6. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu Başladı

25.04.2015

Üniversitemiz, Konya Büyükşehir Belediyesi, İl Müftülüğü ve Yunus Emre Camii Külliyesi ve Eğitim Vakfı (YECDER) tarafından  “Cami ve Cemaatin İnşa ve İhyası” konulu 6. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu düzenlendi.

Büyükşehir Belediyesi Mevlana Kültür Merkezi’nde düzenlenen sempozyumda YECDER Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Yılmaz'ın açılış konuşmasının ardından İlahiyat Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Ramazan Altıntaş; bu anlamlı sempozyumda çeşitli üniversitelerden bilim adamlarının önemli konularda bildirilerde bulunarak katkı yapacaklarını söyleyerek başladığı konuşmasında; İslam dininin bilgi faaliyetlerine çok değer verdiğini belirtti. Altıntaş: "Camiler kutsal bir ibadet mekânı olmasının yanı sıra açık üniversite hüviyeti taşıyarak bilgi aktarımının olduğu sosyal iletişim mekânlarıdır. Camiye giden her Müslüman yılda 54 kez hutbe bundan daha fazla da vaiz dinlemektedir. Din öğretimi bu bakımdan azımsanmayacak bir boyuttadır." dedi. Camilerin inşasına değinen Altıntaş camilerin mimari açıdan yeniden tasarlanması gerektiğini söyleyerek başta gençlerimiz olmak üzere toplumun her kesimine hitap etmesi, sosyal ve kültürel aktivitelere hizmet edecek şekilde olması gerektiğinin altını çizdi.

“Modern hayat insanları dağıtırken camilerimiz birleştiriyor. Camilerin içerisinde bilgisayar sistemleri, okuma salonları, düşünce merkezleri, sağlık kuruluşları olmalı." şeklinde konuşmasını sürdüren Altıntaş; din görevlilerinin de sosyal itibarlarının artırılması konusunda da açıklamalarda bulundu. "Din hizmetlerinin niteliğini arttırmak için din görevlisinin bilgisinin birikiminin ve itibarının yenilenmesi gerekiyor. Performansının artırılmasına yönelik çalışmaların yapılarak maaş ve özlük haklarının iyileştirilmesi lazım. Din Görevlileri din hizmetlerinin baş aktörleridir. Onların kendilerini sadece namaz memuru olarak görmemeleri; halkın her türlü konuyu kendilerine gönül rahatlığı ile açtığı, dini bir danışman gibi görmeleri gerekiyor.” dedi.

 İl Müftüsü Prof. Dr. Ali Akpınar; İslam toplumunun ve şehirlerin hep camii merkezli kurulduğunu belirterek: “Kültürümüzde camiler insanı kuran, yaşatan, manevi olarak bir terapi merkezidir. O kubbe altına gelen herkes bir değişim, gelişim, dönüşüm süreci yaşamalıdır. Onun için cemaatin inşası ve ihyası son derece önemlidir.” dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı Din Öğretimi Genel Müdürü Nazif Yılmaz; camii görevlilerinin kendilerini geliştirmesi, yenilemesi, etrafındaki insan kaynaklarından yararlanması gerektiğini belirterek, camilerde ortak akıl çalışmasının, alan okumalarının ve bir danışma kurulunun olmasının önemine dikkat çekti.

Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek de caminin şehrin yapılaşmasını, kaderini ve insanların bakış açısını etkilediğini vurgulayarak: “Bazen bir cami bir şehrin fatihi haline de gelebilir. Bu konuda Selimiye Camii örnektir” dedi. Cami ve çevresinin aynı zamanda bir şehir ve kültür olduğunu kaydeden Başkan Akyürek, buraların toplumsal huzura ve insanların mutluluğuna katkı yaptığını dile getirdi.

Konuşmaların ardından sempozyumun açılış paneline geçildi. Üniversitemiz İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ramazan Altıntaş’ın oturum başkanlığını yaptığı panelde “Yerel Yönetimlerin Halka Açılışı” başlıklı bir konuşma yapan Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, hükümetin yaptığı yeni düzenlemelerin ardından belediye olarak şu anda çok sayıda camide çevre düzenlemesi, tamirat ve bakım çalışması yaptıklarını söyledi. Konya’da 17 camide restorasyon çalışması yaptıklarını kaydeden Başkan Akyürek, tarihi camilerin ihyası konusuna özel önem verdiklerini hatırlattı. Camiye gelen insanların istifade edeceği maneviyat ortamını oluşturmanın son derece önemli olduğunu belirten Başkan Akyürek, cami imamlarının günümüzü doğru okuyarak farklı bir eğitim modeliyle gençlere yaklaşması gerektiğine dikkat çekti.

6. Ulusal Din Görevlileri Sempozyumu 2 gün sürecek ve konu başlıkları 8 oturumda ele alınacak.

Paylaş