Tıp Fakültesinde -Tıp Eğitiminde Asistan Sorunları ve Uzmanlık Eğitimi Planlama Çalıştayı- Yapıldı

14.04.2014

-Hekim Güvenliği ve Kaliteli Uzman Hekim Yetiştirme Önceliği Konuşuldu-

Sağlık Bakanlığı, Üniversitemiz, Konya Tabip Odası ve Genç Hekim Platformunun ortaklaşa düzenledikleri  “Tıp Eğitiminde Asistan Sorunları ve Uzmanlık Eğitimi Planlama Çalıştayı”  Tıp Fakültesi dekanlık binası konferans salonunda 12 Nisan Cumartesi günü gerçekleştirildi. Sağlık Bakanlığının Müsteşar Yardımcısı Uzm. Dr. Zafer Çukurova tarafından  temsil edildiği çalıştayda, Konya Valisi Muammer Erol, YÖK üyesi ve Üniversite Hastaneleri Çalışma Grubu Yürütücüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Yılmaz, Rektörümüz Prof. Dr. Muzaffer Şeker, Üniversiteler Arası Kurul (ÜAK) Tıp Sağlık Bilimleri Eğitim Konseyi Başkanı Prof. Dr. Mustafa Solak, Tıp Dekanlar Konseyi Başkanı Prof. Dr. Muhammed Güven, Sağlık Hizmetleri Genel Müdür Yardımcısı Uzman Dr. Alaattin Dilsiz, Konya Tabip Odası Başkanı Uzman Dr. Halil Öztürk, TUK üyeleri, Genç Hekim Platformu Başkanı Dr. Ahmet Murt, tıp fakültesi bulunan birçok üniversitesinin rektör, dekan, Başhekim ve akademisyen, tıp fakültesi ve eğitim araştırma hastanesinden 90’a yakın asistan hazır bulundu

-Çalıştayın Sonuç Bildirgesi ve Değerlendirme Metni Sağlık Bakanı ve YÖK Başkanına Takdim Edilecek-

 Protokol konuşmalarının ardından

Moderatör: Prof. Dr. M. Murat Tuncer   ( Yükseköğretim Kurulu Üyesi )

Prof. Dr. Sabahattin Aydın   ( İstanbul Medipol Üniversitesi Rektörü )

Panelistler

Prof. Dr. Hikmet Koçak   ( Erzurum Atatürk Üniversitesi Rektörü )

Prof. Dr. A. Murat Tuncer    ( Hacettepe Üniversitesi Rektörü )

Prof. Dr. Recep Güloğlu    (İstanbul Üniversitesi Rektör Yardımcısı)

Prof. Dr. M. İ. Safa Kapıcıoğlu  (Ankara Atatürk Eğt.ve Arş. Hst. Yöneticisi)

Prof. Dr. Ömer Karahan   (Konya Eğt. ve Arş. Hst. Hastanesi/Genel Cerrahi)

Prof. Dr. Mustafa Kibar (Çukurova Üniversitesi Rektörü)

Uzm. Dr.  Alaattin Dilsiz   (Sağlık Hizmetleri Genel Md. Yrd.)

Çalıştay Başkanı: Prof. Dr. Mustafa Solak   (Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü)     hocaların konuşmacı olduğu; “Tıp Fakültesi ve Eğitim ve Araştırma Hastanelerinin Sağlık Hizmeti Sunumu”  ve “Asistan Sorunları”, “Asistanların Uzmanlık Eğitiminde Kalite Sorunları”, “Türkiye’nin Uzmanlık Planlaması ve Uzmanlık Eğitiminde Kalite Sorunları”, “Asistanların Özlük Hakları ve Çalışma Koşulları”  alt başlıkları altında “Sağlık Hizmetinde Tıpta Uzmanlık Eğitimin Yeri ve Türkiye’nin Uzmanlık Eğitimi Planlaması” konulu panel gerçekleşti. Moderatör ve panelistlerin sunumunun ardından soru-cevap şeklinde öğle yemeğine kadar tartışmalar devam etti. 

-Tıpta Uzmanlık Eğitiminin Sorunları Tartışıldı-

Yemek sonrası eş zamanlı oturumlara geçildi. Bu oturumlarda; Temel Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Kolaylaştırıcı Yrd. Dr. Sabanur Çavdar, Dahili Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı Üniversitemiz Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Dursun Odabaşı, kolaylaştırıcı Yardımcısı Dr. Seda Önal, Cerrahi Tıp Bilimlerinde Kolaylaştırıcı Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Metin Doğan, kolaylaştırıcı Yrd. Dr. Enes Arıkan nezaretinde yapılan Eş Zamanlı oturumlar da: “tıp fakülteleri ve eğitim araştırma hastanelerinin sağlık hizmeti sunumu”  ve “asistan sorunları”  ana başlığı altında “asistanların uzmanlık eğitiminde kalite sorunları”, “Türkiye’nin uzmanlık planlaması ve uzmanlık eğitiminde kalite sorunları” ve “asistanların özlük hakları ve çalışma koşulları”  temel tıp bilimleri, dahili tıp bilimleri ve cerrahi tıp bilimleri alanında tartışmalar yapılarak raporlar yazıldı.. Ardından gruplarda oluşan raporlar sonuç bildirgesi halinde konferans salonunda sunularak değerlendirmeye açıldı.

-Üniversitemiz tarafından düzenlenen ve Genç Hekim Platformu ile Sağlık bakanlığı ve Türk Tabipler Birliğinin paydaş katılımcı olduğu toplantıda ülkemizin sağlık eğitimi ve hizmeti sunumunun sorunları masaya yatırıldı-

Yapılan eş zamanlı oturumların ardından ana salonda sonuçların görüşülmesine geçildi. Kolaylaştırıcı yardımcıları “temel tıp”, “dahili tıp” ve “cerrahi tıp bölümleri” olarak raporlarını sundular. Her üç bölüm sunumunda da, genel olarak asistanların eğitim sorunları, özlük hakları ve akademik çalışma zorlukları olduğu vurgulandı. Klinik çalışmalar ve performans nedeniyle eğitime yeterli zaman ayıramadıkları, egitmenlerin kendilerine verilen eğitimde yeterli olmadıkları, yoğun çalışma ve nöbet fazlalığı nedeniyle hastaların karşısına yorgun ve stresli çıktıkları, çalışma ortamlarının uygun olmadığı, akademik çalışmaya vakit bulamadıkları, bu nedenle tez verme süresinin uzadığı ve hukuki problemlerin iş motivasyonunu etkilemesi gibi genel sorunlar belirlendi. Bunlar için YÖK, Sağlık Bakanlığı ve TUK gibi kurumların çalışmaları dikkate alması gerektiği, TUK sitesinde sorunların tartışılması için platform oluşturulması gerekliliği, eğitim işine gönül verilmesi gerektiği ve uzmanlık egitiminde sabırlı olunması gerektiği gibi çözüm önerileri sunuldu.

Çalıştayın ev sahipliğini üstlenen Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Muzaffer Şeker’in kapanış ve teşekkür konuşmasının ardından Çalıştay tamamlanarak, katılımcılara belgeleri takdim edildi.

Katılımcılar, Üniversitemiz Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi havuz başında verilen akşam yemeğine katıldı. Yemeğin ardından katılımcılarla birlikte Mevlana Kültür Merkezinde icra edilen Sema gösterisi izlendi.

 

Paylaş