Sürdürülebilir Aile İşletmeleri UAM

Yönetmelik

NECMETTİN ERBAKAN ÜNİVERSİTESİ SÜRDÜRÜLEBİLİR AİLE İŞLETMELERİ UYGULAMA VE ARAŞTIRMA MERKEZİ YÖNETMELİĞİ
 
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 – (1) Bu Yönetmeliğin amacı, Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde kurulan Sürdürülebilir Aile İşletmeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi  (SAİM), faaliyet alanlarına ve yönetimine ilişkin usul ve esasları belirlemektir.
Kapsam
MADDE 2 – (1) Bu Yönetmelik, Necmettin Erbakan Üniversitesi bünyesinde kurulan Sürdürülebilir Aile İşletmeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi  (SAİM), amaçlarına, yönetim organlarına, yönetim organlarının görevlerine ve çalışma şekline ilişkin hükümleri kapsar.
Dayanak
MADDE 3 – (1) Bu Yönetmelik, 4/11/1981 tarihli ve 2547 sayılı Yükseköğretim Kanununun 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (d) bendinin (2) numaralı alt bendi ile 14 üncü maddesine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 – (1) Bu Yönetmelikte geçen;
a) Merkez (SAİM): Sürdürülebilir Aile İşletmeleri Uygulama ve Araştırma Merkezini,
b) Müdür: Sürdürülebilir Aile İşletmeleri Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürünü,
c) Rektör: Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörünü,
ç) Senato: Necmettin Erbakan Üniversitesi Senatosunu,
d) Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi’ni ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Merkezin Amacı ve Faaliyet Alanları
Merkezin amacı
MADDE 5 – (1) Merkezin amacı; Aile işletmelerinin girişimcilik özelliklerini, kültürel değerlerini, iç ve dış çevre unsurları ile etkileşimlerini, yaşadıkları temel sorunları sistematik biçimde incelemek, ortaya koymak ve çözüm önerileri sunmaktır.
Merkezin faaliyet alanları
MADDE 6 – (1) Merkezin amacı doğrultusunda faaliyet alanları şunlardır:
  1. Ülkemizde aile işletmelerinin (küçük, orta, büyük ölçekli) sürdürülebilirlik kazanması için mevcut koşulları inceleyerek yaşanan sorunları tespit etmek ve sorunların çözümü için öneriler geliştirmektir.
  2. Aile işletmelerinin sürdürülebilirlikleri konusunda seminerler, konferanslar, söyleşiler, eğitimler düzenlemek,
c) Küçük aile işletmelerinin orta ve büyük ölçekli işletmelere geçiş sürecinde yaşanan değişimin yönetilmesine dair sorunların tespiti ve profesyonelleşmeye dair çözüm önerileri sunmak,
d) Aile işletmelerindeki uygulanan işletmecilik kültürünün temel özellikleri ile bu kültürün kuşaklar arasındaki geçiş sürecini incelemek,
e) Aile işletmelerindeki kuşaklar arasındaki geçiş sürecini incelemek,
f) Bu alanda faaliyet gösteren ilgili kuruluş ve kurumların personellerinin gelişimine yönelik, çeşitli eğitim programları (kurs, seminer, konferans, söyleşi vb.) hazırlamak ya da bu kurumlarca hazırlanan programlara katılarak gelişimlerine destek olmak,
g) NEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü tarafından aile işletmeleri konusunda lisansüstü eğitim-öğretim programı ile seminerler, kurslar, konferansların düzenlenmesine yardımcı olmak,
h) Ülkemizde aile işletmelerinin gelişimi ve sürdürülebilirliği ile ilgili NEÜ kütüphanesi bünyesinde veri tabanı oluşturmak,
ı) Aile işletmeleri konusunda çalışan yurt içi ve dışı akademik, sivil toplum organları vb. kuruluşlarla akademik işbirliği yapmaktır.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Merkezin Organları ve Görevleri
Merkezin organları
MADDE 7 – (1) Merkezin organları şunlardır:
a) Merkez Müdürü.
b) Yönetim Kurulu.
c) Danışma Kurulu.
Merkez Müdürü
MADDE 8 – (1) Merkez müdürü; ilgili anabilim dallarında görevli öğretim üyeleri arasından Rektör tarafından 3 yıl için görevlendirilir. Süresi biten merkez müdürü tekrar görevlendirilebilir. Merkez müdürü; ilgili anabilim dalı öğretim üyeleri arasından araştırma ve eğitim, proje ve uygulama konularında yetkili olmak üzere iki müdür yardımcısı belirleyerek Rektörün onayına sunar. Merkez müdürünün görevi başında bulunmaması durumunda, müdür yardımcısı vekâlet eder. Merkez müdürüne vekâlet en çok altı ay sürer.
