Prof. Dr. Zekai Şen’den “Orta Çağ Karanlık Mı Aydınlık Mı?” Konulu Konferans

26.12.2013

Üniversitemiz Ekoloji ve Çevre Topluluğu ile Konya Büyükşehir Belediyesi organizasyonunda gerçekleşen Şehir Konferansları çerçevesinde Prof. Dr. Zekai Şen tarafından “Orta Çağ Karanlık mı, Aydınlık mı?” adlı konferans düzenlendi. Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Erol Güngör Konferans Salonu’nda düzenlenen programa; Fen Fakültesi Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara ve dekan yardımcılarımız, Konya Büyükşehir Belediyesi İl Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı ve öğrenciler katıldı.

Bilim Tarihi adlı kısa bir filmin izlenmesinin ardından konuyla ilgili Prof. Dr. Zekai Şen şunları söyledi: “ Aslında orta çağ en parlak bilimsel çalışmaların temellerinin atıldığı bir çağdır. Batının en karanlık devri ama doğunun değil. Bu devir doğuda bilimin ve teknolojinin geliştiği bir devir. Bilim ne bir milletin ne de bir dinin malıdır. Ona kim hoş geldin derse bilim oraya yerleşir. Bilimi ve teknolojiyi kendi kültür, örf ve adetlerimize dayandırmalıyız. Orta Çağ İslam’ın altın çağıydı. Günümüzde kullandığımız birçok teknolojinin temeli bu döneme dayanır. Ama batı bunu İslam’a dayandırmak istemediğinden bütün bilimlerin temelinin eski Yunan olduğunu söyler.

Dünya tarihinde bilime İslam kadar katkı yapan başka bir din yok. İslam’daki bilim adamları geçmişteki bütün medeniyetlerin bilgi birikiminden yararlanırken batı ise sadece Yunan medeniyetinden yararlandı. Sonra Türkiye ise sadece batıyı örnek aldı.

Günümüzde ise bilimden uzaklaşmamızın nedeni İslam değil Müslümanlardır. İslam medeniyeti ortaya çıktığında dünyada hiçbir medeniyette olmayan müesseseler ortaya çıktı. Günümüz üniversitelerin temeli olan medreseler, rasathaneler ve şifahaneler bu dönemde ortaya çıktı.” açıklamalarında bulundu.

Konferansın ardından konuşan Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara: “Önemli olan konumuz, var olan kültür ve bilimi siz gençlere aktarmak. Gençlerimizin bu konuda gönüllü olmalarını diliyorum. İyi insanlar hem kendi akıllarını hem de başkalarının akıllarını kullanan insanlardır. Bu kıvılcımı yakması ve bilgilerini paylaşması adına hassaten Hocamız Zekai Şen’e teşekkür ediyorum.” açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Zekai Şen’e; Dekanımız Prof. Dr. Hüseyin Kara çini plaket, Konya İl Kültür ve Sosyal Daire Başkanı Mücahit Sami Küçüktığlı Mesnevi’den Seçmeler kitabı ve Üniversitemiz Ekoloji ve Çevre Kulübü Başkanı tarafından da çiçek takdimi yapıldı.

Toplu fotoğraf çekiminin ardından program sona erdi.

 

 

Paylaş