Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı Yarışması Yapıldı

17.04.2015

Geleneksel Türk yemek kültürünü tanımak ve tanıtmak amacıyla Turizm haftası etkinlikleri kapsamında Üniversitemiz ve Konya Büyükşehir Belediyesi’nin ortak organizasyonu ve Torku’nun katkılarıyla düzenlenen “Anadolu, Selçuklu ve Konya Mutfağı” adlı yöresel yemek yarışması 4 ayrı kategoride Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesinin bahçesinde yapıldı.

Havuz kenarında yapılan yarışmaya; Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun ablası Ayşe Çalık, Kültür ve Turizm Bakanlığı Daire Başkanı Mehmet Taşkın, Büyükşehir Belediyesi Basın-Yayın ve Halkla İlişkiler Dairesi Başkanı Ahmet Köseoğlu, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Raif Parlakkaya, İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş, AKEF Dekanımız Prof. Dr. Mehmet Kırbıyık, öğretim üyelerimiz, yarışmacılar, öğrenciler ve çok sayıda vatandaş katıldı.

Yarışma; çorbalar ve salatalar, ana yemek, hamur işleri ve tatlılar, Unutulan Konya Mutfağı olmak üzere 4 ayrı kategoriden oluştu. Jüri başkanlığını Dr. Nevin Halıcı yaparken alanında söz sahibi Jüri üyelerinin yanı sıra Konya yerel basınının ileri gelenleri de jüri üyesi olarak yer aldı.

Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker yarışmanın Anadolu'nun tarihi köklerinden gelen mutfak kültürünün, gelecek kuşaklara aktarılması anlamında önemli bir etkinlik olduğunu söyledi. Yapılanın sadece bir yemek yarışması olarak görülmemesi gerektiğine dikkati çeken Şeker sözlerine şöyle devam etti: "Bu yarışmanın, özellikle ülkemizde son yıllarda yaşanan fast food çılgınlığına karşı, Anadolu mutfağının zenginliğini gençlere aktarmak ve bunu daha da zenginleştirmek adına gerekli olduğunu düşünüyoruz. Eskiden annelerimizin hazırladığı o güzel yemeklerin tadını bugün yarışmacıların hazırladıkları yemeklerde gördük. Batıda kaybolan ev yemekleri, yapımı zor olan yemekler, ülkemizde hala yapılabilmekte ve sunulmakta. Bu bizim zenginliğimizdir."

Turizm Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Raif Parlakkaya ise yaptığı açıklamada yüz yirmi katılımcının olduğu bu yılki yarışmaya “Unutulan Konya Mutfağı” kategorisinin de eklendiğini söyledi. Olağanüstü yemeklerin hazırlandığını kaydeden Parlakkaya, yarışmaya katılanları tebrik etti.

Jüri üyelerinden Seydişehir Mühendislik Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Selman Türker de yemeklerin kıyasıya yarıştığını böyle bir yarışmada jüri üyesi olmanın zor olduğunu belirtti.

Yarışmacıların özenle hazırladıkları yemekler jürinin beğenisine sunuldu. Davetlilerin yoğun ilgi gösterdiği ve renkli görüntülerin meydana geldiği yarışmada dereceye giren yarışmacılara 4 kategoride ödülleri takdim edildi.

Ayrıca Anadolu Birlik Holding Teftiş Kurulu Üyesi Mehmet Çınar Torku adına teşekkür plaketini, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker’den aldı.

Yemek Yarışması Sonuçları

1.Olanlar

Hatice Doğaner (Et Kabağı)

Halime Keser    (Tutmaç)

Zeliha Çelik     (Kamıştan Çekme)

Tülay Mert       (Tirit)

2.Olanlar

Funda Filiz          (Düğün Pilavı)

Hatice Sertdulge (Tarhun)

Ayla Orhan         (Benemiç)

Saliha Kaysı        (Çirli)

3.Olanlar

Rahime Tosun  (Kıkırdak Çorbası)

Müjde Akan     (Katmer)

Ümmühan Cirit (Kaburga Dolması)

Fatma Biçer     (Patlıcan Orta)

Mansiyon Ödülü Alanlar

Hacer Kocalar (Tarhun)

Sultan Gür  (Ekmek Kadayıfı)

Ahmet Büyükakkaş (Sermeç)

Fatma Kiraz Baybağan (Tirit)

Paylaş