Engelli Öğrenciler İçin Teknoloji Merkezi Açılışı Yapıldı

09.05.2014

Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Engelsiz Üniversite Birimine Teknoloji Ünitesi kuruldu. Teknoloji ünitesinin açılışına Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör yardımcısı Prof. Dr. Tahir Yüksek, Sosyal ve Beşeri Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Abdülkadir Buluş, Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcıları Doç. Dr. Dursun Yağız ve Mehmet Kırbıyık ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.

Teknoloji ünitesi hakkında bilgiler veren Engelsiz Üniversite Birim başkanı İsmet Çavdar; Topaz nesne büyütme, konuşan bilgisayar, kabartma printer, göz arkadaşı ve Konya’ da bir ilk olan Daisy Kitap Okuma stüdyosu vb. cihazların yer aldığı ünite sayesinde tüm engellilerin diğer öğrenciler gibi eğitimde fırsat eşitliğinden faydalanabileceğini söyledi. “Konya’da bir ilk olan stüdyoda gönüllü öğrencilerimizin ve okuyucularımızın desteği ile birçok kitap seslendirilip en üst derecede kaliteli kayıt yapılarak engelli bireylerimizin ulaşamadığı kaynaklara bu yolla ulaşmaları sağlanacak.” diyerek, Kabartma printer cihazı ile gören bir bireyin yazı çıktısı aldığı gibi görme engelliler de dökümanlarının çıktılarını kendi yazı sistemleri olan breyl yazı çıktısı ile alabileceklerini belirtti.

Çavdar : “Görme engelli arkadaşların teknoloji ünitesinden daha fazla faydalanabilmesi için jaws geveze dediğimiz sesli program yoluyla (ekran okuma programı ) kurularak engelli bireylerimiz ünitemizde daha rahat ders çalışabilecek ve monitörde olan her şeyi Türkçe ve sesli bir şekilde kendilerine aktarılacaktır. Sadece görme engelli bireylerimize değil bu ünite ortopedik ve diğer engel guruplarımıza da hizmet vermektedir.” dedi.

Topaz nesne büyütmenin ise ; az gören bireyler için üzerine konulan yazıları ya da nesneleri kişinin algılayacağı büyüklükte yetmiş iki kata kadar büyüttüğünü söylerken ; “Engelsiz üniversite birimine kurulan Teknoloji ünitesiyle, işitme engelli, ortopedik engelli ve diğer engelli gruplarımızdan bireylerimiz geldiği zaman onlar adına oluşturulan bilgisayarlarımızdan internete erişebilecek, çıktısını alabilecek, taramasını yapabilecek, fotokopisini çekebilecek rahat şekilde ders çalışılabileceği bir ortam oluşturulmuştur. Bunun yanı sıra gönüllü öğrencilerimiz tarafından verilen birebir ders çalıştırma yolu da engelli öğrencilerimizin eksikliklerinin giderilmesi yönündeki uygulamalardan bir tanesidir.” dedi.

Son olarak sözlerini: “Engelsiz Üniversite Birimimiz, engelli bireylerin başta kendilerine olmak üzere toplumuna ve çevresine her gittiği yerde hizmet veren başarısından söz ettiren bireyler olmasına katkı sağlamaktadır. Ayrıca üniversite mezunu gençlerin de akademik yaşamlarını desteklemek ve eğitim aldıkları mesleklerde istihdam edilmeleri için de ücretsiz sınavlara hazırlık kursları düzenlemişler, 2012 ve 2014 yıllarında EKPSS (Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı) sonucunda 50 kişi öğretmen, mühendis, tekniker vb. mesleklerdeki kadrolara atanmışlardır.”  diyerek sonlandırdı. 

 

 

Paylaş