Merkez Müdürünün görevleri
MADDE 9 – (1) Merkez müdürünün görevleri şunlardır:
a) Merkezin faaliyetlerinin amacına uygun ve düzenli yürütülmesini sağlamak.
b) Yönetim Kuruluna başkanlık etmek.
c) Merkezin idari işlerini yürütmek.
ç) Yurt içi ve yurt dışı araştırma merkezleri ile işbirliği yapmak, Merkezin amaçlarına uygun projeler üretmek ve yardım sağlamak.
d) Merkezin yıllık faaliyet raporunun Rektörlüğe sunulmasını sağlamak.
e) Merkezin, resmi ve özel kurum ve kuruluşlarla ilişkilerini yürütmek.
f) Merkezi temsil etmek.
g) Merkezde istihdam edilecek ve görevlendirilecek personeli belirlemek.
ğ) Merkezin amaçlarıyla ilgili konularda çalışmalarda bulunmak üzere görevlendirilecek danışman ve uzmanları Rektöre teklif etmek.
Yönetim Kurulu
MADDE 10 – (1) Yönetim Kurulu, beş kişiden oluşur. Merkez müdürü ve müdür yardımcıları aynı zamanda Yönetim Kurulu üyesidir. Merkez müdürünün önereceği dört öğretim elemanı arasından iki üye Rektör tarafından üç yıl için müdür yardımcılığına görevlendirilir. Yönetim Kurulu, ayda bir defa toplanır.
Yönetim Kurulunun Görevleri
MADDE 11 – (1) Yönetim Kurulunun görevleri şunlardır:
a) Merkezin amacına uygun olarak çalışma düzenini tespit etmek.
b) Araştırma projeleri üretmek, araştırıcılar tarafından verilen proje tekliflerini değerlendirmek, yurt içi ve yurt dışı kaynak sağlamak.
c) Merkezce yürütülen araştırmalarla ilgili araştırıcı ve patent haklarına ait esasları, gelirlerin dağılış ve kullanılış şeklini tespit etmek.
ç) Yıl sonu faaliyet raporunu hazırlamak.
d) Bilimsel ve halka açık kurs, seminer, konferans gibi faaliyetler düzenleme konusunda Müdüre yetki vermek.
e) Merkezin araştırma konularında eleman yetiştirmek amacı ile yurt içi ve yurt dışı burs temin etmektir.
Danışma Kurulu
MADDE 12 – (1) Danışma Kurulunun merkezin çalışmalarına öneri ve uyarıları ile katkıda bulunan bir organdır. Başkanı Merkez Müdürüdür.
  1. Danışma Kurulu üyeleri, Merkezin çalışma alanlarında deneyimli, Necmettin Erbakan Üniversitesinin veya diğer üniversitelerin öğretim elemanları ile alana yönelik araştırma ve çalışmaları ile tanınan kurum ve kuruluşlarda görev yapan veya bağımsız olarak çalışan uzman kişiler arasından, Yönetim Kurulunun önerisi üzerine Rektör tarafından seçilen on üyeden oluşur.
  2. Danışma Kurulu Üyeleri, Merkez Müdürünün önereceği isimler arasından Üniversite Yönetim Kurulunca üç yıl için seçilir.
  3. Süresi dolan Danışma Kurulu üyeleri yeniden görevlendirilebilir.
  4. Danışma Kurulu yılda en az bir kere toplanır. Müdür gerekli gördüğü takdirde Danışma Kurulunu olağan dışı olarak da toplantıya çağırabilir. Yönetim Kurulu üyeleri, Danışma Kurulu toplantılarına katılabilirler. Danışma Kuruluna Müdür başkanlık eder. Toplantılarda çoğunluk koşulu aranmaz.
Danışma Kurulunun Görevleri
MADDE 13– Danışma Kurulunun görevi; Merkezin faaliyet alanına giren tüm konularda görüş bildirmek ve bu Yönetmelikle verilen diğer görevleri yerine getirmektir.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Personel ve diğer ihtiyaçlar
MADDE 13 – (1) Merkezin akademik, teknik ve idari personel ihtiyacı, 2547 sayılı Kanunun 13 üncü maddesine göre Rektör tarafından görevlendirilecek personel tarafından karşılanır.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 14 – (1) Bu Yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde ilgili diğer mevzuat hükümleri ile Senato ve Yönetim Kurulu kararları uygulanır.
Yürürlük
MADDE 15 – (1) Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 16 – (1) Bu Yönetmelik hükümlerini Necmettin Erbakan Üniversitesi Rektörü yürütür.