileceğinin farkına varmalıyız. Bu noktada iş ahlakı eğitimi çok önemlidir ve insanımızı hep beraber bu yönde eğitmeliyiz.”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakan Yardımcısı Halil Etyemez ise istihdam ve işsizliğin günümüzde dünyayı en çok etkileyen ve meşgul eden konulardan olduğunu belirterek şunları söyledi: “Araştırmalara göre,  Türkiye'deki işsizliğin nedenlerinin başında mesleksizlik sorunu geliyor. İş verenlerin yüzde 70'ine yakınının, aradıkları elemanı bulamadıklarından yakındığını söylemek lazım. Mesleki eğitimin sadece okullara bırakılmaması gerekir. Artık ülkemizde mesleki eğitime iş dünyamızın el atması gerekiyor."

Programın sonunda şehrimizde en çok istihdam sağlayan firmalara plaket takdim edilirken, Rektörümüz Muzaffer Şeker,  en çok engelli istihdamı yapan firma  Pak-Pen firması Genel Müdürü Ramazan Nugay’a plaketini takdim etti.

Fuar süresince Üniversitemizin tanıtım standı ziyaretçilere hizmet verecek. 

 

Paylaş