Çanakkale 57.Alay Birliğinin Temsili Sancağı Bu Yıl Üniversitemize Emanet Edildi

27.04.2014

Çanakkale Muharebelerinde, dillere destan olan Türk birliklerimizin gösterdiği kahramanlık hikayesinde bir Alayımızın ayrı bir yeri vardır. Bu Alay ; 19. Tümen’in 57.nci Alayı olup, 57. Alay ; Çanakkale Kara Savaşları’nın başlangıcı kabul edilen Anzak çıkartmasını durdurmak amacıyla 25 Nisan 1915 sabahı harekete geçen ve en küçük rütbelisinden Alay komutanına kadar tüm mevcudunu kaybeden Türk alayıdır. 

57. Alay Birliğini anma etkinlikleri çerçevesinde, 25 Nisan Cuma günü Conkbayırında Marmara Üniversitesi öğrencileri tarafından Necmettin Erbakan Üniversitesi öğrencilerine devredilen 57. Alay Birliğinin temsili sancağı, Üniversitemiz öğrencileri tarafından  Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’e teslim edildi. Valilik meydanında düzenlenen törene Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhsin Kar, Genel Sekreter Doç. Dr. Zekeriya Mızırak, dekan ve akademisyenler ile öğrenciler ve vatandaşlar katıldı.

Rektörümüz Prof. Dr Muzaffer Şeker ; “Şehitlerimizin gazilerimizin torunları sevgili dekanlarımız, akademisyenlerimiz , kıymetli öğrencilerimiz ve Konya'mızın vatansever evlatları” diyerek başladığı selamlamanın ardından:

“Bugün burada acı bir hatıranın bu toprakları bizlere emanet eden atalarımızın hatırasına saygıyla eğilmek ve bundan 99 yıl önce yaşanmış bir süreçle, dedelerimizin bizlere barışı ve huzuru ne tür zorluklarla devrettiklerini gösteren Çanakkale savaşı temsili sergisinin önündeyiz.  Çanakkale savaşında önemli bir yer tutan 57.Alayın hatırası olan temsili 57. Alay sancağının gençlerimize aktarılması ve farkındalık oluşturulması yönünde  devletimizin almış olduğu kararla bu kıymetli sancak her yıl bir üniversitede sergilenmektedir. 2 gün önce Çanakkale'de Üniversitemiz öğrencilerine  tevdi edilen temsili alay sancağının Üniversitemize teslim edilme törenine hoşgeldiniz.” dedi.

“Bu süreci başlatan devlet büyüklerimize teşekkür ediyorum çünkü; gençlerimiz geçmişi unuturlarsa bugünün kıymetini bilemezler ve geleceklerine de sahip çıkamazlar. Bu bağlamda ülkemiz tarihini unutmamalı ve gelecek kuşaklara da aktarmalıdır. Gençlerimizin Çanakkale savaşını unutmamalarını fakat asla savaş yanlısı da olmamalarını arzuluyorum. Biz her zaman atalarımızla beraber barışı arzulayan bir millet olduk. Ancak savaş kaçınılmaz olduğunda da bu ülke için canımızı feda etmekten çekinmedik. Böyle öğrendik böyle yaşayacağız. Hürriyetimizle ve istikbalimizle dünyaya insani değerleri öğreten bir toplum olarak huzur ve adalet dağıtmaya devam edeceğiz.” dedi.

“Kardeşlerimizden bu bilinç ve farkındalığı 1 yıl boyunca Konya ve ilçelerinde öğrencilerden Konya esnafına kadar her türlü kesimle paylaşmalarını diliyorum. Üniversite olarak 57. Alay Sancağı çerçevesinde Valiliğimiz ve Belediye Başkanlığımız ile birlikte bir dizi etkinliklerimiz olacaktır. İnşallah bu vesile ile şehitlerimizi de yad etmiş olacağız. Allah bizlere o günleri bir daha yaşatmasın temennisiyle şehitlerimize rahmet diliyor geride kalan onların biz torunlarına huzur  ve sağlık içinde uzun bir hayat diliyorum.” diyerek sözlerini sonlandırdı.

Mehteran Grubunun gösterisininde yer aldığı törende Sancağın teslim edilmesi esnasında Üniversitemiz Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Kara ise; Sancağın bulunduğu alayın komutanları değiştiğinde devir-teslim töreninde söylenilen şu sözleri sarf etti:

“Alayımız sancağının mukaddes nöbet sırası sende.

Rengi, mübârek ecdat kanının rengidir.

Kumaşı, şehit tenidir.

Parıltısı, zaferlerin ışığıdır.

Ayyıldızı, hürriyet ve istiklâldir.

Yazısı, kahramanlık ve fazîlettir.

Gönderi, millî irâdedir.

Hamâili, şeref ve mesûliyettir.

Bütün bunlar, Türk milletinden sana emânettir.

Bu büyük emâneti, sana teslim ediyorum. Demir bileğinle onu sımsıkı kavra, kanının son damlasına kadar dâimâ yükseklerde tut. Onu senden sonra sağ kalana teslim etmedikçe son nefesini vermeyeceksin. Bu sancak nesiller boyunca ve ebediyyen elden ele verilerek, dâimâ göklerde dalgalanacaktır. Sancak nöbetçiliği, nöbet hizmetlerinin en şereflisi, en kutsalıdır. Bu şanlı sancağı teslim aldığım gibi lekesiz, tertemiz; sana teslim ettiğimin işâreti olarak öpüyor ve teslim ediyorum. Nöbetin kutlu ve uğurlu olsun!”

Tören "Şehitler Diyarından Anadoluya" adlı gezici müzeyi ziyaretlerin ardından sona erdi.

 

Paylaş