İslam Toplumunda Engelli Sahabeler Anlatıldı

13.05.2014

Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans salonunda Sosyoloji Topluluğu tarafından “ Engelliler ve İslam” konulu konferans düzenlendi. Pamukkale Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser’in konuşmacı olduğu konferansa; Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bilal Kuşpınar, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş, öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser konuşmasının başında, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası münasebetiyle bu konferansın düzenlendiğini belirterek amaçlarının engelliler ile ilgili farkındalığın artırılması olduğunu söyledi.  Engelliler ile ilgili  toplumda 20 –30 yılda gündem oluşturulduğunu belirtirken özellikle son 10 yıldır farkındalık oluşturulduğunu belirtti.

Mithat Eser Konuşmasını şöyle sürdürdü:

“Tarihte Aristo’nun “Mükemmel olmayan hiçbir şeyin gelişmesine izin vermeyin” sözü, engellilerin İslam öncesinde itilip, hor görüldüklerini hatta öldürüldüklerini gösterir. Engellilerin dünyası islamiyetle birlikte farklı bir boyut kazanmıştır. Günümüzde engelliler için çaba sarf ediliyor, kaldırımların düzeni gibi bir çok konuda adımlar atılıyor, ama bunlar yeterli değil, bu yüzden her zaman farkındalık oluşturmaya devam edilmesi gerekiyor. Engellilerimiz toplumumuza emanettir.Toplumumuz onlarla imtihan edilmektedir. Nüfusumuzun yüzde 12.29’u yani yaklaşık 10 milyonu engellidir. Bu demek oluyor ki nüfusumuzun yarısı doğrudan engellilerle yaşamaktadır. Her insan zaten bir engelli adayıdır. Bu sebeple engelliler konusunda duyarlı olmamız şarttır ve önemlidir.Tarihte engellilerin çok kötü durumda ve şartlarda yaşadıklarını biliyoruz. Kur’an-ı Kerim ile birlikte engellilere bir takım kolaylıklar ve muafiyetler getirilmiştir. Abdullah b. Ümmi Mektum, Umey b.Amr, Ukkaşe El-Ganemi, Zahir b. Haram, Habban b. Münkız ve Ebu Abs. b. Ceber  gibi sahabiler engelli idi. Peygamber Efendimiz onları ziyaret ederek, yardım eder ve onlara yardım konusunda insanları teşvik ederdi. Onlara dualar ederek, tedavileriyle ve eğitimleriyle ilgilenerek bu konuda da peygamberimiz Müslümanlara örnek olmuştur. Hatta Efendimiz onlara iş imkanı sağlamıştır. Gözleri görmeyen cennetle ilk müjdelenen sahabi Abdullah b. Ümmi Mektum’u  müezzinlikle görevlendirmiş,  ayrıca kendisi seferde olduğu zamanlarda onu  on üç kez Medine’ye vekil bırakmıştır.”

Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdulkadir Buluş’un Yrd. Doç. Dr. Mithat Eser’e plaket takdim etmesi ve Katılımcıların sorularının cevaplandırılmasının ardından konferans sona erdi.

Paylaş