Dekan Erel: Türkiye Uzay Teknolojisini Geliştirmelidir

08.03.2013

Havacılık ve Uzay bilimleri Fakültesi Dekanımız Sayın Prof. Dr. Şerafettin Erel;  Ankara Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğünde  “Havacılık ve Uzay Sanayinin Geliştirilmesi ve Cari açığın Azaltılmasında Üniversite – Sanayi İşbirliğinin Rolü ve Önemi “ başlıklı bir konferans verdi.

04.03.2013 Pazartesi günü saat 14’00’te Üniversite – Sanayi İşbirliği Merkezi Salonunda seçkin bir dinleyici grubuna hitaben yaptığı konuşmasında havacılık ve uzay sektörünün cari açığa etkisi üzerinde durdu. Konuşmasının büyük bölümünü uçak teknolojisi, uydu teknolojisi ve sivil havacılık işletmeciliğine ayıran Erel, gelişmiş ülkeler ölçeğinde ülkemizde havacılık ve uzay sektöründe yerli tasarım ve üretime yönelik Ar-Ge’nin teşvik edilmesinin önemini vurguladı.

Prof. Dr. Şerafettin Erel, yerli sivil uçak üretimimiz olmadığından ülkemizin bu alanda dışa bağlı olduğunu, offset uygulamalarının (çift yönlü ticaret ) ise dış açığı dengelemede alternatif bir yöntem olarak değerlendirilebileceğini ifade etti.  Günümüzde, havacılık sektörü yan sanayiinin gelişmesine paralel olarak Türkiye’nin ileride Ortadoğu ve Balkanlar’ın bir uçak bakım üssü niteliği kazanabileceğini ve sivil havacılıktaki gelişmelerin ise cari açığa pozitif yönde etkisinin olacağını ifade etti.

Konuşmasını uydu teknolojisi ile tamamlayan Sayın Dekanımız; yapımında %60 yerlilik oranı, yazılımda ise0 yerli olan GÖKTÜRK -2 uydu yapımıyla Türkiye’nin uzay teknolojisi konusunda önemli deneyimler kazandığını açıkladı. Erel, önümüzde ki yıllarda Türkiye’nin % 100 yerli uydu yapımına odaklanması gerektiğinin altını çizdi.

 

Paylaş