Havacılık Yönetimi Bölümü

Hakkımızda

Havacılık Yönetimi lisans bölümü öğrencilerimizi, alanında söz sahibi nitelikli ve donanımlı mezunlar olarak sektöre kazandırmayı amaçlıyoruz.

Havacılık Yönetimi bölümü mezunları, hava alanları, hava limanları, havacılık kuruluşları, hava alanı yer işletme alanı, hava kargo faaliyetleri gibi alanlarda istihdam edilmektedir. Buna göre mezunlarımız, hava alanı yöneticisi, havaalanı güvenlik uzmanı, uçuş harekat sorumlusu, insan kaynakları uzmanı, yer hizmetleri sorumlusu, iş süreç yöneticisi ve finans-pazarlama uzmanı vb. konularda çalışabilmektedir.

Havacılık alanı, en son teknolojileri takip eden, çalışma ortamları son derece modern olan ve yabancı dilin hâkim olduğu küresel platformlardır. Bu amaçla, sunduğumuz lisans eğitimimiz ile öğrencilerimize analitik düşünme becerisi, objektif karar alma yeteneği, etkili iletişim becerisi ve teknolojik gelişmelere ayak uydurabilme becerisi kazandırabilmek için bir alt yapı/taban oluşturmaktayız.

Çağın gereksinimlerine paralel olacak biçimde, paydaşlarımızdan ve uluslar arası diğer üniversitelerin durumlarını da göz önünde bulundurarak mevcut müfredatımız yenilenmiştir. Bu sayede mezunlarımızın havacılık sektöründe ortaya çıkan gerçek sorunları tanımlama ve değerlendirebilme yetkinliklerine sahip olmaları amaçlanmıştır.

Havacılık Yönetimi öğrencilerinin işletme alan dersleri ve havacılık alan derslerinden oluşan ders içeriklerinin yanında bilgi teknolojilerindeki hızlı evrilme ile gelinen son noktaya paralel olarak Yapay Zeka Uygulamaları, Endüstri 4.0 ile sektörün ihtiyaçlarına cevap verebilecek geniş yelpazede bir ders müfredatı oluşturulmuştur. Buna göre bölümümüzün öne çıkan yenilikçi ders içerikleri şu şekilde özetlenebilir:


-Havacılıkta Tahmin Modelleri
-Veri Analitiği Yaklaşımları
-Hava Lojistiği, Tehlikeli madde taşımacılığı
-Sürdürülebilir Tedarik Zinciri Yönetimi
-Sistem Analizi
-Yönetimde Analitik Yöntemler
-Endüstri 4.0
-Yalın Süreç İyileştirme



Bölümümüz İş Zekası/ERP laboratuvarı ve Simülasyon laboratuvarına sahiptir. Öğrencilerimiz simülasyon dersi sayesinde, sanal ortamda havaalanı süreçlerini taklit ederek tüm faaliyetleri simüle ederek karşılaşılabilecekleri büyük boyutlu problemler için çözüm önerileri geliştirebilme becerisi kazanmaktadırlar. Örneğin bu ders kapsamında öğrencilerimiz hava yolu işletmelerini kurarak rota planlaması, uçak alım planlaması, uçuş harekat planlaması, yer hizmetleri planlaması ve gelir yönetimi gibi farklı operasyonel ve stratejik boyutlu kararların alınmasını sağlamaktadırlar. Bu sayede, mezuniyet öncesi sahada görev almadan önce karşılaşabilecekleri gerçek hayat problemlerine aşina oldukları için problemi hemen kavrama ve hızlı problem çözme becerisine sahip olmaktadırlar.

Veri Analitiği ve/veya Tahmin Modelleri dersi kapsamında öğrencilerin değişkenler arasındaki neden sonuç ilişkisini doğru anlamalarını, etkin analitik yaklaşımlar uygulayarak büyük veri kümesi altında modelleme yapabilmelerini ve uygun çözüm elde edebilmelerini hedefliyoruz.

Tüm bu özellikler sayesinde üniversitemiz mezunlarının diğer mezunlardan ayrışarak bir adım daha öne çıktığı görülmektedir. Bölümümüz hem yenilikçi ders müfredatı hem sahip olduğu teknik alt yapı  hem de uzman akademik kadrosu ile alanında sayılı bölümler arasında yer almaktadır.

Akademiden ve sektörden gelen profesyonellerin dönüşlerine göre, daha nitelikli ve donanımlı mezunlar yetiştirebilmek için sorumluluk alabilen, problemlere bütüncül yaklaşabilen ve etkin karar verme becerileri gelişmiş kaliteli öğrencileri havacılık sektörüne kazandırmak için bizler buradayız. Sizleri de aramızda görmekten büyük memnuniyet duyacağız.
(Havacılık Yönetimi, 2012)

Havacılık Yönetimi Bölümü