Üç Boyutlu Haritaların Çıkartılmasında Kullanılan “Neücopter – 1” Sahada

12.05.2015

Üniversitemizin Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Harita Mühendisliği Bölümü tarafından “Neücopter-1” adlı insansız helikopter tasarlandı. Haritacılık amacıyla kullanılan, kamerayla donatılmış insansız helikopter; yaklaşık 15 dakikalık uçuşla 15 hektarlık alanı tarıyor ve kısa zamanda alanın haritası ile 3 boyutlu modelini çıkarabiliyor. Cihaz birçok alanda kullanıma hazır…

“Neücopter-1” rahat manevra kabiliyetiyle de dikkat çekiyor. İnsansız hava aracının çektiği fotoğraflarla elde edilen veriler, alanın üç boyutlu haritalarının çıkartılmasında kullanılıyor. Üniversitemizin Harita Mühendisliği Fotogrametri Anabilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Abdullah Varlık sistemin pek çok acil durumda kullanılabileceğini vurguladı.

Harita Mühendisliği Kamu Ölçmeleri Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Savaş Durduran ise cihazın kentsel dönüşüm çalışmaları için de büyük kolaylık sağladığını belirtti. Durduran, kaçak yapılaşmanın önlenmesinin de bu cihazla mümkün olduğunu söyledi.