Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil ve Beraberindeki Heyet Konya'da

07.05.2014

Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil, Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok ve işadamlarından oluşan 80 kişilik alman heyeti , ticari işbirliği ve resmi anlaşmalar için Konya’ya geldi. Vali Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Mevlana Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bahattin Adam ve Alman ve Türk iş adamları Büyükşehir’in misafiri olarak Akyokuş Sosyal Tesislerinde öğle yemeğinde bir araya geldi.

Konya Valisi Muammer Erol, yemekten önce yaptığı selamlama konuşmasında, Alman heyetin Konya’da geçireceği iki günün hoş hatıralarla geçmesini dileyerek , ziyaretin ileriye dönük olarak güzellikleri beraberinde getirecek iyi atılmış temeller oluşturmasını ümit ettiğini söyledi.

Federal Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil : "Almanya ile Türkiye, başka hiçbir ülkeyle olmadığı kadar eşsiz bir ilişkiye sahip. Çünkü bu kadar çok insan bir şekilde bu ülkeden gelip Almanya'ya yerleşmiş, Almanya'da yaşıyor veya bir süre Almanya'da yaşayıp tekrar Türkiye'ye dönmüş” dedi. Konya'da çok güzel, içten ve samimi bir ortamda ağırlandıklarını söyleyen Weil, : "Büyük bir heyetle geldiğimiz Konya'da bulunmaktan dolayı mutluyuz. Burada dostluklar kurulacak, iş birliği imkanları araştırılacak ve ortaklıklar oluşacak" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek ise, ziyaretin Alman-Türk ilişkileri açısından önemli bir dönüm noktası oluşturacağını düşündüğünü söyleyerek, “Ülkelerimiz arasındaki bağlarının güçlü olmasının yanında Konya ile Almanya’nın önemli irtibatları ve bağlantıları var. Konya’dan 100 bine yakın ailenin Almanya’nın değişik kentlerinde akrabaları ya da aileleri var. Aşağı Saksonya’da da çok sayıda tanıdıklarımız ve arkadaşlarımız var” dedi.Konya’da şu anda çalışır vaziyette olan demir yolunun Alman-Osmanlı işbirliğiyle yapıldığını o dönemden kalan gar ve yanındaki sosyal tesislerin Alman evleri olarak anıldığını belirterek, “Belediyemiz tarafından şu an da restorasyonları yapılmaktadır. Restorasyonunu yaptığımız Alman evleri olarak anılan binaları heyetimizin de görmesini tavsiye ederim” dedi.

Hannover Belediye Başkanı Stefan Schostok ise, Konya’da ve heyetin bir üyesi olmaktan büyük bir gurur duyduğunu ifade ederek, “ Bu ziyaret çerçevesinde çok sayıda önemli şahsiyetle bir araya geldik. Burada hem ticaretten hem sanayi alanından, bilim alanın ve farklı alanlardan çok önemli kişiler var. İki bölgenin de çok önemli dönüşüm yaşadığını biliyoruz. Tabi özellikle ekonomi, ticaret ve sanayide bunu görmek mümkün. Tahıl ambarından sanayiye dönüşen bir bölge haline gelen Konya’dan bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.

Yemekten sonra heyetteki iş adamları Konya Ticaret Odası, Konya Sanayi Odası ve Konya Ticaret Borsası başkanları ve üyeleri ile ticari işbirliği konularında ikili görüşmeler yaptı.

Alman heyet, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in de katılımıyla Konya Valisi Muammer Erol'u makamında ziyaret etti. Makamda yapılan görüşmelerden sonra, valilik toplantı salonunda Konya’da bulunan üniversitelerin Rektörleri ile Konya Ticaret Odası Başkanı Selçuk Öztürk, Konya Sanayi Odası  Başkanı Memiş Kütükçü, Konya Ticaret Borsası Başkanı M.Uğur Kaleli’nin de hazır bulunduğu heyetin huzurunda, Almanya Aşağı Saksonya Eyaleti Başbakanı Stephen Weil ve Konya Valisi Muammer Erol Konya İli ve Hannover  illeri arasında iyi niyet protokolü imzaladı.

Konya Valiliğinin misafiri olarak akşam yemeğinde biraraya gelen heyet, yemeğin ardından Mevlana Müzesini ziyaret ederek Mevlana Kültür Merkezinde icra edilen Sema Gösterisini izledi.

Paylaş