Radyoloji Anabilim Dalı

Hakkımızda

TARİHÇE
Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı 1982 yılında Prof. Dr. Kemal Ödev başkanlığında kurulmuştur. 11 Öğretim Üyesi, 26 Araştırma görevlisi ve 75 teknisyen ile hizmet vermektedir.
YER VE KAPASİTE
Radyoloji Ana Bilim Dalı, R ve S blok Z katı radyoloji bölümünde, büyük acil radyoloji ünitesinde  hizmet vermektedir. 2022 senesi itibariyle radyoloji bölümünde hizmet veren 7 radyografi cihazı, konvansiyonel tetkikler için kullanılan 1 floroskopi tetkik odası, 15 ultrasonografi cihazı (6 tanesi ultrasonografi biriminde, 6 tanesi girişimsel işlemlere kılavuzluk için vasküler dışı girişimsel radyoloji birimlerinde, 2 tanesi meme görüntüleme ünitesinde, 1 tanesi büyük acil ünitesinde olmak üzere), 1.5 Tesla gücünde 2 adet MRG cihazı, 1 adet 256 kesitli, 1 adet 128 kesitli, 1 adet 2 kesitli olmak üzere 3 adet multidedektör BT cihazı, 1 adet dijital tomosentez cihazı meme görüntüleme ünitesinde bulunmaktadır. Hastanenin yoğun bakım, ameliyathane ve servislerine hizmet veren 13 adet mobil direk radyografi cihazı kullanılmaktadır. Vasküler radyoloji biriminde 2 adet anjiyografi cihazı ile hizmet verilmektedir. 2021 senesi istatistiklerine göre günde 1420 hastaya hizmet verilmektedir. 900 Direkt grafi, 170 BT, 150 MRG, 250 US ve diğer tanısal tetkikler ve tanı-tedavi amaçlı vasküler-nonvasküler girişimsel işlemler yapılmaktadır.
ANABİLİM DALI ÇALIŞMA KONULARI
Tıp Fakültesi Radyoloji Ana Bilim Dalı, eğitim kadrosu ve en son teknolojik cihazlar ile kapsamlı ve iyi radyoloji uzmanlık eğitiminin verildiği yerlerden birisidir. Bölümümüze tanısal ve girişimsel nöroradyoloji, abdominal radyoloji, toraks radyolojisi, meme radyolojisi, kas-iskelet sistem radyolojisi, kardiyovasküler sistem radyolojisi, girişimsel ve girişimsel olmayan vasküler görüntüleme, vasküler dışı girişimsel radyoloji alt birimlerinde konularında uzman öğretim görevlileri ile hizmet verilmektedir.
Radyoloji uzmanlık eğitimine Tıpta uzmanlık sınavı ile hak kazanılmaktadır. Araştırma görevlileri uzmanlık eğitimi süresince konvansiyonel tetkikler, ultrasonografi, vasküler ve nonvasküler girişimsel radyoloji, mamografi, bilgisayarlı tomografi ve manyetik rezonans görüntüleme birimlerinde akademik personel kılavuzluğunda rotasyonlarını tamamlarlar. Yılda bir yapılan değerlendirme sınavı ile seviyeleri test edilir. Haftada 2 kez düzenlenen seminer saatlerinde öğretim üyeleri tarafından seçilen makale ve örnek vakalar tartışılır ayrıca her hafta konusu öğretim görevlileri tarafından belirlenen asistan dersleri anlatılır. Ayrıca araştırma görevlileri haftanın belli günlerinde öğle tatilinde ilgili öğretim görevlisinin katıldığı film değerlendirme ve tartışmasına katılırlar. Uzmanlık eğitimlerinin son yıllarında tez konusu alan araştırma görevlileri tez danışmanı öğretim üyesinin nezaretinde tezini hazırlayarak uzmanlık sınavı öncesinde jüriye sunar. Tezi kabul edilen ve sözlü olarak yapılan sınavda başarı gösteren araştırma görevlileri uzman ünvanını almaya hak kazanır.