Meram Meslek Yüksekokulu
27.02.2024

Yapay Zeka Hakkında Her şey

Şubat ayı faaliyetlerimizin bugünkü konuğu yazar Ahmet Melih Karauğuz idi. Karauğuz, "Yapay Zekâ" kavramının tanımının teknolojinin ilerlemesiyle birlikte evrildiğine dikkat çekti ve yapay zekayı, genellikle insan zekâsı ile ilişkilendirilen görevleri yerine getirebilen bilgisayarlar veya bilgisayar kontrolündeki robotlar olarak tanımladı. Bu terim, çoğunlukla insan benzeri zihinsel işlemler gerçekleştirebilen sistemler geliştirmeyi amaçlar; bunlar arasında mantık yürütme, anlam çıkarımı, genelleme yapabilme veya geçmiş tecrübelerden öğrenme yetisi bulunmaktadır.

Karauğuz ayrıca, yapay zeka tarafından üretilen görseller, ürünler, metinler ve şarkılar gibi eserlerin kullanımıyla ilgili telif hakları ve olası hukuki sorumlulukların henüz kesin bir çerçeveye oturmadığını vurguladı. İnternet ve sosyal medya üzerinden yapılan paylaşımların yapay zeka veri setlerinde kullanılma potansiyeline işaret ederek, mevcut yapay zeka programlarının her birinin belirli bir amaca yönelik kodlandığını ve buna göre çıktılar sunduğunu belirtti.

Yapay zekanın gelecekte nasıl bir evrim geçireceği ve yaşam kalitemizi nasıl iyileştireceği konusu üzerinde duran Karauğuz, yapay zekanın potansiyel yararlarının yanı sıra zararlı olabilecek boyutlarını da dile getirdi.

Etkinlik, üniversitemizin akademisyenleri, idari personeli ve öğrencilerinin katılımıyla gerçekleşti ve hediye takdimiyle sona erdi.