Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı

Hakkımızda

  1. Tarihçe
            Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalımız 6.12.1982 tarihinde Prof. Dr. Hatice Özenci tarafından Eski hastanemizin A-Blok 1. katında kuruldu ve Anabilim dalına Eylül 1986 tarihine kadar kendisi başkanlık etti. Sonrasında sırasıyla; Prof. Dr. Refik Soylu, Yrd. Doç. Dr. İnci Tuncer, Prof. Dr. Bülent Baysal, Prof. Dr. İnci Tuncer, Prof. Dr. Bülent Baysal, Prof. Dr. Mahmut Baykan Anabilim Dalı başkanlığı görevlerini yürüttü. 20.11.2020 tarihinden itibaren Prof. Dr. Mehmet Özdemir Anabilim Dalı başkanlığı ve Tıbbi Mikrobiyoloji Laboratuvar sorumluluğu görevini yürütmeye başladı. 10 Haziran 2014 tarihi itibari ile Anabilim dalımız bünyesinde Tıbbi Viroloji Bilim Dalı kuruldu ve Bilim Dalı başkanlığı görevini Prof. Dr. Mehmet Özdemir yürütmektedir. Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı ve Tıbbi Viroloji Bilim Dalı olarak bir taraftan, Merkez Mikrobiyoloji laboratuvarı bünyesinde hastane hizmetlerine katkı sağlarken, diğer taraftan Tıp Fakültesi, Diş Hekimliği Fakültesi, Sağlık Bilimleri Fakültesi ve Sağlık Bilimleri Enstitüsü eğitim öğretim programları içerisinde yer almaktadır. Sağlık Bilimleri Enstitüsü kapsamında yüksek lisans ve doktora programları yürütükmektedir.
 
2. Yer ve Kapasite
Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalımız, gerek akademik faaliyetler, gerekse sağlık hizmetleri bağlamında; Tıbbi Viroloji, Tıbbi Parazitoloji, Tıbbi Mikoloji ve Temel İmmünoloji gibi “Tıpta ve Diş Hekimliğinde Uzmanlık Eğitimi Yönetmeliği’nde de tanımlanmış olan Bilim Dallarını kapsayan geniş bir alana hitap etmektedir.  Nitekim güncel bilimin gerçeklerine uygun bir şekilde Bilim Dallarını zenginleştirme ve daha üretken faaliyet gösterme adına ülkemizde sadece çok az üniversitenin bünyesinde yer alan Tıbbi Viroloji Bilim dalımız kurulmuştur.
Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri, A-Blok ta yer alan Tıp Fakültesi Hastanesi Başhekimliğine bağlı Merkez Mikrobiyoloji laboratuarında, görevlendirme usulüyle, sağlık hizmetlerine katkı sunmaktadırlar. Anabilim Dalının tüm akademik araştırmaları ve rutin eğitim-öğretim faaliyetleri (Yandal, Tıpta uzmanlık, Doktora ve Yüksek Lisans programları için), Merkez Mikrobiyoloji Laboratuvarında yürütülmektedir. Öğrenci Laboratuvarı olarak, Yeni Morfoloji binası 2. katta Tıbbi Mikrobiyoloji Öğrenci laboratuarı bulunmaktadır.
3. Anabilim Dalı Çalışma Konuları
  • Bakteriyoloji
  • Seroloji
  • Parazitoloji
  • Mikoloji
  • Moleküler Mikrobiyoloji
  • Viroloji
  • İmmünoloji
4. Anabilim Dalı Özel Ekipmanları
  • MALDI-TOF Kütle Spektrofotometre Cihazı
5. Anabilim Dalı Alt Birimleri
  • Tıbbi Viroloji Bilim Dalı